Desemnat satul cultural al României în 2014, Ciocănești este o localitate rurală unică în țara noastră. Cuprinde case înfrumusețate cu motive care se găsesc pe veșmintele tradiționale românești și găzduiește festivaluri care pun în evidență măiestria oamenilor în încondeiatul ouălor. De aceea, micul sat de munte atrage mii de turiști în fiecare an.
La 20 de kilometri de orașul Vatra-Dornei, între Obcinele Mestecănișului și masivul Suhard, înconjurat de păduri de molid și pajiști, se află Ciocănești, o mică așezare rurală, de o frumusețe aparte. În tot satul nu există uliță ori vârf de deal pe care să nu vezi case frumos împodobite ce păstrează un aer arhaic. Cei care le populează țin cu strictețe obiceiurile strămoșești.
Meșterii cu ciocanul au dat numele localității
Se pare că numele satului a rămas de la ciocănarii care făureau arme în vremea domniei lui Ștefan cel Mare. Mai mult, se spune că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost făcută de gospodarii de aici şi aurită cu metal prețios din Bistriţa Aurie, râu care trece prin satul Ciocănești.