Importanţa economică a jocului de poker

Poker autoexpert

Pokerul este mai mult decât un mod de a-ţi petrece timpul liber cu prietenii. De la prima atestare istorică în 1929, jocul a început să câştige considerabil în popularitate începând cu 1998 când s-a lansat filmul Rounders, în care Matt Damon se foloseşte de abilitățile sale impresionante de estimare a probabilităților pentru a deveni un jucător profesionist şi să îşi scape cel mai bun prieten de datorii, învingând mafia.

 

În urma câştigării primul sezon televizat al turneului World Poker Tour de către Chris Moneymaker, un amator, jocul de poker a cunoscut o explozie globală. Este fascinantă istoria jocului, de la un simplu joc de cărţi jucat de emigranţii aventurieri, bazat mai mult pe cacealma, şi până astăzi, un joc de renume global care generează venituri impresionante.

 

Online-ul a transformat pokerul într-o adevărată industrie în care se învârt milioane de dolari. Cei aflați în căutarea norocului au posibilitatea să-şi încerce, de oriunde, intuiţia, cunoştinţele matematice dar şi de înţelegere a comportamentului uman. Dacă te numeri printre ei, fie că eşti începător, de ocazie sau cu ştate vechi, îţi recomandăm să îţi faci temele şi să alegi o cameră de online poker autorizată şi de încredere.

Există asemănări, dar şi diferenţe, între jocul online de poker şi cel live. Înveţi mai uşor să joci în faţa unui ecran. Ritmul e mai rapid. Offline, limbajul corpului poate fi la fel de important ca strategia. Jucătorii de poker care se descurcă foarte bine faţă în faţă, pot avea rezultate incredibil de slabe la poker online. Gus Hansen este cel mai bun exemplu.  A câștigat peste 10.000.000$ din participarea la diferite turnee offline şi a pierdut aproape dublu la jocul pe internet!

 

Turismul şi jocurile de noroc

Cand vine vorba de poker şi cum pot jocurile de noroc să contribuie la economia unui stat, Malta şi Cipru sunt doua exemple excelente de țări care i-au înțeles potențialul economic. Micuțele state europene au creat un cadru legislativ favorabil dezvoltării industriei jocurilor de noroc.

 

Cipru construieşte cel mai mare complex de cazino din Europa, care a necesitat o investiție de 600 milioane euro. Se aşteaptă că Proiectul Limassol 2021 va produce un impact semnificativ asupra economiei țării, cu un profit estimat anual de 700 milioane de euro, reprezentând aproximativ 4% din PIB-ul țării, şi cu peste 300 000 de vizitatori. Doar în faza de construcţie, City of Mediterranean Dreams asigură peste 4000 de locuri de muncă. Odată finalizate lucrările, complexul va genera peste 2500 de locuri de muncă permanente.

 

Malta a reglementat industria jocurilor de noroc online încă din 2004, fiind prima ţară europeană care a procedat astfel. Astăzi, peste 12 % din economia ţării este asigurată de jocurile online, potrivit Autorității pentru Jocuri de Noroc din Malta. Aproximativ 50% din lățimea de bandă internațională a țării este dedicată activităților de jocuri de noroc online!

 

Românii şi jocul de poker

Turneele live de poker pot reprezenta o sursă considerabilă de venit şi pentru turismul românesc. În 2017 a avut loc PokerStars Festival Bucureşti. Evenimentul cu renume mondial a atras peste o 1000 de jucători de poker proveniți din 35 de țări. Valoarea totală a premiilor a depăşit pragul de un milion de euro. Cel mai important hotel din capitală a avut un grad de ocupare de 75 %. Organizatorul evenimentului, PokerFest Romania, este operatorul român de turnee de poker live care ocupă o poziție de top în rândul operatorilor din Europa de est, datorită zecilor de festivaluri organizate în cinci ţări diferite.

Interesul românilor pentru turneele de poker s-a văzut şi în audienţa show-ului Road To Vegas, televizat de postul B1TV. Câştigătorilor li s-a asigurat participarea gratuită la World Series of Poker, faimosul turneu anual din Las Vegas.

Poker autoexpert.ro

Sectorul jocurilor de noroc online s-a legalizat, la noi, în 2015 cu OFCN sau Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc drept câine de pază. Industria este în continuă creştere din 2013, când  profiturile totale generate de companiile,care activează în acest sector la nivel național, au fost de aproximativ 166 milioane lei. Pentru 2020 s-a estimat că veniturile vor fi atins nivelul de 12 miliarde de lei.

 

Piaţa jocurilor de noroc generează dintre cele mai mari contribuţii la bugetul de stat al României. Pe 2020, sumele ajunse la bugetul de stat au atins pragul de 600 de milioane de euro. Banii provin din taxele directe și indirecte, iar gradul de colectare al taxelor depăşeşte 99%.  În industria jocurilor de noroc sunt angajaţi aproximativ 45 de mii de oameni. Luând în considerare trendul ascendent, se aşteaptă ca acest număr să crească.

 

Începând cu anii 2000 și-au făcut apariţia primele camere de poker online. În Romania,  existența cluburilor de poker și pokerul online au fost reglementate în septembrie 2015, legislația fiind una din cele mai favorabile din Europa. Astăzi putem accesa legal doar camerele ce aparțin de site-urile  de gambling autorizate de către OFCN. Indiscutabil, în România există mulți iubitori ai jocului de poker. Se estimează că numărul celor care joacă online trece de suta de mii. 2000 dintre ei trăiesc din acest joc, câştigând până la 10.000 de euro pe lună.

 

Prin profiturile spectaculoase, taxele generate, forţa de muncă necesară, jocul de poker, online sau offline, poate reprezenta un factor important în dezvoltarea economiei locale.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top