CEO al mărcilor Dacia și Lada în cadrul grupului Renault, Denis le Vot consideră că uzina din România „are locurile de muncă asigurate”, iar programul european „Fit for 55” trebuie privit ca un avantaj.
Sosit la București alături de Gilles Le Borgne – vicepreședinte executiv inginerie Renault Group și Laurens van den Acker – vicepreședinte executiv design Renault Group și alți oficiali francezi pentru a pune la punct detaliile următoarei generații Duster, Denis le Vot – CEO Dacia și Lada, a declarat că marca Dacia va avea mai multe modele hibride și electrice „atunci când piața o va cere”, programul „Fit for 55” prin care Comisia Europeană impune termene clare pentru renunțarea la vehicule poluante fiind „o mare oportunitate pentru Dacia”.
Conform lui Denis le Vot, intenția lui Luca de Meo, șeful întregului grup Renault, este de a permite mărcii Dacia să evolueze, așa cum a arătat și în planul său de viitor Renaulution.
„Marca Dacia avea câteva modele și atât. De la venirea sa la Renault, Luca de Meo a decis să «dezlege» marca. De aceea ați văzut Jogger și veți vedea Bigster. Nu ne este teamă să ne extindem. Ce vreau să spun este că uzina din Mioveni are locurile de muncă asigurate pentru următorul secol pentru că aici facem noi mașinile și aici este marca Dacia. În România”, a declarat în fața unui grup restrâns de jurnaliști români șeful mărcilor Dacia și Lada din cadrul grupului Renault.
Pentru a exemplifica importanța diviziei din România în cadrul grupului francez, oficialul a menționat și că „am venit în România împreună cu Gilles Le Borgne, Laurens van den Acker și alți colegi având în bagaje viitorul Duster. Putem spune că am transferat Duster 3 acestei țări. Tot ceea ce va urma – design, inginerie, dezvoltare, achiziții, etc. – va fi realizat în România. Din acest moment proiectul este românesc”. Din nefericire, el s-a ferit să nominalizeze și uzina în care va fi asamblat viitorul Duster 3.
„Nu vreau să vorbesc despre locul de fabricație al viitorului Duster deocamdată. Pot spune doar atât: în privința capacității nu există probleme. Înțelegeți că până acum am avut două mașini – Sandero și Duster (n.n. – oficialul Dacia nu pare a lua în calcul Logan) -, din toamna aceasta avem trei sau patru, în funcție de cum socotiți pentru că Spring e produs în China, unul dintre ele fiind noul Jogger. Cu ele am reușit să avem o cotă de piață care ocupă toată capacitatea uzinelor. Poate nu în acest moment pentru că piața este jos din cauzele pe care le cunoașteți (pandemie, criza semiconductorilor, etc), dar în mod normal o ocupă. Când va veni și Bigster vom avea nevoie de mai mult spațiu de asamblare. Nu pot spune încă unde va fi asamblat Duster, dar nu vă fie teamă, întreaga capacitate de producție a uzinei din România va fi utilizată. Nu există îndoială în privința asta”, a continuat Denis le Vot.
Surprinzător, „Fit for 55”poate ajuta Dacia
În opinia șefului Dacia și Lada, programul „Fit for 55” prezentat de Comisia Europeană în această vară și care are ca țintă reducerea drastică a emisiilor provenite de la autovehicule până în 2035 ducând chiar la eliminarea din producție și comercializare a mașinilor alimentate cu combustibili fosili, trebuie privit ca un avantaj pentru Dacia.
„«Fit for 55», programul de ecologizare al Comisiei Europene, este o mare oportunitate pentru Dacia. E cea mai bună veste pe care o puteam primi noi, la Dacia. Să vă explic utilizând exemplul Jogger. Prețurile mașinilor cresc continuu din cauza noilor reglementări. Abia am ajuns la EURO 6 Full și vine imediat EURO 7 și apoi altele. Când prețurile cresc abrupt unii clienți își schimbă comportamentul de achiziție. Dacă au cumpărat o mașină de 20.000 de euro acum patru ani și vor să o înlocuiască acum, văd că ceva similar e mult mai scump din cauza reglementărilor, a materiilor prime, etc. Și atunci oamenii se întreabă de ce să cheltuiască atâția bani pe o mașină. Vedem deja că piața second-hand este în flăcări. Mulți cumpără mașini de ocazie, nu pentru că au cine știe ce sisteme electronice, ci pentru că mașinile noi sunt prea scumpe. Și care e brandul care are prețurile cele mai apropiate de cele ale mașinilor second-hand? Dacia!”, și-a explicat Denis le Vot raționamentul.
Doar că, opinia ;efului Dacia nu este împărtășită și de colegul său Gilles Le Borgne – vicepreședinte executiv inginerie în cadrul Renault Group. Acesta a declarat că „avem de înfruntat programul european de ecologizare «Fit for 55», viitoarele norme Euro 7 și alte reglementări, dar suntem pregătiți pentru asta. Avem tehnologiile necesare în cadrul grupului Renault. Când va fi nevoie, le vom instala pe mașinile Dacia. Dar creșterea prețurilor are mare legătură cu reglementările tot mai stricte. Fiecare nou standard adaugă costuri. În 2022 vom avea a doua etapă a Global Safety Regulation (GSR 2) și asta va adăuga câteva sute de euro. Apoi EURO 7, altă creștere a costurilor. Apoi, alte și alte reguli noi care vor culmina – deocamdată ca propunere – cu interzicerea motoarelor termice în 2035. Asta cer oamenii pe care i-ați votat. Eu sunt responsabil cu ingineria și trebuie să respect toate regulile. Și o fac cu plăcere pentru că și eu vreau o planetă mai curată și mașini mai sigure. Dar, ca să fiu drept, lucrurile se întâmplă prea repede”.
Motivele creșterii prețurilor
Modelele mărcii Dacia, ca și ale tuturor celorlalți producători sunt, an de an, tot mai scumpe. Rezultat al normelor tot mai stricte în privința poluării și siguranței care pot fi îndeplinite doar cu adaosuri tehnologice deloc ieftine, dar și al majorării costurilor materiei prime, creșterea prețurilor finale nu poate fi pe placul clienților.
În acest context, Denis le Vot a explicat că „Dacia nu mai este o marcă low-cost, iar clienții vor variantele de top. În România, 93% dintre modelele Sandero vândute sunt Stepway. E drept că și prețurile noastre cresc, dar asta se întâmplă pentru că a crescut major prețul materiei prime. Nu pot cumpăra rodiu cu 100 de dolari și să îl vând cu 50. Avem o afacere și angajați pentru care trebuie să facem bani. Și facem. Să nu uităm că, acum 15 ani, 50% dintre clienții Dacia veneau de pe piața mașinilor second-hand, iar acum doar 25% – 30% ca și în cazul celorlalte mărci. Repet. Suntem brandul cu cea mai bună valoare oferită pentru banii dați!”.
Pentru a susține această ultimă afirmație, oficialul a detaliat cum ajung mașinile Dacia ca, în ciuda creșterii prețurilor, să se mențină sub cele ale concurenților direcți.
„Nu există magie în industria auto. Când pui cuiva că o mașină ca Jogger are un preț de 15.000 de euro ar putea crede că vinzi în pierdere. Nu e adevărat. E vorba despre modul în care facem noi mașini. Noi nu lucrăm ca alți producători care fac un proiect și spun «din ăsta tu faci o mașină ieftină, iar eu pe cea scumpă» (n.n. – Denis le Vot se referă la ideea de a realiza două produse derivate având la bază aceeași platformă, unul mai scump, eventual premium, altul mai ieftin, de volum). Am lansat Sandero la doar doi ani după Clio. Am petrecut mult timp definind «esențialul». Noi părem, intenționat, că rămânem în urmă din punct de vedere tehnologic. Alt exemplui: acest nou model, Jogger, va avea sistem hibrid în 2023. Am anunțat deja asta. Acel sistem hibrid va fi cel existent deja pe Clio, model lansat acum doi ani. Când va intra pe Jogger va avea deja patru ani vechime, timp în care vom fi produs, probabil, jumătate de milion de mașini având acest sistem, și, de aceea, costurile vor fi complet sub control. Când va ajunge pe Jogger vom putea, probabil, să spunem că este cel mai ieftin sistem hibrid de pe piață. Dar nu îl punem astăzi. Atenție, am putea face asta! Dar cu ce rezultat? Mașina ar costa mult. Hibridizarea, electrificarea, sunt foarte scumpe. Mica întârziere cu care scoatem hibridul pe piață ne permite să reducem costurile. Dacă aș fi pus acum un hibrid pe Jogger mi-ați fi spus că sunt nebun pentru că asta ar fi adăugat 3.000 de euro al preț. Cine ar face asta doar ca să spună «iuhuuu, avem mașină cu sistem hibrid»? Noi avem mașinile cu GPL. Foarte performante pentru reducerea emisiilor”, a continuat Denis le Vot.
„Electrificarea va veni”
Tot șeful Dacia a arătat însă că „electrificarea va veni, așa cum spun reglementările, până în 2035. Și asta nu are legătură cu România sau Mioveni. Se va întâmpla în întreaga lume. Deci Dacia va fi o marcă electrică atunci când piața o va cere”.
Afirmația sa a fost susținută și de cel care supervizează industrializarea vehiculelor Renault și Dacia, vicepreședintele Gilles Le Borgne. Conform acestuia, „mașinile Dacia sunt și vor fi asamblate pe platforma CMF-B. Aceasta va permite trecerea la electric și deja utilizează – pe Renault Clio și Captur – sisteme hibride. În cazul Dacia funcționează și cu motoarele duale benzină – GPL, care sunt un mare succes pentru marcă. Deci nu există stres pentru viitor. De orice tehnologie vom avea nevoie, ea este deja disponibilă și compatibilă cu platforma”.
Tot le Borgne a adăugat că „pentru viitoarele modele Dacia electrice răspunsul este platforma noastră CMF-BEV, versiunea electrică a celei existente acum pe Sandero sau Jogger. Această tehnologie va fi gata în 2024 și va debuta pe Renault R5 și, dacă va trebui să o montăm pe mașini Dacia, o vom face. Pentru a produce mașini electrice avem acum în nordul Franței o uzină și construim o așa-numită gigafactory pentru baterii în apropiere. Deci vom produce acolo mașinile electrice Renault și, dacă va trebui să ne extindem, vom vedea dacă o vom face în România sau în altă parte a lumii. Jocul este deschis! Piața și reglementările impun ritmul”.
– Luca de Meo (Renault): Va trebui să acceptăm faptul că mașinile electrice sunt mai scumpe, la început, decât cele termice
– În România au fost produse în primele opt luni ale anului 286.038 de mașini