La fel ca și celelalte ramuri ale industriei, munca în industria auto poate fi o provocare. Mediul de lucru solicitant și expunerea la riscuri de accidentare pot fi descurajante. Din fericire, normele de siguranță impun utilizarea echipamentelor de protecție, indispensabile de altfel.
Îmbrăcămintea de lucru este prima măsură care se poate lua pentru a spori siguranța la lucru. Jachetele de protecție trebuie să fie durabile și rezistente la murdarie și substanțe uleioase. Materialul din care sunt croite este gândit pentru o rezistență crescută la rupere și sfâșiere.
Jachetele de protecție din bumbac ignifugat sunt ideale pentru sudori, iar tercotul cu întărituri este potrivit pentru majoritatea situațiilor cu care ne întâlnim în industria auto. În plus, tercotul are o bună rezistență la contactul cu uleiul, vaselina și murdăria sinonima cu acest domeniu.
Jachetele de protecție trebuie să fie și versatile, bineînțeles. Aici ne referim în special la croiala pe corp, buzunarele multiple și mânecile detașabile. Uneltele rotative și angrenajele în mișcare pot agăța jacheta de protecție și astfel pot cauza accidente serioase.
Pantalonii de protecție sunt de asemenea o parte esențială din echipamentul de lucru în industria auto. Întăriturile în genunchi și sezut oferă un plus de rezistență în zonele predispuse la uzură, mai ales la munca pe brânci.
Pentru o versatilitate crescută, pantalonii de lucru pot dispune de buzunare multiple, găici pentru unelte, dar și buzunare pentru genunchiere.
Nici protecția respiratorie nu trebuie neglijată la locul de muncă. Fie că vorbim despre vopsitorie, gazele rezultate în urma operațiunilor de sudură, fumul sau vaporii iritanți, utilizarea unei măști de protecție este esențială.
Măștile de protecție respiratorie de unică folosință sunt cele mai la îndemână. Acestea sunt disponibile, de obicei, în 3 variante, în funcție de nivelul de protecție oferit: FFP1, FFP2 si FFP3.
Pentru o protecție crescută, măștile de protecție reutilizabile pot fi o alegere potrivită. Acestea dispun de filtre detașabile, ce pot oferi protecție la o gamă variată de particule aeropurtate, aerosoli sau vapori.
Filtrele măștilor de protecție sunt marcate cu benzi de diferite culori, în functie de contaminantul pentru care sunt eficiente. Nu în ultimul rând, evaluarea corectă a riscurilor din mediul de lucru este esențială; abia după o analiză a acestor riscuri se pot selecta filtrele potrivite.