Pe automobil sunt dispuse mai multe tipuri de filtre, fiecare având o destinaţie aparte şi un rol important în buna funcţionare a motorului: filtrele de combustibil, filtrele de ulei, filtrele de aer, filtrele de interior (de praf şi de polen) etc.
Filtrele de combustibil
Sunt destinate pentru a reţine impurităţile din instalaţiile de alimentare ale motoarelor. Pentru filtrarea benzinelor sunt suficiente filtrele care se dispun la rezervor, la pompa de alimentare. Pentru filtrarea motorinelor sunt necesare două trepte de filtrare ce se realizează cu două filtre diferite, deoarece trebuie realizată o filtrare mult mai fină a motorinei pentru a nu înfunda elementele fine ale sistemului de injecţie.
Filtrele de aer
Sunt destinate să reţină împurităţile din aerul aspirat în motor, impurităţi ce sunt constituite mai ales din praf ce conţine particule fine de siliciu care, dacă nu sunt oprite, se comportă în cilindri ca un material foarte abraziv producând uzura motorului. Fineţea filtrării aerului depinde de calitatea materialelor de filtrare utilizate: hârtie filtrantă, elemente filtrante îmbibate în ulei, etc.
Îmbâcsirea cu praf a filtrelor de aer impune înlocuirea elementelor filtrante. Neînlocuirea lor la timp produce, în afară de uzură prematură, şi înrăutăţirea admisiei volumului necesar de aer în motor cu repercusiuni privind scăderea puterii acestuia.
Filtrele de ulei
Sunt destinate pentru filtrarea uleiului reţinând impurităţile din acesta. Dacă particulele rezultate în urma arderii din motor nu sunt înlăturate prin filtrul de ulei, ele circulă prin sistemul deungere şi contribuie la uzura motorului prin înrăutăţirea ungerii. Filtrele de ulei utilizează mai multe elemente de filtrare dintre care amintim cartuşele din hârtie filtrantă specială dispuse în carcase metalice sau sitele metalice foarte fine etc.
Filtrele de interior
Sunt destinate înlăturării particulelor de praf sau polen din aerul ce intră în habitaclu. Maşinile moderne sunt echipate cu aceste filtre la producţia de serie, pe când cele de producţie mai veche doar opţional. Pentru toate filtrele menţionate trebuie cunoscută perioada de bună funcţionare care depinde de mai mulţi factori (gradul de îmbâcsire cu praf, de exemplu), şi în cea mai mare măsură depinde de numărul de kilometri rulaţi de automobilul respectiv.
Filtrele de ulei trebuie înlocuite odată la două schimburi de ulei (ar fi bine să fie înlocuite la fiecare schimb de ulei), filtrele de aer la circa 10.000 km rulaţi, iar filtrele de carburant ori de câte ori se observă îmbâcsirea lor cu impurităţi. Cele de praf şi de polen pentru habitaclu se pot înlocui cam odată la şase luni.