Hackerii atacă mașinile electrice

stații de încărcare mașini electrice ACEA Germania APIA ACAROM

Iată o problemă tot mai des întâlnită în ultima perioadă. Hackerii atacă mașinile electrice pe toate căile. În primul rând, ținta sunt stațiile destinate încărcării EV-urilor. Apoi, chiar mașinile în sine. Iar atacurile ar putea degenera, transformându-se în probleme majore pentru utilizatori.

Nu e nicio surpriză că electrificarea accelerată se lovește de tot felul de probleme. E clar că infrastrucutra nu ține pasul cu creșterea vâznărilor de EV-uri. La fel de clar e că nu se știe prea bine dacă peste un deceniu, când un mare număr de baterii or să ajunge la sfârșitul vieții, vor putea fi corect reciclate. Dar mai e o problemă pe care nu mulți și-o imaginau.

Hackerii atacă stațiile la care se încarcă bateriile mașinilor. Cele mai cunoscute situații au fost în Rusia, unde pe afișajele acestora au apărut mesaje pro Ucraina. Apoi, încărcătoarele din Regatul Unit au început să afișeze diverse imagini personalizate de hackeri. Sigur, încă vorbim despre probleme non-invazive. Însă următorul pas va afecta cu siguranță utilizatorul final. Adică pe proprietarul care își încarcă mașina la priză.

Hackerii atacă stațiile cu programe ransomware

Deja au fost semnalate stații atacate cu programe ransomware, care au scăzut viteza de încărcare sau chiar au scos priza din uz. Și, totuși, nici asta nu e catastrofal: îți iei catrafusele și te muți la altă priză. Dar răul adevărat abia acum urmează. Userii pot fi blocați din profilul de utilizator, urmând să plătească o taxă cerută de hackeri pentru a-și recăpăta accesul la cont. Sau, o problemă pentru furnizorii de servicii de încărcare, stațiile pot fi ”hăcuite” pentru a nu trage bani din cont la încărcarea mașinii.

Hackerii atacă mașinile electrice autoexpert.ro

“Începem deja să vedem primele hack-uri, și sunt sigur că există o mulțime de cazuri care au avut loc și care nu au fost publicate. Hackerii caută modalități de a face bani”, a declarat publicației Automotive News Yoav Levy, CEO al Upstream Security, un furnizor israelian de platforme de securitate cibernetică pentru automobile.

Și mașinile electrice sunt vulnerabile

Problema este, însă, extinsă și la mașinile electrice în sine. Acestea sunt tot mai conectate la toate sistemele din jur. Astfel, își descarcă actualizările over the air, comunică cu smartphone-ul și, mai nou, și cu infrastructura. Așa că sunt tot mai simplu de atacat prin diferite mijloace. E deja celebru cazul în care un hacker a deschis o Tesla Model 3 și a plecat cu ea. Și asta se întâmpla în 2018.

Imaginează-ți acum că hackerii pot controla și alte sisteme. Mă refer la cel de frânare by wire, cel de direcție (care, mai nou tinde să devină tot by wire) și orice sistem de asistență. Mai ales că, potrivit lui Levi, peste 80% din toate atacurile cibernetice din 2021 au fost efectuate de la distanță. Deci nu știi când, unde și cum te lovește.

via automotive news

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top