În ultima vreme tot mai mulţi automobilişti doresc să monteze pe maşini folii de protecţie şi geamuri colorate.
Foliile de protecţie sunt compuse din mai multe straturi: un strat rezistent la produse abrazive, un strat barieră împotriva radiaţiilor solare, filmul din poliester colorat şi adezivul special pentru fixare. Geamurile colorate conţin straturile barieră împotriva radiaţiilor solare. Atât foliile, cât şi geamurile colorate trebuie să asigure o vizibilitate de cel puţin 70% din cea iniţială.
Avantaje
Folosirea foliilor de protecţie şi a geamurilor colorate prezintă unele avantaje pentru personalul din habitaclul automobilului:
-oferă un aspect plăcut şi protejează tapiţeria, micsorand efectul de decolorare a ţesăturilor;
-oferă o vizibilitate bună din interior spre exterior, asigurând un indice de transparenţă de cel puţin 70%;
-protejează contra infractorilor reducând vizibilitatea din exterior şi crescând rezistenţa la spargerea geamurilor;
-reduc efectul direct al razelor solare şi transferul de căldură prin filtrarea razelor infraroşii şi ultraviolete;
-reduc efectul orbitor al soarelui pe timp de zi sau al farurilor maşinilor ce vin din spate pe timpul nopţii;
-reţin cioburile în caz de spargere accidentală a geamurilor.
Aplicarea pe maşini
Montajul foliilor şi geamurilor trebuie efectuat în ateliere specializate. Atelierele care execută montajul trebuie să fie atestate corespunzător standardelor ce definesc produsele de mai sus, din punct de vedere al dotării cu utilaje şi al instruirii personalului ce le aplică.
Foliile colorate aprobate se pot monta numai pe geamurile laterale spate şi pe lunete. Automobilele respective trebuie să aibă ambele oglinzi exterioare laterale în funcţiune.
Imerdiat după aplicarea foliei colorate nu se acţionează deschiderea şi închiderea geamurilor laterale spate timp de trei-cinci zile, deoarece există riscul deteriorării lor. Pentru spălarea geamurilor pe care s-au aplicat folii nu se vor utiliza solvenţi, alcool sau soluţii siliconate care distrug adezivul folosit la aplicare.
După montaj proprietarul automobilului primeşte copiile a două documente: Certificatul de conformitate RAR şi aprobarea specială a Poliţiei Rutiere pentru admiterea în circulaţie pe drumurile publice a automobilului.