Începând cu data de 20 mai 2018, intră în vigoare prevederile O.G. nr. 14/2017 privind suspendarea înmatriculării vehiculelor.
Pe scurt, suspendarea înmatriculării va opera în următoarele situaţii:
1) în cazul anulării sau expirării valabilităţii I.T.P. (inspecţia tehnică periodică);
2) în cazul netranscrierii transmiterii dreptului de proprietate a vehiculului de către noul proprietar în termenul prevăzut de lege de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului (90 de zile de la data înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare).
DE REŢINUT. Pentru evitarea aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege (amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcilor cu numărul de înmatriculare), se recomandă:
- să verificaţi data la care expiră inspecţia tehnică periodică şi să o efectuaţi în termenul înscris pe certificatul de înmatriculare (data valabilităţii fiind comunicată automat de către Registrul Auto Român şi preluată în aceeaşi manieră în sistemul de evidenţă al DRPCIV).
- să vă asiguraţi că, în cazul în care achiziţionaţi un vehicul, îl veţi transcrie în următoarele 90 de zile pe numele dumneavoastră. Este recomandabil să verificaţi cu atenţie data întocmirii contractului de vânzare cumpărare sau în situaţia în care il achiziţionaţi de la o altă persoană decât proprietarul acestuia, data vânzării sale iniţiale.
IMPORTANT. Pentru a verifica starea înmatriculării vehiculului, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor vă pune la dispoziţie pe site-ul propriu, la adresa https://www.drpciv.ro/services.html?linkIframe=inmatriculareMasina (secţiunea servicii online – stare înmatriculare) o aplicaţie prin intermediul căreia aveţi posibilitatea de a verifica în timp real dacă înmatricularea este suspendată sau validă.
Noile reglementări
Conceptul de suspendare a înmatriculării vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu presupune anularea înmatriculării.
Şoferii care vor circula în continuare cu o astfel de maşină riscă atât o amendă pentru lipsa Inspecţiei Tehnice Periodice valabile, cât şi una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei. În prezent, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat poate aduce sancţionarea cu cel puţin nouă şi cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 şi 2.900 de lei.
Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro