Cum alegem o trotinetă sau un scuter electric?

Nu cu mult timp în urmă, „trotinetă” era termenul folosit pentru a descrie o jucărie pentru copii. Însă acele vremuri au fost făcute uitate foarte rapid, iar acum trotinetele și scuterele electrice au devenit o formă de transport urban.

Trotinetele si scuterele electrice sunt aici pentru a rămâne pentru mult timp. Sunt distractive, prietenoase cu mediul înconjurător și ușor de condus. Acestea reprezinta o alternativă excelentă la o mașină și o modalitate convenabilă și rentabilă de transport personal. Probabil că ați văzut deja foarte multe persoane care folosesc astfel de gadget-uri, mai ales dacă locuiți în orașe aglomerate.

Ce reprezintă o trotinetă sau un scuter electric?

Acestea sunt un vehicul cu două (sau trei) roți propulsat de un motor electric alimentat prin intermediul unei baterii reîncărcabile. Bateria este încărcată prin conectarea încărcătorului la orice priză de perete obișnuită. Viteza lor poate varia între 18 – 60 km/h și pot avea autonomii de până la 70 de km cu o singură încărcare. Binențeles, toate acestea depind de diverși factori: greutatea conducătorului, presiunea în pneuri (dacă sunt cu aer), înclinația drumului, terenul, temperatura, etc.

Ce trebuie sa luăm în considerare când alegem un astfel de vehicul?

Factorul numărul unu în căutarea celei mai bune trotinete electrice sau a celui mai bun scuter electric pentru dvs este propriul confort. Vă place să mergeți pe trotinetă stând în picioare? Sau vă place mai mult confortul si ați vrea să stați jos? De asemenea trebuie să vă gândiți de locurile unde veți merge cu vehiculul electric achiziționat, pentru că în funcție de asta trebuie să alegeți un model pliabil sau nu. Vă prezentăm în continuare câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare.

Stilul de călătorie

După cum am menționat anterior, aceste vehicule electrice vin într-o varietate de modele diferite. Dacă aveți nevoie de ceva ușor și portabil, care să poată fi pliat și transportat în și în afara transportului public atunci ar trebui să alegeți un model mai ușor de trotinetă electrică. Însă dacă doriți o plimbare mai comodă și mai stabilă, puteți alege ori o trotinetă mai performantă ori chiar un scuter electric. Veți avea parte de viteze maxime mai mari, mai mult confort și poate mai multă siguranță. De asemenea, există și trotinete pe care se poate monta adițional un scaun.

Greutatea conducătorului

Acesta este factorul de care depinde în mare măsură performanța vehiculului. Trebuie să rețineți că o greutate mai mare va face să scadă performanțele și cu siguranță nu vă veți mai apropia de specificațiile oficiale. De aceea, ar trebui să luați în considerare acest aspect și să alegeți motorul în funcție de greutatea ce va fi transportată.

Viteză și autonomie

Comparați distanța pe care o veți avea de parcurs cu o singură încărcare și intervalul specificat de producător. Nu uitați însă că există o mulțime de factori care pot reduce aceste valori: greutatea dvs, înclinația drumului și chiar temperatura exterioară. Așadar vă sfătuim să luați valorile din specificațiile oficiale ca fiind o estimare optimistă.

Viteza în sine nu este o problemă atât de mare deoarece în România la momentul scrierii articolului, legislația permite un maxim de 25 km/h pentru aceste vehicule. Iar dacă mergeți mult prin parcuri sau pe trotuar atunci cu siguranță că viteza maximă nu mai are nicio importanță.

Bateria și încărcătorul

Majoritatea acestor vehicule electrice sunt alimentate cu baterii reîncărcabile de tip litiu-ion, care sunt superioare în multe domenii atunci când vine vorba de alimentarea unui vehicul, în special din punct de vedere al orelor de încărcare, în comparație cu celelalte alternative (NiMH). Aceste baterii litiu-ion pot funcționa la capacitatea maximă până la doi ani de zile, dacă sunt bine întreținute și îngrijite. Caracteristicile cheie pe care trebuie să le luați în considerare în ceea ce privește bateria sunt capacitatea (în funcție de distanța călătoriilor pe care le veți face), durata de viață (numărul de încărcări până va trebui înlocuită) și timpul de încărcare.

Roți, suspensii și frâne

Cele mai ieftine astfel de trotinete sau scutere electrice au la bază roți mici, din cauciuc, destinate în general drumurilor foarte bune. Pentru un confort sporit vă recomandăm roțile cu pneuri umflate cu aer. Dimensiunile pneurilor afectează performanțele de deplasare sau viteza maximă.

Suspensia vă ajută în a avea o călătorie confortabilă. Vehiculele fără suspensii sunt foarte inconfortabile pe drumurile rele, cum este cazul în majoritatea locurilo din țara noastră. Dacă știți că mergeți doar să vă plimbați prin parcuri sau mergeti numai pe drumuri bune, atunci costul unei trotinete cu suspensie nu este justificat. Dacă însă vreți să mergeți zi de zi prin oraș, atunci vă sfătuim să luați suspensii.

Frânele sunt cele mai importante elemente de siguranță de pe vehicul. Cele mai comune tipuri de frână sunt pe tampur, hub, disc și etrier. Unele modele oferă frâna doar pe față, doar pe spate sau pe ambele roți. Vă recomandăm trotinetele și scuterele electrice cu discuri de frână pe ambele roți.

Terenul și climatul

Pentru o persoană de 60-70 de kg și un teren plat pot fi foarte bune și modelele de doar 250W. Pentru terenuri cu înclinație sau o persoană puțin mai grea, atunci un motor cu o putere mai mare este necesar. Clima este și ea un factor foarte important. În România este important ca trotineta electrica sau scuterul să facă față unui climat în care sunt foarte dese și zilele ploioase. Este destul de clar că apa trebuie ținută departe de motor, dacă va pătrunde la interior va face scurt-circuit. De asemenea, dacă vremea este foarte caldă sau foarte rece, atunci și performanțele motorului și ale bateriei vor scădea vizibil.

Bugetul disponibil

Nu veți putea cumpăra o trotinetă electrică pentru adulți cu mai puțin de 1500 de lei. Dacă doriți un minim de calitate și performanțe decente, atunci acesta ar fi minimul. În general, prețurile pentru o trotinetă electrică care să nu aibă probleme cu greutatea utilizatorilor sau probleme de autonomie are un cost între 3000-4000 de lei, iar pentru un scuter electric cam de 5500-7000 de lei.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top