Grupul Bosch, aflat de 30 de ani în România, extinde programul său de susținere a învățământului

Bosch - Training Center Cluj

Nevoia acută de personal specializat în diferite domenii de activitate a dat grupului german Bosch, cu o importantă prezență în România, oportunitatea de a asigura cursuri de specializare pentru circa 700 de elevi în perioada 2013 – 2023, alți 175 fiind înscriși în programul „școala duală” în acest an școlar.

Bosch, lider global în tehnologii și servicii, a adus în România modelul de educație duală inspirat din tradiția sa de peste un secol în Germania. Acest program oferă tinerilor oportunitatea de a se forma ca specialiști într-un mediu modern și competitiv, contribuind astfel la reducerea deficitului de personal calificat.

Sunt ani mulți de când companiile din România acuză o lipsă acută de personal specializat în diferite domenii de activitate. În acest context, mai mulți investitori au luat decizia de a crea propriile programe de școlarizare menite să le asigure viitori angajați bine pregătiți. Grupul german Bosch, unul dintre cei mai puternici furnizori de tehnologii și servicii din lume, a creat în România un program denumit „școala duală” prin care a reușit să își formeze specialiști în domenii precum electromecanică, electronică sau mecanică.

Pe lângă aceste inițiative, Bosch oferă studenților programul Working Student, care le permite să acumuleze experiență practică, pregătindu-i pentru o tranziție ușoară către o carieră profesională. De asemenea, compania a lansat programul Bright Students @Bosch, un proiect-pilot pentru învățământul dual universitar realizat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și parte din Consorțiul de Învățământ Dual Clujean. Programul le oferă studenților oportunitatea de a aprofunda conceptele teoretice și de a le aplica într-un mediu de producție modern, contribuind la dezvoltarea abilităților tehnice.

Puternic dezvoltat în zona industriei de componente auto, dar și în soluții de business sau tehnologie, Bosch are în România aproximativ 10.500 de angajați care activează într-un centru de cercetare și dezvoltare cu birouri la Cluj, București și Sibiu, în unități de producție din Cluj și Blaj, în centrul de soluții de business și tehnologie din Timișoara, precum și în diviziile de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie din București, sau Tehnologie industrială din Blaj, prin Bosch Rexroth Sales. O filială a BSH Hausgeräte GmbH, tot divizie a grupului german, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

Cu o astfel de acoperire, Bosch are continuu nevoie de noi angajați specializați greu de găsit pe piața muncii din România. Tocmai de aceea, grupul a decis încă din 2013 să dezvolte un program ce reprezintă o alternativă la învățământul profesional clasic. Școala Duală Bosch se adresează absolvenților de clasa a VIII-a și se derulează pe parcursul a trei ani, timp în care se face tranziția de la acumularea aspectelor teoretice către dobândirea abilităților și cunoștințelor practice. Elevii care urmează cursurile acestui program de învățământ se află sub îndrumarea unor traineri specializați și se califică în domenii precum tehnician electronist, tehnician electromecanic, electrician, operator la mașini cu comandă numerică, electrician constructor, mecanic instalații și utilaje industriale, electromecanic instalații și utilaje industriale.

Programul Școală Duală Bosch oferă un mediu propice pentru formarea profesională și are în vedere adaptarea curriculei la cerințele unei unități de producție performante, echipată cu tehnologii de ultimă generație. Instruirea practică se desfășoară în condiții care reflectă mediul de lucru din industria auto. Centrul de training din cadrul fabricii Bosch din Cluj dispune de ateliere didactice specifice fiecărei specializări, iar la Blaj elevii au oportunitatea de se pregăti pentru carierele lor într-un centru de training modern, dotat cu laboratoare performante. În plus, cursanții beneficiază de coordonare și mentorat din partea companiei și au acces la o bibliotecă dotată cu manuale de specialitate.

Departe de a fi o școală ca oricare alta, cea propusă tinerilor de Bosch asigură traininguri dedicate dezvoltării abilităților digitale, consiliere vocațională, activități extracurriculare și workshop-uri pentru întărirea relației elev-elev, elev-trainer. Totodată, compania pune la dispoziție echipamente de protecție, platforme și standuri educaționale de ultimă oră, masa în cantinele moderne ale celor două fabrici, transport și acces la servicii medicale gratuite. Mai mult, bursa lunară, finanțată atât de stat, cât și de companie, îi motivează pe elevi pentru a-și atinge potențialul. După absolvire, elevii din program au prioritate la angajarea în cadrul companiei, iar cei care doresc să obțină diploma de bacalaureat sunt încurajați să își continue studiile. Elevii au libertatea de a alege specializarea tehnică pe care și-o doresc și înțeleg că propriile pasiuni pot fi motivante în carieră.

Pe lângă „școala duală”, grupul german a dezvoltat de-a lungul anilor parteneriate cu centre universitare din întreaga țară. În acest context, Bosch susține dezvoltarea profesională a tinerelor generații implementând o serie de programe în acest sens precum Junior Managers (JMP) care, ajuns la a 11-a ediție, aduce poziții noi tinerilor ce aspiră să devină lideri în domeniile comercial, tehnic și financiar, trei programe de masterat și patru cursuri universitare dezvoltate de Centrul de Inginerie din Cluj cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și universitatea Babes-Bolyai, Bosch Academy – un program dezvoltat în colaborare cu universitățile din Târgu Mureș, Alba Iulia și Sibiu, care cuprinde seminarii din sfera tehnică și comercială, sau Student Smart Career – care se adresează studenților cu rezultate academice deosebite și le oferă un cadru potrivit pentru dezvoltare profesională și burse lunare timp de doi ani. În plus, Bosch Future Mobility Challenge, ajuns la șaptea ediție, este o competiție tehnică pentru studenți din întreaga lume pasionați de crearea algoritmilor pentru conducerea autonomă.

În cadrul Universității Politehnice din București, Bosch susține laboratoare de instruire moderne prin două divizii: Mobility Aftermarket și Bosch Home Comfort. Compania a investit în aceste laboratoare pentru a oferi partenerilor de service și studenților ocazia de a se perfecționa sub îndrumarea specialiștilor Bosch. Prin divizia Mobility Aftermarket, aceștia dobândesc abilități practice în domeniul auto. Totodată, în cadrul diviziei Bosch Home Comfort, partenerii și studenții beneficiază de instruire pe echipamente de ultimă generație, învățând despre pompe de căldură, tehnologii avansate de aer condiționat și surse de energie alternativă, contribuind la formarea unei noi generații de specialiști pentru un viitor sustenabil.

De asemenea, conform companiei, Bosch susține crearea unei culturi puternice a învățării, care este integrată în toate aspectele muncii de zi cu zi. Grupul promovează învățarea pe tot parcursul vieții și oferă tuturor angajaților resursele și oportunitățile necesare pentru a se dezvolta atât pe plan profesional cât și personal. Diversitatea, echitatea și incluziunea reprezintă elemente cheie ale culturii organizaționale Bosch. Compania apreciază și promovează diversitatea de opinii, experiențe și perspective, deoarece acestea contribuie la adaptabilitatea organizației în perioade caracterizate de mari schimbări și asigură astfel succesul business-ului pe termen lung. În cei 30 de ani de prezență în România, compania a valorificat talentele, abilitățile și personalitățile variate ale peste 10,500 de angajați de 43 naționalități, cu vârsta cuprinsă între 18 și 69 ani și cu peste 50 de procente femei în organizație. Datorită atenției acordate siguranței locurilor de muncă, modului de lucru flexibil, investițiilor în dezvoltarea propriilor angajați dar și a preocupării companiei pentru starea de bine a personalului grupul Bosch a ocupat în 2024 a cincea poziție din 100 în topul celor mai doriți angajatori realizat de Catalyst Solutions. Totodată, pentru al șaselea an consecutiv, rămâne al doilea cel mai dorit angajator din industria auto.

Nou spațiu educațional la Babeș-Bolyai

Cel mai nou exemplu al implicării Bosch în dezvoltarea învățământului specializat este dotarea unui spațiu educațional la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Pe 2 decembrie 2024, managementul companiei a participat la inaugurarea acestei săli de clasă, alături de reprezentanți ai universității. Noua sală Bosch, având o capacitate de peste 30 de persoane, este dotată cu echipamente de ultimă generație și este concepută pentru a răspunde, la cele mai înalte standarde, nevoilor de activități didactice din UBB, atât pentru participarea fizică în clasă, cât și pentru sistemul de învățare hibrid. Spațiul este conceput pentru a facilita procesul de învățare participativă, activă și implicată, cu zone dedicate activităților de echipă și aplicațiilor practice. pregătindu-i pe studenți pentru roluri-cheie în domenii precum finanțe, contabilitate, marketing și management.

Spațiul educațional din cadrul FSEGA, echipat cu cea mai recentă tehnologie audio-video, nu este doar un spațiu fizic, este un mediu propice pentru inovație, colaborare și excelență. Studenții care vor lucra aici își vor dezvolta competențele și vor descoperi lucrul în echipă, modalități de rezolvare a problemelor complexe, învâțând, în același timp, să se adapteze rapid la schimbările tehnologice.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Car Of The Year 2025 AutoExpert

Car Of The Year 2025 – Duel final

În perioada 08-09 ianuarie, cei 60 de membri ai juriului Car Of The Year testează pe circuitul Mettet, din Belgia, finalistele celui

Scroll to Top