De ce e benzina mai ieftină în Ungaria decât în România?

Din 12 octombrie nu mai poți să pui benzină de 95 la pompă. Care este motivul

Actualmente, diferența de preț dintre benzina din Ungaria și cea din România este de 1,5 lei/litru. Cum pot vecinii noștri să țină prețul atât de jos? Răspunsul e mai simplu decât ți-ai imagina. Iată de ce e benzina mai ieftină în Ungaria decât în România!

Prețul benzinei a ajuns la valori… delicate, în toate țările europene. Cauzele sunt multiple, iar două dintre cele mai importante au fost majorarea accizei la carburanți și criza energetică. Acestea au urcat prețul la 6,6 lei la începutul anului 2022. Când credeam că răul s-a întâmplat, nu ne imaginam că nici nu începuse, de fapt. Ei bine, invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat prețurile combustibilului în aer.

benzina mai ieftină în Ungaria

Totuși, în Europa, litrul de benzină variază enorm în Europa, așa cum am arătat în acest articol. Extremele sunt Rusia (2 lei/l) și Olanda (11,3 lei/l). Între ele se desfășoară toate celelalte state UE, printre care și personajele principale ale poveștii noastre, România și Ungaria. Diferența de preț pe litrul de benzină la pompă este de 1,5 lei. În Ungaria costă 6,5 lei, în România – 8. De unde această diferență?

De ce e benzina mai ieftină în Ungaria

Accizele reprezintă cea mai mare pondere din prețul benzinei. De exemplu, în România, aproximativ 60% din prețul benzinei la pompă este reprezentat de taxe și accize. Cu aceste taxe poate ”jongla” un guvern. În cazul României, nu există niciun interes imediat, însă în Ungaria urmează alegerile generale. Drept urmare, e nevoie ca prim-ministrul Orban să ia măsuri populiste, precum stabilirea de valori maxime la prețurile pentru alimentele de bază și extinderea perioadei de plafonare a prețului la energie electrică și combustibil.

”Plafonarea prețulrilor la carburanți a funcționat, de aceea o prelungim pentru încă trei luni”, a spus Orban.

În traducere liberă, un litru de benzină, care era deja plafonat la 480 forinți, va rămâne în vigoare până pe 15 mai. După acea dată se vor putea compara corect prețurile benzinei în cele două țări.

via Europa Liberă, Reuters

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top