Dolphin Surf, Atto 2, Seal, Seal U, Seal U DMi, Sealion 7, Seal 5 DMi sunt modele BYD necunoscute pentru moment în România, dar care vor deveni din ce în ce mai relevante pentru statisticile de piață în următorii ani.
După cum se vede, chiar de la început avem o gamă completă, de la vehicule urbane de aproximativ 4 metri la SUV-uri de 4,8 metri. Interesant este că avem și două modele plug-in hibride. Am avut ocazia să testez Seal U DMi și pot spune că este unul dintre cele mai bine finisate SUV-uri din segment, iar autonomia reală ajunge la 700 km, aproape de un diesel clasic, după care încă oftează multă lume.
Pe scurt, modelele electrice BYD pentru Europa înseamnă un amestec de tehnologie chinezească și tradiții europene. Firesc, veți spune că BYD nu are nicio tradiție europeană… și aveți dreptate. Dar BYD își dovedește respectul pentru clientul european, preluând unele caracteristici prezente la mărcile cu 100 de ani de istorie – spre deosebire de majoritatea mărcilor chinezești, din ce în ce mai multe companii de tehnologie, care copiază Tesla propunând un interior minimalist din punct de vedere al comenzilor, BYD păstrează pe modelele sale un minim de comenzi clasice, care asigură ușurința utilizării și confortul noilor clienți. Practic, niciun model BYD pentru Europa nu este doar o tabletă cu volan și pedale, așa cum sunt Xpeng, Leapmotor sau Nio, care au dus la extrem exemplul Tesla.
Revenind la Sealion 7, acesta pare să fi avut două modele etalon, pe care să le concureze, dacă ne uităm la dimensiuni – unul electric, Tesla Model Y si celălalt convențional, BMW X4. Este doar cu câțiva centimetri mai lung decât ambele și are cel mai mare ampatament, ceea ce asigură un habitaclu generos, inclusiv pentru pasagerii din spate.
Designul exterior este fluid, fără excese, singura suprafață cu mai multe linii care se intersectează fiind bara din față. Doar protecțiile de deasupra roților te duc cu gândul la ideea de cross-over.
Formele fluide continuă la interior, mai ales pe uși, unde ai senzația unor valuri care generează noi și noi suprafețe conectate între ele. Totul este foarte bine finisat, cu materiale și elemente premium, cum ar fi selectorul de viteze din cristal… amintire BMW.
Plafonul panoramic amplifică ideea marină de libertate și de conexiune cu natura.
Sealion 7 are trei specificații diferite – Confort, Design AWD și Excellence AWD. Comfort este un model cu tracțiune spate cu un singur motor, celelalte două dobândind un al doilea motor și tracțiune integrală, așa cum sugerează și numele AWD. Confort și Design AWD au o baterie de 82,5 kWh, care oferă o autonomie testată WLTP de 482 km și, respectiv, 456 km (282 mile). În cazul Excellence AWD, pachetul de baterii are o capacitate de 91,3 kW, cu autonomie de 502 km.
Semnificativ, modelul de vârf are un potențial de încărcare de până la 230 kW (celelalte variante doar până la 150 kW), ceea ce reduce timpul de încărcare 10%-80% de la 32 de minute la doar 24 de minute dacă găsiți o stație de încărcare suficient de generoasă.
Din punct de vedere al echipării, nu pare să lipsească nimic din dotările unui model premium. Iar dinamic cifrele sunt spectaculoase pentru 0-100 km/h – 6,7 secunde pentru varianta de bază și 4,5 secunde pentru varianta de top.
Verdict AutoExpert
Dacă facem abstracție de numele puțin ciudat, BYD Sealion 7 este bine echipat, are o gamă și performanță decente, este confortabil și silențios. Așa cum este, merită luat în considerare ca alternativă pentru orice model (electric sau nu) din segmentul cross-over premium de 4,6-4,9 metri.- design fluid, fără excese inutile
- materiale și finisare premium
- performanțe și autonomie
- acces greoi către locurile din spate
- vizibilitate mică către înapoi, din cauza lunetei mici și înclinate
- panouri uși prea complicate