Cum menții mașina în stare bună la schimbarea sezonului

Odată cu schimbarea anotimpului, se modifică și necesitățile autovehiculului tău. Pentru a te asigura că mașina funcționează optim și are o durată de viață mai lungă, este necesar să faci verificări regulate și să iei măsuri adaptate la condițiile specifice fiecărui sezon. Descoperă sistemele și componentele cheie ale mașinii care necesită o atenție sporită pe perioada verii și a iernii.

Verificarea stării motorului

În fiecare lună sau la fiecare câteva alimentări cu benzină și mai ales înainte de orice călătorie mai lungă, este o idee bună să deschizi capota și să verifici nivelul uleiului și al lichidului de răcire în timp ce motorul este rece. Nivelurile scăzute ale unuia sau altuia pot duce la probleme ale motorului dacă nu sunt verificate.

Pentru a asigura performanța optimă a motorului, este esențial să menții și un sistem de aprindere sănătos. Bobina de inducție este o componentă cheie care generează tensiune înaltă pentru a aprinde amestecul de aer și combustibil din camerele de ardere. O bobina de inducție defectă poate cauza rateuri de aprindere, reducerea puterii motorului și dificultăți de pornire a mașinii. Dacă se constată defecțiuni, aceasta trebuie înlocuită. Caută bobina de inductie pe Autoeco potrivită modelului tău de mașina.

Verificarea sistemului de suspensie și direcție

Un sistem de suspensie bine întreținut asigură ușurința în manevrare, confortul și siguranța optime. Sistemul de direcție funcționează împreună cu suspensia pentru a controla direcția autovehiculului. Amortizoarele și lonjeroanele mașinii au rolul de a controla impactul și reculul atunci când vehiculul trece peste denivelările de pe șosea și sunt o parte esențială a sistemului de direcție al autoturismului.

Bieleta antiruliu este, de asemenea, o componentă esențială a sistemului de suspensie care ajută la reducerea ruliului caroseriei în timpul virajelor. Simptomele unei bielete antiruliu deteriorate includ pocnituri la trecerea peste denivelări, uzură neuniformă a anvelopelor și un sentiment de instabilitate. Toate acestea ar trebui să fie inspectate de un profesionist la fiecare 80.000 km sau oricând observi o pierdere a controlului în timpul condusului. În caz de nevoie, poți alege dintr-o gama variata de bieleta antiruliu pe cea mai potrivită pentru mașina ta.

Verificarea cauciucurilor

Deoarece anvelopele bine întreținute sunt esențiale pentru o deplasare sigură și eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, inspecția acestora ar trebui să devină un obicei. Verifică presiunea în cauciucuri în fiecare lună și înainte de călătoriile lungi sau de a transporta încărcături suplimentare. Nu uita de roata de rezervă.

În plus de asta, vremea rece poate determina scăderea presiunii în cauciucuri, în timp ce vremea caldă o poate crește. Pneurile dezumflate pot duce la reducerea eficienței consumului de combustibil, la scăderea manevrabilității și la creșterea uzurii, în timp ce unele prea umflate pot reduce tracțiunea și confortul călătoriei. Manualul de utilizare va indica de câtă presiune de aer are nevoie anvelopa ta. Pentru a verifica presiunea în anvelope, va fi necesar un manometru de mașina.

Mentenanța benzii de rulare

Adâncimea adecvată a benzii de rulare este vitală pentru menținerea tracțiunii, în special în condiții de carosabil umed și pe zăpadă. În general, se recomandă înlocuirea anvelopelor atunci când banda de rulare ajunge la 1,6 milimetri.

În funcție de alinierea autovehiculului, de utilizare și de mulți alți factori, modelele de uzură ale benzii de rulare de pe pneuri pot varia între cele din față și cele din spate sau chiar de la o parte la alta a benzii de rulare a unui singur cauciuc. Rotirea pneurilor va contribui la prelungirea duratei de viață a acestora prin echilibrarea mai uniformă a uzurii benzii de rulare și la prevenirea problemelor legate de zgomot și vibrații.

Asigurarea performanței bateriei

Bateria auto este una dintre cele mai importante componente pentru ca vehiculul să funcționeze. O baterie auto furnizează cantități mari de curent electric pentru demaror, motor și alte accesorii electronice din vehicul. Temperaturile extreme afectează performanța bateriei, astfel încât testarea periodică a bateriei va asigura că aceasta va funcționa atunci când ai nevoie de ea.

Verificările regulate ale bateriei sunt esențiale, mai ales înainte de iarnă. Un simplu test de tensiune poate indica dacă bateria este în stare bună. Dacă observi semne de uzură, precum pornirea lentă a motorului sau diminuarea intensității luminilor, este timpul pentru o inspecție mai amănunțită.

Respectarea unui plan de mentenanță a autovehiculului și păstrarea unei evidențe a lucrărilor efectuate pot contribui la prelungirea duratei de viață a acestuia și te pot proteja de avarii, reparații costisitoare și alte surprize neplăcute. Acordă atenție specială componentelor cheie precum anvelopele, bateria, sistemele de răcire și încălzire, suspensia, direcția și nivelul lichidelor.

Sursa foto: Freepik.com

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Ferrari F80 AutoExpert.ro

Mi-am configurat cel mai tare Ferrari F80

Ferrari tocmai a lansat noul model-vedetă: F80. Pentru că mă lupt zilnic să devin miliardar, m-am jucat cu configuratorul acestuia și iată

Scroll to Top