Grupul Bosch, prezent în România cu mai multe divizii a realizat în 2022 vânzări nete de 10,6 miliarde de lei, în creștere cu circa 29% față de anul anterior.
Raportul financiar al grupului Bosch pentru România, prezentat astăzi, arată încheierea anului 2022 cu vânzări consolidate de 2,5 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de 2021. În același timp, vânzările nete – care includ vânzările companiilor neconsolidate aparținând grupului și schimburile intragrup – au crescut cu nu mai puțin de 29% până la 10,6 miliarde de lei.
Conform lui Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL și reprezentatul întregului grup în România, „Bosch a înregistrat o performanță foarte bună în România, cu o creștere de două cifre în 2022, în ciuda mediului economic și social dificil. (…) Creșterea vânzărilor este o dovadă a puterii de adaptare, a agilității și flexibilității strategiei și proceselor noastre, dar și a coeziunii angajaților”.
Pe parcursul anului 2022, grupul Bosch a continuat investițiile în România, dezvoltând cu 410 milioane de lei atât unitățile de producție din Blaj și Jucu, cât și centrul de cercetare din Cluj.
Fabrica din Jucu a realizat o creștere cu 12% a producției de unități electronice de control pentru airbag-uri, sisteme multi-cameră și asistență la condus. De la inaugurarea din 2013, fabrica de lângă Cluj a livrat clienților circa 350 de milioane de piese auto. În același timp, fabrica de la Blaj a inaugurat o nouă clădire pentru reciclarea resurselor.
Bosch continuă să își dezvolte activitățile de cercetare – dezvoltare în România. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj contribuie la dezvoltarea de produse și servicii în domeniul conducerii automatizate și al mobilității conectate și electrice. Centrul R&D dispune de competențe în domenii precum ingineria software, hardware și mecanică, ingineria fiabilității și validarea calității, dar și în planificarea vânzărilor din sectorul mobilității. În prezent, peste 1.500 de angajați ai Centrului de Inginerie Bosch sunt implicați în proiecte tehnologice la Cluj-Napoca, la uzina din Jucu și la București.
Deși oficialii Bosch au evitat să dezvăluie informații privind investiții programate pentru 2023, Tobias Matter, directorul Centrului de Inginerie din România, a menționat că, după dezvoltarea de la Cluj și extinderea către București, va urma, începând din acest an, o nouă etapă care va cuprinde crearea unui nou birou la Sibiu.
– În vizită la Bosch Car Service
– Stefan Hartung (Bosch): Sistemele energetice pentru protejarea climei creează potențial de afaceri