Probabil că acesta este cel mai interesant articol legată de #Eurocharge pe care îl scriu. Pentru că acum o să-ți povestesc despre Schaeffler, compania uriașă care, fix în ziua în care am ales s-o vizităm, a anunțat fuziunea cu Vitesco. Și acum îți explic, pe scurt, ce m-a impresonat atât de tare la vizitele pe care le-am făcut în uzinele Vitesco și Schaeffler din Brașov. Foto: Ciprian Mihai, Radu Chindriș
La Vitesco am vizitat uzina unde se asamblează placa de bază a invertorului noului Renault 5, respectiv a viitoarelor Renault 4 și Nissan Micra. Este un dispozitiv proiectat în centrele din Asia și Europa (inclusiv din Iași) și asamblat aici, în Brașov. Producția 5-ului a început în luna mai, iar primele livrări vor fi făcute în martie 2025. Deci, ține cont, dacă te decizi să cumperi unul din aceste modele, sau, poate, viitoarele Kia EV3 sau EV6, vei avea un invertor asamblat aici, la Brașov. Apropo, producția zilnică este de 500 de unități.
Uzina de componente auto Schaeffler
La Schaeffler am vizitat uzina de componente auto. Aici, germanii produc sisteme de defazare a arborelui cu came pentru VCT-uri (încă din 2011), magneți centrali pentru defazor (ZMAG), rulmenți, tacheți, culbutori, arbori de echilibrare pentru motoare și alte componente? Pentru că aproximativ 90% dintre mașinile produse în Europa și vreo 10% din cele fabricate în SUA au în componență piese realizate în Brașov, e probabil să ai și tu câteva sub capota mașinii tale.
Asta, ca să vezi că nu toate produsele sunt Made in China, ci peste tot, ascunse, lucrează inclusiv piese realizate în România. Schaeffler a început să le producă aici în 2004, iar actualmente fac piese inclusiv pentru Maserati, Ferrari, Porsche și Lamborghini, pe lângă cele destinate producătorilor la scară mare, precum grpuprile Stellantis, Renault, BMW, Mercedes, Volkswagen, Hyundai și Ford. Aici se produc componente care ajung direct la Mioveni și Craiova, pentru producția internă. De-a lungul timpului, uzina din Brașov a primit de la Ford, GM, Volvo și Grupul PSA premii de excelență pentru calitatea produselor furnizate.
Fabrica de rulmenți pentru eoliene
În sfârșit, tot aici, la Schaeffler, am vizitat, în premieră pentru orice tur la care am participat, uzina care produce, de la A la Z, rulmenți pentru eoliene. Citește bine ce urmează și crucește-te! Cel mai mare rulmet produs aici are… 4 metri în diametru, dar în timpul vizitei noastre nu exista un astfel de rulment în uzină. În schimb, existau alții, uriași, și ca să-ți dai seama cât de compexă este o astfel de piesă, află că un rulment de peste 2 m în diametru are… aproape 3500 de componente! Acum, imaginează-ți cât de bine trebuie să fie asamblat, ca să aibă o durată de viață garantată de 25 de ani. Oricum, pe bancurile de probă, Schaeffler a obținut inclusiv durate de viață de peste 80 de ani.
Înainte de asamblare, toate componentele sunt spălate, pentru că orice particulă, chiar și mai mică de 1 mm, poate distruge un rulment de peste 2 metri în diametru. Ca să înțelegi nivelul la care se lucrează, precizia cu care sunt produși este chiar și de 10 microni! Fabricarea unui rulment poate dura 30 zile. Aici există și o forjă, care funcționează de 15 ani. Linia de fabricație este de origine germană și lucrează complet automat, putând fi produse și inele de peste 2,5 tone, pentru rulmenți grei de peste 6 tone.
Da, toate sunt realizate în România și le simți efectele în fiecare zi, în cele mai banale momente. Când îți conduci mașina la serviciu, când aprinzi becul, când îi încălzești mâncarea copilului. Când citești postarea asta, cu energie venită de la eolienele care au în componență rulmenți produși la Schaeffler. În Brașov. La noi acasă.