Moda SUV-urilor se extinde foarte rapid în clasa mică. Noile Mazda CX-3 și Suzuki Vitara înfruntă bestseller-ul Dacia Duster, cel mai vândut model din gama Renault. Test cu versiunile diesel și tracțiune integrală.
Cine ar fi crezut că moda SUV-urilor se va extinde atât de rapid în clasa mică? Pare neverosimil că Renault a reușit să vândă 200.000 de unități Captur în 2014 într-un segment care a totalizat 625.356 unități anul trecut.
Inițiatorul acestei tendințe a fost însă neconvenționalul Nissan Juke, transformat în model de serie în 2010 din conceptul Qazana. Au urmat în 2013 Renault Captur și Peugeot 2008 construite după exact aceeași filozofie: baza tehnică de la modelele de clasă mică Clio/208 și doar tracțiune față. Un an mai târziu a debutat Citroën Cactus, iar anul acesta s-au lansat Mazda CX-3 și Suzuki Vitara și urmează Honda HR-V. Ford are modelul Ecosport pe care nu îl vinde încă în România, iar Hyundai/Kia și VW au în plan un astfel de model în următorii ani. Moda va ajunge și în segmentul premium unde Mini Countryman va avea de înfruntat concurența lui Audi Q1 din 2016 și a viitorului Mercedes X-Class (nume probabil) din 2018.
Pentru testul de față am ales să punem față în față noile modele Mazda CX-3 și Suzuki Vitara cu bestseller-ul Dacia Duster. Deși în acest segment tracțiunea integrală nu este disponibilă deloc la unele modele sau este oferită doar la versiunile de top, în cazul celor trei modele din test aceasta se poate comanda aproape la toate motorizările, motiv pentru care am ales versiunile cu tracțiune integrală.
Caroserie și interior
Trebuie să lămurim un lucru. Dacia Duster este SUV de clasă mică sau compactă? Cu 4.315 mm lungime, Duster este aproape la fel de lung ca și prima generație Qashqai, iar ampatamentul de 2.670 mm o recomandă pentru o clasificare în clasa compactă. Însă Duster este construit pe o platformă ranforsată a lui Logan, realizat la rândul lui pe platforma de clasă mică a lui Renault Clio II. Luând în considerare acest aspect și gama de motorizări care se înscrie în limitele clasei mici, Duster poate fi încadrat în același segment cu CX-3 și Vitara.
Beneficiind de cel mai mare ampatament din comparativ, Duster oferă cel mai mare loc în spate la cap și la genunchi, distanța „confort” între spătarul banchetei și poziția medie a spătarului scaunului față fiind de 74 cm (71 cm la Suzuki și 66 cm la Mazda). În schimb, înălțimea interioară în față este cea mai mică la Dacia (98 cm față de 101 cm la Mazda și 103 cm la Suzuki) din cauza poziționării mai înalte a scaunelor față.
Duster are și cel mai mare volum standard și maxim al portbagajului și accesul la portbagaj este foarte bun. Însă prin rabatarea banchetei nu se creează suprafață plană de încărcare. Nici la Suzuki nu se întâmplă acest lucru deși Vitara are podea dublă la portbagaj. Ca și Suzuki, Mazda are un portbagaj mai mic decât la Duster, dar suprafața creată prin rabaterea banchetei este perfect plană. Mazda este însă o mașină mică. Înrudirea cu Mazda2 este evidentă. Toate dimensiunile interioare sunt mai mici decât la Suzuki, însă nu spațiul interior este atuul lui CX-3 pe care Mazda nu se sfiește să o încadreze în clasa mică.
Dacia are multe spații de depozitare în bord și oferă o vizibilitate foarte bună, dar câteva detalii practice puteau fi mai bine studiate. Maneta de reglaj pe înălțime a scaunului față cu doar două poziții nu e practică, displayul sistemului de navigație e prea vertical, butonul de reglaj al oglinzilor plasat pe tunelul median trebuia să fie pe ușă, spătarele scaunelor și al banchetei spate sunt insuficient profilate. Fiind cea mai ieftină din acest comparativ, lui Duster i se pot ierta aceste imperfecțiuni de ergonomie. Însă Suzuki costă câteva mii de euro în plus și la un preț de 22.000 de euro așteptam o ergonomie mai bună. Display-ul sistemului de navigație este mai înclinat față de verticală, dar razele solare se reflectă neplăcut în display afectând serios lizibilitatea acestuia, butonul de volum liniar cu touch la care umbli frecvent e total nepractic, iar butonul de accesare a computerului de bord ne-a dat impresia că ne-am întors în timp cu 10-15 ani.
În schimb, și Suzuki oferă o vizibilitate bună, scaunele și bancheta sunt mai bine profilate și mai confortabile decât la Dacia, iar poziția de condus este mai joasă. La Mazda, vizibilitatea slabă plătește tribut designului superb, dar scaunele față și bancheta spate sunt excelent configurate, poziția de condus este joasă ca într-o limuzină, iar ergonomia este demnă de segmentul premium. La acest capitol am critica doar șezutul cam scurt al banchetei spate (45 cm față de 48 cm la Dacia și 50 cm la Suzuki).
Sistemul de operare HMI inspirat de la iDrive de la BMW este simplu, intuitiv, ireproșabil. Planșa de bord este modernă cu vitezometru digital și head-up display la echiparea de vârf Revolution Top.
În cazul tuturor modelelor, plasticul tare domină pe planșa de bord. Dar cel de la Suzuki pare cel mai demodat în privința texturii și felului în care se simte la atingere. La 22.000 de euro avem alte pretenții. Parcă și la Dacia plasticul este o idee mai de calitate. În schimb, Suzuki oferă două pachete de design atractive – Rugged (810 euro, pe mașina de test) și Urban care pot fi combinate cu pachetul 2Tone cu vopsea în două tonuri.
Dinamică
Să ne înțelegem. Toată lumea le spune SUV-uri acestor modele, dar sunt caractere diferite.
Mazda este un crossover modern care, deși oferă și versiuni cu tracțiune integrală, este orientat mai mult spre dinamică pe asfalt. De altfel, CX-3 are o gardă la sol de numai 155 mm, la fel cu a unei Dacia Logan, iar Mazda nici nu comunică unghiurile de trecere, semn că nu sunt o prioritate. De altfel, înălțimea de 1.535 mm a lui Mazda CX-3 este cu 75 respectiv 90 mm mai mică decât a lui Suzuki, respectiv Dacia. La condus, CX-3 este dinamic ca un hatchback. Are un tren de rulare destul de rigid care generează ruliu redus în viraje, o cursă scurtă a suspensiei ca la turisme și se conduce foarte incisiv. Am fi preferat o direcție ceva mai grea în ton cu caracterul sportiv al mașinii.
Duster și Vitara joacă într-o altă ligă fiind orientate mai mult spre latura off-road. Însă surprinzător, Duster este modelul mai polivalent pentru că îmbină mai bine aptitudinile de off-roader cu cele de asfalt. Pe asfalt, Dacia este cea mai confortabilă, motorul este mai silențios și mai rafinat decât la Suzuki și timoneria cutiei este mai plăcută deși și în cazul lui Duster mai multă precizie nu ar strica. Vitara este un off-roader clasic care ne aduce aminte de modelul de acum două generații cu caroserie cu șasiu separat. În viraje se înclină mult însă trenul de rulare nu absoarbe la fel de bine denivelările ca Duster și este destul de zgomotos, iar cutia de viteze are o timonerie destul de rigidă.
Există un mod Sport, care modifică răspunsul direcției și al motorului, dar acesta nu acționează și asupra suspensiei și nu schimbă impresia generală. În schimb, direcția devine clar mai incisivă și mai plăcută pe modul Sport.
Suzuki are în schimb cel mai performant motor deși după accelerația de la 0 la 100 km/h Mazda este puțin mai rapidă. Propulsorul de origine Alfa Romeo al lui Vitara are multă vână în el și trage superb în zona medie de turație. Iar consumul în test a fost cel mai mic, de 5,7 l/100 km, deși Vitara avea cel mai puternic motor. Cu 10 CP mai puțin, motorul lui Duster a consumat cu 0,5 l/100 km mai mult, fiind lipsit și de sistem start&stop. În schimb, motorul lui Duster este mai rafinat și mai silențios decât cel de la Vitara. Cea mai rafinată și silențioasă este Mazda, iar motorul său diesel toarce foarte liniștit nearătându-și niciun moment originea diesel. În schimb cutia automată penalizează consumul, valoarea de 6,7 l/100 km fiind cea mai mare înregistrată în test. La testul internațional din Spania am obținut cu versiunea cu transmisie manuală un consum de 5,5 l/100 km pe un traseu mai virajat și cu diferență de nivel mai mare decât cel pe care s-a desfășurat testul din România.
Costuri
Mazda a fost prezentă la test cu versiunea de top Revolution Top și cu transmisia automată care ridică prețul la 27.990 euro aruncând-o în zona premium sau a crossoverelor de volum din clasa compactă. Cu tapițerie de piele albă și cu dotări inexistente la concurența din test cum ar fi faruri adaptive cu LED, head-up display, o baterie de sisteme de asistență completă, sistem audio Bose dezvoltat special pentru CX-3 și jante de 18 inch, CX-3 poate fi o alternativă serioasă la Mini Countryman.
Dacă se optează pentru nivelul Revolution (fără sistemele de asistență și tapițeria de piele albă) și transmisie manuală, atunci prețul scade la 24.190 euro. Dacia Duster este cea mai ieftină, prețul versiunii Laureate pornind de la 16.100 euro. Punând toate opțiunile, ajungem la 18.250 euro însă multe opțiuni de la Suzuki sau Mazda nu sunt disponibile. Suzuki costă 22.000 de euro, iar de diferența de 3.750 euro până la prețul cu dotări al lui Duster, Vitara oferă în plus airbaguri cortină și de genunchi, climă automată, cameră marșarier, pilot automat adaptiv, faruri cu LED și asistent la coborârea pantelor. Dacă și Duster le-ar fi avut pe lista de opțiuni, probabil că prețul s-ar apropia de cel al lui Vitara.
Verdict AutoExpert
Cine vrea un crossover modern, incisiv și plăcut la condus va alege Mazda CX-3 fără să stea pe gânduri. Are și opțiunea tracțiunii integrale dar CX-3 nu este făcută pentru off-road. Un diesel 4×2 cu tracțiune față în echiparea foarte bună Challenge este o alegere inteligentă la 19.790 euro. Cine caută modele pentru aventură în off-road va alege dintre Duster și Vitara. Ambele sunt bine pregătite pentru off-road dispunând de sisteme performante de tracțiune integrală, dar Duster oferă mai mult confort pe șosea, fiind mai polivalent. Vitara face parte din acea categorie tot mai rară a off-roaderelor pure, dar are adepții ei. Cine vrea mai mult SUV are la dispoziție Suzuki S-Cross.DATE TEHNICE | Dacia | Mazda | Suzuki |
---|---|---|---|
Model | Duster 1.5 dCi Laureate | CX-3 Revolution Top | Vitara 1.6 DDiS Spirit |
Motor/nr.cilindri | L4, turbodiesel | L4, turbodiesel | L4, turbodiesel |
Cilindree (cmc) | 1.461 | 1.499 | 1.598 |
Putere maximă/turație (CP/rpm) | 110/4.000 | 105/4.000 | 120/3.750 |
Cuplu maxim/turație (Nm/rpm) | 240/1.750 | 270/1.600-2.500 | 320/1.750 |
Transmisie | integrală | integrală | integrală |
Cutie de viteze | manuală, 6 trepte | automată, 6 trepte | manuală, 6 trepte |
Tip anvelope | Continental Cross Contact | Toyo Proxes R40 | Continental Eco Contact |
Dimensiuni anvelope | 215/65 R16 98H | 215/50 R18 92V | 215/55 R17 |
Sistem de frânare față/spate | discuri ventilate/tamburi | discuri ventilate/discuri | discuri ventilate/discuri |
L/l/h (mm) | 4.315/1.822/1.625 | 4.275/1.765/1.535 | 4.175/1.775/1.610 |
Ampatament (mm) | 2.67 | 2.57 | 2.5 |
Diametru de bracaj (mm) | 10,5 | 10,6 | 10,4 |
Gardă la sol (mm) | 205 | 155 | 185 |
Ungi atac/ventral/ieșire (grade) | 29,3/23,0/34,9 | ||
Masă la gol/sarcină utilă (kg) | 1.320/580 | 1.295/520 | 1.295/575 |
Volum portbagaj (l) | 475-1.635 | 350-1.260 | 375/1.120 |
Acelerație 0-100 km/h (s) | 12,9 | 11,9 | 12,4 |
Viteză maximă (km/h) | 168 | 172 | 180 |
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km) | 5,7/5,0/5,2 | 5,6/4,9/5,2 | 4,7/4,0/4,2 |
Consum în test (l/100 km) | 6,2 | 6,7 | 5,7 |
Volum rezervor (l) | 50 | 44 | 47 |
Normă poluare/emisii CO2 (g/km) | Euro 5/135 | Euro 6/136 | Euro 6/111 |
COSTURI&GARANȚIE (lei cu TVA) | |||
Impozit anual (lei/an) | xx | ||
Interval revizii (km) | |||
Costuri revizii pentru 60.000 km | 0 | ||
Garanție | 5 ani sau 150.000 km | ||
Garanție împotriva coroziunii | 12 ani | ||
PREȚURI/ECHIPARE (euro cu TVA) | |||
Preț de bază | 16.1 | 27.99 | 22 |
Airbaguri frontale/laterale/cortină | serie/serie/- | serie/serie/serie | serie/serie/serie |
Airbag genunchi | - | - | serie |
Cutie automată | - | serie | - |
Aer condiționat/climatizare | serie/- | -/serie | -/serie |
Geamuri electrice față/spate | serie/serie | serie/serie | serie/serie |
Bluetooth | serie | serie | serie |
Radio CD/sistem de navigație | serie/400 (1) | serie/ | serie/serie |
Head-up display | - | serie | - |
Cameră marșarier | - | serie | serie |
Sisteme de asistență | - | serie (3) | serie (4) |
Pilot automat/adaptiv | 200/- | -/serie | -/serie |
Scaune încălzite față | 100 | serie | serie |
Tapițerie piele | 500 | serie | serie (5) |
Volan îmbrăcat în piele | 100 | serie | serie |
Banchetă fracționabilă | serie | serie | serie |
Senzori parcare față/spate | -/200 | -/serie | serie/serie |
Jante aliaj 16/17/18 inch | 350/ -/-(2) | -/-/serie | -/serie/- |
Faruri cu LED/adaptive | - | serie/serie | serie |
Vopsea metalizată | 300 | serie | |
Preț comparat (euro cu TVA) | 18.25 | 27.99 | 22 |
(1) include și harta Europei 100 euro; (2) incluse în pachetul Look; (3) asistent inteligent la frânare, asistent unghi mort, asistent de bandă, asistent la deplasarea în marșarier, asistent fază lungă; (4) doar sistem de asistență la frânare; (5) tapițerie combinată piele sintetică/piele întoarsă | |||
8 thoughts on “Dacia Duster versus Mazda CX-3, Suzuki Vitara. Între două lumi”
„Vitara face parte din acea categorie tot mai rară a off-roaderelor pure” – adică are diferențiale blocante, transmisie mecanică, multiplicator de cuplu, punți rigide?!
„Inițiatorul acestei tendințe a fost însă neconvenționalul Nissan Juke” – adică Suzuki SX4 n-a existat, cu PATRU ani (2006) înaintea lui Joke?
Vitara se inclina in curbe? ma faceti sa cred ca n-ati mers cu masinile astea. Daca nici Duster-ul nu se inclina in curbe… In schimb, Vitara chiar sta foarte bine pe traiectorie, fara sa se incline prea mult.
Verdictul e clar: cine vrea mai spre off-road, ia Duster. Cine vrea un pic de SUV si mai mult asfalt, ia Vitara. Cine vrea fitza, ia CX-3, una din cel mai bine desenate masini ever.
dar dvs ati mers cu ele? da, Vitara se inclina in viraje si are o directie asemanatoare cu off-roaderele de acum 20 de ani. Iar interiorul are materiale de calitate foarte slaba. pe de alta parte, motorul Fiat este excelent. In Romania se vinde f bine dar nu pt ca e vreo supermasina ci din cauza pretului. cea mai vanduta este versiunea 4×2 pe benzina care costa 14.000 euro la baza.
cu Duster si Vitara, da, am mers. Sub nici o forma Duster sta mai bine pe sosea ca Vitara. Duster e ca o barca pe asfalt, in curbe. Vitara sta mult mai bine pe asfalt, abia se inclina in curbe. In schimb, Duster merge mai bine in off-road decat Vitara. Practic, Vitara este mai mult un cross-over, in timp ce Duster este mai mult un off-roader.
da, Vitara are plastice ieftine la interior. De fapt, Vitara este facuta cu multa economie, pentru a avea un pret competitiv. insa, in varianta de baza 4×4 ai: 4 moduri de condus (auto/sport/mud-snow/lock), bluetooth cu comenzi pe volan, priza 12 V in bord, mufa USB pentru unitatea radio-cd, hill-hold si asistare la coborare in panta. Nu mai zic de aer conditionat manual si vreo 8 air-bag-uri. Totul, la aproximativ 15kE, benzina. Si un motor extrem de fiabil (M16A), cu zece ani vechime si 3 revizionari, distributie pe lant. Din pacate pentru actualul Duster, nu poate concura la acelasi pret cu Vitara. Ramane ca viitorul proprietar sa se hotarasca: vrea mai mult asfalt? Vitara. Vrea mai mult coclauri? Duster.
Eu nu le-am condus, insa cred ca zice mai bine gigi decat articolul.
Motorul suzuki nu are nici macar un surub de la alfa romeo….total pe langa aprecierile autorului….M16A este codul motorului mai studiati un pic,cred ca a-ti facut doar poze masinilor nici vorba de testdrive…noua vitara are unghiuri de atac execrabile nici o legatura cu vitara veche cum greșit apreciati,dusterul matura in teren cu acest suzuki…la fel cum pe asfalt duster-ul este o caruta pe langa vitara…
De acord cu dvs. ”Vitara se inclina in curbe” comparativ cu Dusterul este, no offence pentru domnul de mai sus, cea mai mare prostie pe care am citit-o anul asta. Imi pare rau, dar autorul articolului ar ar trebui sa le si conduca mai intai, inainte sa spuna astfel de tampenii. Eventual sa faca review la maturi, posete de dama si sosete chinezesti… 🙂 Pretul? Iei Vitara Passion la pret MAI MIC decat Duster si, va jur, nu ai cum sa regreti!