Detectorul radar este legal?

Este interzisă doar folosirea aparatelor antiradar, dar nu şi cele de detecţie a radarelor.

Printre conducătorii auto circulă un zvon cum că folosirea  aparatelor de detectare a radarelor poliţiei va deveni în scurt timp ilegală potrivit cu unele modificări ce vor fi aduse Codului rutier. Deocamdată, pentru informarea corectă a tutror, precizăm că la noi în ţară aparatele care sunt interzise sunt doar cele antiradar şi nu detectoarele de radar. 

Comercializarea şi folosirea aparatelor anti-radar este interzisă prin lege. Aceste aparate permit circularea cu orice viteză prin dreptul aparatului radar deoarece emit semnale false de bruiaj care duc la blocarea afişării vitezei corecte a vehiculului. 

Pe de altă parte, aparatele de detecţie permit funcţionarea corectă a sistemului de citire a vitezei reale ale radarelor poliţiei, dar ne avertizează asupra faptului că se face o citire asupra vehiculului nostru. Dacă avem viteza mai mare decât limita legală vom suporta consecinţele. Deci acest aparat nu împiedică cu nimic desfăşurarea activităţii poliţiei de monitorizare a vitezei vehiculelor, iar folosirea lui este legală. 

Firmele străine oferă o gamă largă de detectoare radar, de la cele mai ieftine ( de circa 100 euro) până la cele de câteva sute de euro. Acestea din urmă, până la modelele de vârf, oferă atât decodarea informaţiilor din trafic şi recepţia semnalelor radar în toate benzile radio repartizate internaţional (X=10,5…10,55 GHz, K=24,05…24,25 GHz şi Ka=33,4… 36,0 GHz), detecţia celor cu  rază laser. Cele mai scumpe diferă de celelalte prin modul în care se face interpretarea semnalelor detectate, prin  reducerea numărului de alarme false şi extragerea cu mult mai mare precizie a semnalului util din zgomotele şi perturbaţiile radio din eter, având o sensibilitate şi stabilitate îmbunătăţite. 

În plus, faţă de detecţia propriu-zisă, unele oferă şi decodarea informaţiilor de trafic, afişate pe un display alfanumeric şi anunţate cu voce sintetizată electronic, afişarea la cerere a tensiunii bateriei şi a temperaturii exterioare vehiculului cu ajutorul unei sonde de temperatură ce este conenctată o dată cu antena de detecţie în partea din faţă a maşinii.

Ce trebuie reţinut este că folosirea aparatelor de detectare a radarelor este perfect legală şi că un detectopr mai scump este mai păerformant, oferă avantajul detecţiei de la o distanţă mai mare, cu mai puţine alarme false.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Test Honda CR-V PHEV AutoExpert.ro

Test cu măsurători Honda CR-V PHEV

A șaptea generație a Hondei CR-V reprezintă cheia care deschide toate inimile. Poate rula 73 km fără emisii, consumă puțin la terminarea

Scroll to Top