După amenda de anul trecut, General Motors va plăti o nouă amendă de 145,8 milioane de dolari pentru subdeclararea emisiilor de CO2 pentru aproape șase milioane de vehicule produse între 2008 și 2010.
La amendă se adaugă anularea a 30,6 milioane de credite legate de reducerea consumului de carburant în gamă. Amenda vine la finalul unei anchete efectuate de NHTSA, Agenția Federală pentru Siguranța Rutieră.
Într-o declarație, General Motors afirmă că „a respectat și a aplicat întotdeauna toate legile și reglementările în materie de certificare a consumului de combustibil pe vehiculele în cauză”, adăugând că „aceasta este încă cea mai rapidă modalitate de a rezolva aceste probleme cu guvernul federal”.
Nicio rechemare în service
În același timp, o anchetă a Agenției Americane Pentru Protecția Mediului (EPA), care durează de mai mulți ani, a constatat că mai multe modele produse între 2012 și 2018 emiteau cu peste 10% mai mult CO2 decât cel declarat, fapt pentru care grupul va trebui să renunțe la aproximativ 50 de milioane de credite de carbon. Spre deosebire de cazul Dieselgate, în acest caz EPA nu a detectat prezența unor dispozitive de manipulare utilizate în timpul procesului de omologare pentru a reduce emisiile detectate și nu intenționează să recheme mașinile afectate.
General Motors este o companie multinațională americană producătoare de automobile cu sediul central în Detroit, Michigan, Statele Unite. Compania este cunoscută mai ales pentru faptul că deține și produce patru mărci de automobile, Chevrolet, GMC, Cadillac și Buick. În ceea ce privește vânzările, a fost cel mai mare producător de automobile din Statele Unite în 2022 și a fost cel mai mare din lume timp de 77 de ani, înainte de a pierde primul loc în favoarea Toyota în 2008.
General Motors operează fabrici de producție în opt țări. Pe lângă cele patru mărci principale, GM deține, de asemenea, acțiuni în mărci chinezești precum Baojun și Wuling prin SAIC-GM-Wuling Automobile.