Din anul 1967 centurile de siguranţă au devenit obligatorii pentru scaunele din faţă la toate automobilele. Ulterior, observându-se eficienţa deosebită a acestora, din anul 1977, fiecare fabricant de automobile a introdus centuri şi pentru locurile din spate.
Potrivit codului rutier centurile de siguranţă sunt obligatorii, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, pentru toate locurile din automobil unde există montate. Copii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub trei ani se pot transporta numai în dispozitive de reţinere omologate.
Excepţii
Se exceptează de la obligaţia purtării centurilor, în interiorul localităţilor, următoarele categorii de pasageri:
-femeile în stare de graviditate;
-taximetriştii şi instructorii auto;
-toţi conducătorii autoturismelor pe timpul executării manevrei de mers înapoi;
-conducătorii de autovehicule aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă, protecţiei civile, M.Ap.N. (cele destinate controlului circulaţiei sau care însoţesc coloanele militare), S.P.P. şi ale Serviciului Român de Informaţii, precum şi cele ale procurorilor criminalişti când se deplasează în misiuni urgente.
Pentru automobilele vechi, care sunt echipate cu centuri doar pentru scaunele din faţă pasagerii aflaţi pe scaunele din spate pot călători fără centuri de siguranţă. Pentru minorii aflaţi în maşină şoferul este răspunzător de purtarea centurii, iar pentru pasagerii majori fiecare răspunde dacă este găsit fără centură.
Riscuri
Persoanele care nu poartă centuri de siguranţă înfruntă un risc foarte mare: posibilitatea ca în caz de coliziune să sufere un accident grav. Centura este destinată mai ales pentru reţinerea corpului şi a membrelor acestuia în scaun pe timpul coliziunii (protejându-le împotriva impactului cu volanul, parbrizul şi planşa de bord) precum şi ca protecţie împotriva aruncării corpului prin parbriz.