Prin alcoolemie se înţelege cantitatea de alcool existentă într-un litru de sânge. Alcoolemia este determinată şi influenţată de foarte mulţi factori printre care: cantitatea de băutură ingerată şi concentraţia ei alcoolică, timpul în care a fost consumată, gradul de umplere a stomacului cu alimente în momentul consumului de alcool, starea de sănătate a băutorului şi capacitatea ficatului de a prelucra alcoolul, greutatea sa corporală etc.
La un om sănătos, cu o greutate în jur de 75 kg, există în corp circa 4-5 litri de sânge. Alcoolemia provocată de diferitele cantităţi şi calităţi de băuturi integrate este menţionată în tabell alăturat.
Concentraţii
Se cunoaşte faptul că, pe nemâncate, pe stomacul gol, cum s-ar zice, alcoolul consumat se absoarbe foarte repede în sânge, astfel că după circa 30 minute, se stabileşte nivelul maxim de concentraţie în sânge. Persoanele care suferă de boli hepatice precum şi alcoolicii ating mult mai repede nivelul maxim de concentraţie alcoolică, comparativ cu cele sănătoase, iar alcoolul persistă mai mult timp în sângele lor din cauza incapacităţii parţiale a ficatului de a-l prelucra.
La un om sănătos, care consumă o halbă de bere, alcoolemia de 0,15-0,20 g/litru care apare se reduce la zero din sânge în circa o oră. În schimb, la o persoană care a chefuit o noapte întreagă, la o nuntă sau la o aniversare, începând cu o palincă, un coniac sau o votcă, continuând cu vin sau bere şi încheind cu un pahar de lichior sau de şampanie la plecare, nivelul alcoolemiei este mult mai ridicat, putând ajunge la valori foarte periculoase pentru sănătate, de 1,8-2,0 g/litru. Această persoană ar avea nevoie, pentru a-şi neutraliza alcoolemia din sânge, de un repaus de circa 8-9 ore, ştiut fiind că un organism sănătos poate prelucra doar 0,15-0,20 g/litru/oră.
Ce se întâmplă dacă…
Conducerea automobilului cere din partea şoferului o minte limpede, odihnită, un corp sănătos cu reflexe bune. Consumul de alcool înrăutăţeşte starea fizică şi psihică a şoferului crescând riscul producerii unor accidente, astfel:
-la alcoolemia de 0,25-0,30 g/litru apar clar condiţii pentru riscul producerii unui accident deoarece atât gândirea cât şi percepţia, precum şi reflexele şoferului încep să-şi diminueze simţitor valenţele;
-la alcoolemia de 0,50 g/litru riscul producerii unui accident se multiplică de două ori;
-la alcoolemia de 0,80 g/litru riscul producerii unui accident este amplificat de zece ori;
-la alcoolemia de 1,20 g/litru riscul producerii unui accident se multiplică de circa 35 de ori.
[_newpage_]
Principalele efecte ele consumului de alcool asupra organismului şoferului sunt:
-scăderea percepţiei (în mod deosebit a percepţiei vizuale prin reducerea dimensiunilor câmpului vizual) şi a capacităţii de analiză (prin evaluarea incorectă a distanţelor şi vitezelor de deplasare);
-instalarea unei stări de euforie şi bravadă care are drept urmare subestimarea pericolelor şi riscurilor ce apar în trafic;
-scăderea concentrării şi atenţiei (se instalează lipsa de vigilenţă);
-scăderea reflexelor şi a vitezei de execuţie a mişcărilor. De multe ori, pe un fond de oboseală, se instalează şi o stare de somnolenţă foarte periculoasă.
Alcoolul şi vederea
Cele mai importante modificări le produce alcoolul asupra vederii, acestea incluzând atât percepţia vizuală faţă, cât şi cea laterală sau spre spate. Câmpul vizual se îngustează, acuitatea vizuală slăbeşte, iar pe timp de noapte scade de câteva ori capacitatea de distingere a culorilor.
De altfel, accentul conducerii pe timp de noapte, când vizibilitatea se micşorează foarte mult pentru un om normal, la care se adaugă influenţa nefastă a consumului de alcool, putem s-o considerăm una dintre cele mai hazardate acţiuni ale unui şofer, ce poate fi asemuită cu o încercare de sinucidere.
Prin diminuarea vigilenţei se produc: nereceptarea la timp a unor informaţii, evaluarea cu întârziere, greşită sau superficială a unor situaţii din trafic, luarea unor decizii eronate sau cu întârziere etc. Consumul de alcool modifică totodată şi atitudinea faţă de ceilalţi participanţi la trafic prin apariţia unei stări de agresivitate, folosirea unor regimuri de viteză de deplasare neadecvate, ignorarea unor situaţii de pericol ce se pot ivi pe neaşteptate etc.
Deşi pare de neînţeles, din statisticile publicate în întreaga lume reiese faptul că peste 50% din accidentele de circulaţie provocate de persoane aflate sub influenţa alcoolului, nu se produc la alcoolemiile foarte mari, ci la alcoolemii mai mici, sub 1,0 g/litru.
Explicaţia este totuşi simplă. Foarte mulţi dintre şoferi, care au consumat unul sau două pahare de alcool, consideră că acest lucru nu le va influienţa actul de conducere, cred că ei sunt mai buni decât alţii şi rezistă mai bine la băutură. În realitate ei riscă foarte mult.
[_newpage_]
Contravenţiile sau infracţiunile…
Legislaţia din ţara noastră a stabilit pentru consumul de alcool două categorii de vinovăţie: contravenţia (când nivelul alcoolemiei, se situează sub valoarea de 0,8 g/litru) şi infracţiunea la regimul circulaţiei pe drumurile publice (când se depăşeşte 0,8 g/litru).
În cazul conducerii sub influienţa băuturilor alcoolice, dar cu alcoolemie sub 0,8 g/litru, pe lângă amendă este prevăzută ca măsură administrativă ridicarea permisului de conducere pe o perioadă de 1-3 luni.
În cazul conducerii sub influienţa alcoolului cu alcoolemie peste 0,8 g/litru, fapta respectivă este considerată infracţiune la legea circulaţiei pe drumurile publice, deoarece prezintă un pericol social mai mare şi este pedepsită penal cu amendă sau cu închisoare.
Tot ca infracţiune este considerată şi fapta sustragerii de la recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei sau părăsirea locului accidentului, în cazul accidentelor grave, fără încuviinţarea poliţiei, acestea pedepsindu-se penal, (cu anularea permisului şi închisoare).
În alte ţări, limitele dintre contravenţie şi infracţiune variază, unele ţări mai „puritane” stabilindu-le la 0,5-0,8, iar altele mai „îngăduitoare” la 1,0 sau 1,2.
Sfaturi pentru petrecăreţi
Nu mergeţi la petreceri cu automobilul personal dacă ştiţi că veţi consuma alcool, indiferent de cantitate. Dacă aţi mers totuşi cu automobilul la un chef, la înapoierea acasă asiguraţi-vă un şofer sau luaţi un taxi. Dacă nu aţi renunţat la băuturile gazdei şi nu aveţi posibilitatea de a lua un taxi, după spartul chefului, găsiţi un loc de odihnă şi trageţi un somn zdravăn înainte de a vă sui din nou la volan.