Despre anvelopele de iarnă și siguranța rutieră, cu Michelin și Poliția Rutieră

Anvelopele de iarnă îmbunătăţesc frânarea, tracţiunea şi manevrabilitatea vehiculului, comparativ cu anvelopele de vară sau all-seasons.

Distanţa de frânare a autovehiculelor scade cu până la 50% atunci când maşina este echipată cu anvelope corespunzătoare sezonului în care sunt folosite, arată testele efectuate de specialiştii Michelin. Aceleaşi teste demonstrează că, în sezonul rece, în cazul în care maşina este echipată cu anvelope de iarnă, distanţa de frânare poate fi redusă cu 6 metri pe un carosabil umed şi cu 31 de metri pe o şosea acoperită de zăpadă, comparativ cu situaţia utilizării unor anvelope care nu sunt concepute special pentru iarnă.

Aceste date au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde pe tema importanţei folosirii anvelopelor de iarnă şi a impactului acestora în siguranţa rutieră organizată de Michelin. La discuţii, alături de specialiştii Michelin, au participat reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, ai Autorităţii Rutiere Române, ai Registrului Auto Român, ai Parteneriatului Român de Siguranţă Rutieră precum şi Titi Aur, pilot profesionist de raliuri.

Echiparea autovehiculelor cu anvelopele corespunzătoare condiţiilor severe din timpul iernii creşte fiabilitatea vehiculului în trafic şi scade riscul accidentelor. „Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru rularea pe un carosabil dificil în timpul iernii. Caracteristicile lor duc la îmbunătăţirea frânării, a tracţiunii şi a manevrabilităţii vehiculului, comparativ cu anvelopele de vară sau cele all-seasons”, a declarat Cedric Binoit, Director Comercial Michelin România şi Balcani.

Testele efectuate de Michelin arată că echiparea cu anvelope de iarnă potrivite reduce distanţa de frânare pe zăpadă cu 31 metri comparativ cu anvelopele de vară. La aceste performanţe ajută atât compoziţia cauciucului anvelopelor de iarnă cât şi lamelele cu care sunt prevăzute.

Anvelopele de iarnă conţin un amestec de cauciuc cu silica ce le menţine flexibilitatea în timpul iernii. Este important ca atunci când temperaturile scad, anvelopele să rămână flexibile, reducând astfel semnificativ distanţa de frânare şi sporind aderenţa. Pentru a îmbunătăţi tracţiunea şi manevrabilitatea autovehiculului, anvelopele de iarnă sunt prevăzute cu lamele care acţionează ca nişte „gheare” care se înfig în zăpadă.

Anvelopa de iarnă reprezintă singurul contact al vehiculului cu solul iar această suprafaţă de contact este de aproximativ 150 cm2, adică de mărimea unei palme. Deoarece anvelopele reprezintă singura suprafaţă de contact cu solul acoperit cu gheaţă şi zapadă, alegerea celor mai potrivite anvelope de iarnă sporeşte siguranţa în trafic.

Test intern MICHELIN pe dimensiunile 205/55 R 16 şi 225/45 R 17, pe temperatură de 4°C, realizat pe 2 autovehicule care circulau cu viteza de 80 km/h, rezultatul testului fiind determinat la punctul de depăşire cu 10km/h

Distanţa de frânare pe zăpadă de la 50 la 0 km/h. Test realizat în 2007 de către un organism independent  pe dimensiunea 195/65 R 15.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top