Formula 1 – Care sunt limitele de buget impuse pentru următorii 5 ani?. Pe11 mai, F1 şi FIA au trimis celor 10 echipe un mail ce conţine propunerile privind limitele impuse bugetului pentru perioada 2021-2025. Ce s-a propus echipelor şi cum se va ajuge la o decizie?
Foto:arhiva
În dimineaţa zilei de marţi, 11 mai, F1 şi FIA au trimis celor 10 echipe angrenate în Campionatul Mondial un mail ce conţine propunerile privind limitele impuse bugetului pentru perioada 2021-2025.
Cum acest fapt a fost eclipsat de anunţul despărţirii dintre Ferrari şi Sebastian Vettel, a fost trecut cu vederea cam de toată lumea.
- Formula 1 s-ar putea relua pe 5 iulie cu Marele Premiu al Austriei 2020
- Formula 1: Supravieţuire indiferent de costuri? Culisele luptei financiare purtate în plină pandemie
-
Waiting by Richard Kelley: o expoziție de fotografie dedicată pasionaților de Formula 1
Ce s-a propus echipelor şi cum se va ajuge la o decizie?
Reducerea costurilor într-un mod drastic şi un control asupra modului în care se va face asta este cap de afiş pe agenda lui Ross Brawn.
Deocamdată, aşa cum am arătat într-un articol trecut, toate echipele (inclusiv Ferrari) au căzut de acord să coboare acea limită de 175 milioane $ stabilită prin regulamentul publicat în noiembrie 2019 la 145 milioane $.
Limitele au fost păstrate într-o zonă „dedentă”
În cadrul discuţiilor din urmă cu o lună au existat două-trei voci care au cerut o scădere şi mai dramatică, chiar la 100 milioane $ (McLaren, Racing Point în special) sau măcar o scădere în două trepte: 120-130 milioane in 2021 şi 100 milioane în anul următor. Ferrari, dar şi Mercedes şi Red Bull s-au opus unei astfel de mişcări.
Se pare că şi pentru F1 şi FIA o reducere atȃt de mare a părut exegerată şi pentru că nu s-ar fi ajuns nicăieri limitele propuse au fost păstrate într-o zonă „decentă”.
Astfel, pentru 2021 ar urma să fie impusă limita acceptată de 145 milioane $. Anul următor este prevăzută o scădere cu încă 5 milioane $, pentru ca în intervalul 2023-2025 bugetul să fie de maxim 135 milioane $.
Efecte secundare
În această sumă nu sunt incluse salariile piloţilor, costurile de marketing , costurile legate de fabricarea Power-Unit-urilor, salariile celor mai bine plătiţii 3 angajaţi ( în afară de piloţi).
Efectul unei astfel de limite va duce la o diminuare a personalului echipelor Ferrari şi Mercedes cu cel puţin 300 de angajaţi ce vor fi mutaţi în alte departamente ale companiei mamă.
Cum Ferrari încasează mult peste 145 milioane numai de la sponsori, la Maranello sunt déjà planuri destul de avansate pentru construirea unui model (bazat pe urmaşul lui LaFerrari) care să concureze la Le Mans în viitoarea clasă Hypercar.
La Mercedes situația este tensionată
Nici o participare în Indy nu este exclusă. Şi la Mercedes sunt discuţii serioase despre revenirea la Le Mans. La fel de important, Ola Kallenius a respins orice mărire de salariu a membrilor echipei de F1, inclusiv a piloţilor, dorind chiar reduceri în acest departament.
Probabil de asta se leagă informaţiile oferite de nişte personaje bine ancorate în echipă privitoare la dificultatea negocierilor unui nou contract cu Lewis Hamilton.
Conform aceleiaşi surse, după ce Sebastian Vettel a sondat terenul în octombrie 2019, Mercedes nu i-a trȃntit uşa în nas, ci a închis-o uşor, în timp ce deschidea un geam.
De la prima victorie majoră într-un Grand Epreuve în 1908 şi pȃnă la revenirea în F1 în 2010 politica celui mai titrat constructor german a fost să aibă cel puţin un pilot german în rȃndurile sale.
F1 aşteaptă opiniile echipelor faţă de sumele propuse, apoi va urma votul. Dacă 6 din cele 10 echipe votează pentru, atunci propunerile trec.
Cum poate modifica mersul lucrurilor acel veto al Ferrari, nu este pe deplin lămurit.
Citește și:
Jackie Stewart şi influenţa sa asupra evoluţiei Formulei 1
Când a apărut de fapt Formula 1?