Japonia vs Europa – test comparativ SUV-uri compacte

SUV compacte

Apariția noului SUV Nissan X-Trail este motivul acestui test comparativ. A treia generație X-Trail înfruntă concurența japoneză formată din Toyota RVA4, Mazda CX-5 și Honda CR-V și rivalii europeni Ford Kuga și VW Tiguan. Test cu versiunile diesel.

Segmentul SUV-urilor compacte este în continuare în creștere pe piața europeană. Și în România, primul an de creștere generală a vânzărilor după anii de criză profundă a fost însoțit de o creștere similară  în segmentul SUV-urilor. În primele 9 luni din 2014, piața de autoturisme a crescut cu 27%, iar segmentul SUV-urilor compacte a progresat cu 24,9% la 8.971 de unități comercializate dintr-un total de 61.387 unități vândute în primele 9 luni.

Lider incontestabil al categoriei este dacia Duster (3.874 unități) urmată de Kia Sportage (719 unități). În  ceea ce privește participanții dintestul nostru, europenii VW Tiguan (514 unități) și Ford Kuga (305 unități) sunt mai bine plasați față de rivalii japonezi Toyota RAV4 (265 unități), Mazda CX-5 (250 unități) și Honda CR-V (194 unități).

Test comparativ SUV compacte (009)

În testul nostru, se înfruntă versiunile diesel cu tracțiune integrală, motoare de 1,6 litri (Nissan), 2,0 litri (Ford și VW) și 2,2 litri (Mazda, Honda, Toyota) combinate cu transmisii manuale  cu 6 trepte (Toyota și Nissan), cutii automate (Mazda și Honda) și cutii automate cu dublu ambreiaj (VW și Ford).

Europeanul – Mazda CX-5 2.2 D Revolution

Cu CX-5, Mazda dovedește că tehnologiile Skyactiv nu sunt doar un instrument de marketing ci au avantaje clare în viața de zi cu zi. În plus, CX-5 reprezintă și o ofertă atractivă ca preț.

Test comparativ SUV compacte (011)

CX-5 este un pionier pentru marca japoneză, fiind primul model pe care au apărut tehnologiile Skyactiv. Acestea au reprezentat o schimbare radicală pentru marca din Hiroshima, absolut  totul fiind nou: motoare, cutii de viteze, tren de rulare și caroserie. O scurtă privire pe fișa tehnică scoate în evidență câteva avantaje evidente. Mazda are cele mai bune accelerații și cel mai mic consum. Dacă performanțele dinamice erau de așteptat având în vedere că în acest test a participat versiunea mai puternică de motorizare de 175 CP, surprinde plăcut consumul redus având în vedere puterea afișată.

Cu supraalimentare bi-turbo, motorul lui CX-5 este un exemplu de urmat în multe privințe. Trage bine de jos, urcă vânjos în ture, se armonizează foarte bine cu transmisia automată cu 6 trepte și rămâne silențios la fel ca și motorul lui Honda la creșterea turației. Deși este un model japonez, fabricat în Japonia, se pare că inginerii de la Mazda au înțeles cel mai bine preferințele europenilor.  Trenul de rulare mai ferm conferă multă agilitate și plăcere în conducere, iar direcția este comunicativă și precisă. Cu jantele de 19 inch disponibile standard pe versiunea de top Revolution, confortul proverbial oferit de versiunile cu jante de 17 inch este ușor afectat. Pentru piața noastră, echiparea Attraction cu jante de 17 inch rămâne soluția ideală.  În față este mult loc, scaunele sunt mari și oferă o susținere bună, iar poziția de condus este joasă și plăcută.

Test comparativ SUV compacte (012)

Spațiul interior în spate este mai mic decât la rivalii japonezi sau decât la Ford, dar totuși nu ne putem plânge de lipsă de spațiu. Bancheta spate se rabate în două moduri având pe lângă butonul clasic și o manetă în portbagaj, însă prin rabatere apare un mic prag la încărcare deși șezutul coboară inteligent la rabaterea spărtarului. În schimb, în spate se stă foarte bine. Unghiul între spătarul și șezutul banchetei spate este optim  și nu am simțit lipsa unui spătar înclinabil sub diverse unghiuri. Mazda nu excelează însă la spațiile de depozitare, lipsind compartimentele în zona consolei centrale, iar cele din uși sunt destul de mici.

În schimb, deși Mazda este cea mai ieftină la prețul comparat cu sau fără oferta specială care oferă gratis tracțiunea integrală, materialele moi de pe bord sunt de cea mai bună calitate. Ergonomia este reușită, sistemul de navigație – deși nu este cel mai rapid în reacții – este disponibil la un preț foarte atractiv iar ergonomia centralei de comandă care preia ideea lui iDrive de la BMW este foarte intuitivă. De remarcat că modelul de top oferă standard sistemele de asistență moderne, asistentul de bandă fiind chiar simpatic.

Test comparativ SUV compacte (013)

La călcarea benzii de separare din stânga sau din dreapta, în difuzorul din stânga sau dreapta se aude un zgomot care imită sunetul gros al unui V8. Mazda CX-5 are alături de Nissan X-Trail și cel mai bun preț comparat, dotările standard fiind foarte bogate la echiparea de top, iar costurile de întreținere sunt cele mai mici. Ca și la Nissan, pachetul de siguranță activă cu cele mai noi sisteme este de asemenea standard la versiunea de top.

Încă tânăr – VW Tiguan 2.0 TDI DSG Cityscape

Moral, Tiguan e la sfîrșitul carierei, dar tehnic este încă foarte actual. Iar în materie de agilitate este încă referința categoriei.

Test comparativ SUV compacte (016)

Lansat la finalul lui 2007 și cu un facelift în martie 2011, Tiguan este cel mai bâtrân din acest comparativ dar trenul de rulare este foarte actual deși se bazează pe platforma lui Golf V. Chiar și fără suspensia adaptivă la bord (836 de euro opțional, Tiguan este singurul care poate fi echipat cu suspensie adaptivă), trenul de rulare oferă un compromis foarte bun între confort și ținută de drum chiar și cu jantele de 18 inci oferite standard pe seria specială Cityscape derivată din echiparea R-Style. Inclusiv pe off-road, Tiguan rulează foarte confortabil, confortul suspensiei fiind de apreciat.

În plus, cel mai compact model din acest test este și cel mai agil deși are un centru de greutate mai înalt, din cauza unei gărzi la sol de 20 cm, mai mare decât la Toyota sau Honda. Poziția de condus este joasă, aproape ca într-un Golf, iar la condus, Tiguan se simte ca un autoturism și nu ca un SUV, deși, paradoxal, masa la gol este similară cu a concurenților. Faptul că este derivat din fostul Golf Plus 4Motion este un avantaj în materie de agilitate. Direcția electromecanică este incisivă și cu diferențialul electronic pe puntea față la bord (227 euro), Tiguan subvirează mai puțin decât concurența din test. Iar tracțiunea integrală 4Motion este foarte eficientă. La limită, Tiguan împinge ușor pe roțile din față și nu manifestă niciodată vreun efect supravirator.

Test comparativ SUV compacte (017)

Motorul 2.0 TDI îndeplinește doar normele Euro 5 dar handicapul de putere de 10-30 CP față de majoritatea concurenților nu se simte în realitate. O contribuție importantă la acest capitol o are și cutia automată cu dublu ambreiaj și șapte trepte, care schimbă foarte rapid și intuitiv, având și funcție Auto Hold.

Spațiul în spate nu este cel mai mare dar pe de altă parte Tiguan este cel mai compact. În schimb, Tiguan este foarte practic. Bancheta este fracționabilă 40/20/40%, spătarul banchetei spate se reglează sub trei unghiuri diferite, există măsuțe pe spătarele scaunelor față, spațiile de depozitare de pe consolă sunt generoase și buzunarele din uși sunt mari. Volumul standard al portbagajului este la fel de mic ca la Ford, iar volumul maxim este cel mai mic din test, însă prin rabaterea spătarului banchetei spate, suprafața de încărcare este aproape plană.

Test comparativ SUV compacte (018)

Planșa de bord este ușor apăsată de trecerea anilor, însă ergonomia, tipic germană, este ireproșabilă. În zonele vizibile și palpabile, materialele sunt de foarte bună calitate, iar asamblarea este foarte precisă. Chiar dacă interiorul nu creează acea senzație de ”wow”, trebuie să remarcăm soliditatea generală și lucrul bine făcut.

În versiunea testată Cityscape, derivată din echiparea de vârf R-Style, Tiguan nu este prea ieftin, dar concurența japoneză de la Honda sau Toyota este mai scumpă la echipare echivalentă. Echiparea standard cu faruri bi-xenon, jante de 18 inci și cutie DSG este foarte bogată, însă reviziile sunt relativ scumpe dacă se alege intervalul fix de service.

Un sportiv de familie – Ford Kuga 2.0 TDCI Titanium

Bazat pe platforma lui Focus, Kuga preia de la acesta trenul de rulare foarte agil și confortabil. Iar strategia One Ford a dat rezultate, Kuga fiind perfect adaptat pieței europene.

Test comparativ SUV compacte (022)

Prima generație Kuga a fost criticată pentru interiorul strâmt și trenul de rulare rigid. La a doua generație, Ford a pus punctul pe i și a remediat principalele critici. Cu silueta sa aerodinamică, Ford nu pare la prima vedere prea spațios. Dar măsurătorile arată cu totul altceva. Ford este alături de Toyota cel mai mare în spate, iar bancheta spate foarte bine profilată oferă o ședere confortabilă pentru pasageri. În plus, spătarul banchetei spate se poate înclina sub diverse unghiuri. În schimb, prin rabaterea banchetei spate, rezultă un prag nepractic la încărcare. Și în față scaunele sport îmbrăcate în combinație piele și textil oferă o susținere laterală excelentă. Nu ne-a plăcut însă poziția de condus prea înaltă și masiva consolă centrală care răpește din spațiul pasagerilor din față.

Test comparativ SUV compacte (024)

Consola centrală este de altfel principala critică la Kuga. Este masivă, butoanele sunt mici, displayul este mic și amplasat destul de departe de ochii șoferului, iar comenzile climatizării sunt ascunse în spatele schimbătorului. Spre deosebire de Mazda, Ford a integrat elegant comenzile sistemelor de asistență în centrala de comandă, ceea ce este un lucru bun, dar din păcate tot acolo a fost integrat și ESP-ul care nu poate fi decuplat rapid dintr-un buton.  După ce am văzut faceliftul lui Focus cu noua consolă centrală, mutarea logică ar fi implementarea acesteia și la Kuga cu ocazia unui viitor facelift. O asemenea operațiune ar înlătura principala critică adusă actualei generații.

Test comparativ SUV compacte (025)

Din punct de vedere dinamic, avem numai cuvinte de laudă, Kuga fiind un fel de Focus SUV. Direcția perfect echilibrată este incisivă și plăcută în manevrare, iar ținuta de drum este foarte sigură în viraje. Kuga este incitantă la condus mai ales că și ansamblul motor cutie conferă multă vivacitate. Cutia Powershift cu dublu ambreiaj schimbă foarte repede și lin. Doar la retrogradări are unele mici ezitări. Motorul de 2 litri este foarte rafinat și dezvoltă un cuplu sănătos de la turații mici. Accelerațiile nu sunt cele mai rapide din test dar puterea se dezvoltă armonios și liniar.  Consumul nu e cel mai mic din test dar VW și Honda sunt chiar puțin mai gurmande. La versiunile cu transmisie automată informațiile Eco Mode nu ajută prea mult, grila activă nefiind disponibilă iar sistemul start&stop nefiind oferit deloc. Deși trenul de rulare este ceva mai ferm, la fel ca la Mazda și VW, Ford Kuga oferă un nivel foarte bun de confort inclusiv pe drumuri proaste sau pe macadam.

La prețul comparat, Kuga este la fel de scumpă ca rivalii japonezi de la Honda și Toyota însă pentru clienții care aleg oferta Trade-In cu autoturism vechi la schimb sau oferta Rabla, Ford oferă un discount suplimentar care trece de 6.000 de euro.

SUV-ul monovolum – Honda CR-V 2.2D Executive AT navi

Honda CR-V impresionează prin caracterul practic conferit de modularitatea foarte bună și portbagajul uriaș. Iar rafinamentul general este peste media clasei.

Test comparativ SUV compacte (028)

Monovolumele nu mai sunt la modă, felia lor de piață fiind acaparată tot mai mult de SUV-uri. Honda are meritul că a reușit să creeze un SUV care oferă facilitățile interioare ale unui monovolum.  Sistemul de rabatere al banchetei spate întâlnit și la Civic este foarte ingenios. Prin tragerea unei clapete, șezutul se ridică și spătarul coboară ascunzând inteligent tetiera. Iar cine vrea poate încărca și o bicicletă prin ridicarea la verticală a șezutului. CR-V are de asemenea cel mai mare portbagaj standard (589 litri), marginea de încărcare este cea mai joasă iar spațiile de depozitare din zona centrală sunt generoase. Doar buzunarele din ușile spate sunt destul de mici. Honda oferă mult spațiu în spate, dar Ford, Nissan și Toyota dispun de ceva mai mult loc la genunchi.

Și în față Honda oferă mult loc și o poziție de condus joasă ca într-un autoturism. De altfel, Honda are alături de Toyota cea mai mică gardă la sol, fiind în fapt un SUV soft. Soft este Honda și în privința tracțiunii integrale, transferul spre puntea spate la pierderea tracțiunii față nefiind foarte rapid în ciuda controlului electronic  între cele două punți introdus la ultima generație.

Test comparativ SUV compacte (029)

În cazul versiunii de top cu sistem de navigație, ergonomia este relativ complicată, un al doilea display pentru computerul de bord fiind plasat deasupra displayului sistemului de navigație iar operarea meniurilor la centrala de navigație nu este cea mai intuitivă. Totuși trebuie să remarcăm poziția excelentă a displayului pentru navigație plasat sub un unghi înclinat în câmpul vederii. La prețul afișat pentru versiunea de top de aproape 40.000 de euro, am fi așteptat o calitate mai bună a materialelor. Finisarea este fără cusur, ambianța interioară fiind apropiată de ceea ce întâlnim în modele premium însă unele plastice tari în locuri foarte vizibile reflectă o economie nejustificată.

Însă din punct de vedere al nivelului de zgomot, CR-V este demnă de clasa premium. Noua generație a pus accentul pe rafinament, confort și nivel redus de zgomot. Chiar și la viteze mari, nivelul general de zgomot din habitaclu rămâne la cote foarte reduse. Există și un revers. Cu o direcție destul de asistată și un tren de rulare moale, apare un ruliu pe viraje, ținuta de drum este mai subviratoare decât la Ford sau VW, iar mașina nu se simte la fel de agilă ca rivalii europeni.

Test comparativ SUV compacte (032)

Motorul de 2,2 litri este foarte rafinat și plăcut în utilizare, dar prezența butonului Econ care optimizează funcționarea acestuia și a climatizării nu are efecte în ce privește consumul, valorile oficiale fiind cele mai mari din test. Probabil cutia automată cu numai 5 trepte nu favorizează  economia și nici schimbarea rapidă a treptelor, dar rămânem măcar cu plăcerea schimbărilor de la padelele din spatele volanului.

La aproape 40.000 de euro, Honda este alături de Toyota și Ford (la prețul de listă) cea mai scumpă. E adevărat că pentru banii plătiți primiți o mașină superdotată cu tapițerie de piele, faruri bi-xenon, jante de 18 inci, scaun șofer reglabil electric și trapă electrică. Dar lipsesc sistemele de asistență prezente la Nissan sau Mazda iar reviziile sunt destul de scumpe.

Sofisticatul – Nissan X-Trail 1.6 dCi Tekna

A treia generație X-Trail aduce mult rafinament, o ambianță interioară elegantă și de calitate, configurație cu până la 7 locuri și un diesel de numai 1,6 litri.

Test comparativ SUV compacte (035)

Nissan se află într-o situație fericită față de rivalii săi pentru că aruncă practic două modele în vâltoarea luptei din clasa SUV-urilor compacte – Qashqai și X-Trail, ambele modele noi lansate anul acesta. Astfel se explică și de ce X-Trail este cel mai lung din test, având 4643 mm. Era absolut necesar ca cele două modele să se fie poziționate diferențiat. Qashqai atacă Golf Sportsvan și compactul Tiguan în timp ce X-Trail se ocupă de rivalii mai spațioși de la Honda, Ford și Toyota dar oferă ca avantaj două locuri suplimentare.

Noua generație X-Trail impresionează prin ambianța interioară rafinată, cu o finisare foarte bună și materiale de foarte bună calitate similar celor întâlnite la Qashqai. Totul este foarte modern de la frâna de parcare electrică pînă la centrala multimedia NissanConnect cu display tactil de 7 inch.

Test comparativ SUV compacte (042)

Poziția de condus este joasă pentru un clasic al segmentului SUV-urilor compacte. La interior se văd influențele de la Renault: scaunele moi și confortabile în față cât și în spate și portbagajul partiționat inteligent în mai multe moduri. Practic, podeaua dublă este formată din două segmente care se pot amplasa în diferite moduri creând diverse configurații. Nissan declară că X-Trail e prima mașină din lume la care scaunele sunt dezvoltate în cooperare cu NASA. Dincolo de reclamă, scaunele sunt foarte confortabile și bine configurate.

Alături de Toyota și Ford, Nissan oferă cel mai generos interior, iar bancheta spate cu spătar înclinabil sub diverse unghiuri și culisantă este foarte practică. Ca și la RAV4, spațiul în spate la genunchi este foarte mare, peste media clasei. De asemenea, cu bancheta rabatată, X-Trail are cel mai mare volum de încărcare, de aproape 2.000 de litri. Este singurul care se poate comanda cu șapte locuri pentru 800 de euro extra.

Test comparativ SUV compacte (040)

Și trenul de rulare moale și direcția supraasistată și destul de insensibilă par preluate de la Renault. Pe drumuri bune, X-Trail este confortabil dar în viraje se înclină destul de mult dar nu chiar ca Toyota. Însă pe macadam nu mai este la fel de confortabil ca prima generație.  În schimb, a păstrat transmisia 4×4 nepermanentă cu modurile 4×2, 4×4 Auto și 4×4 Lock care împreună cu garda la sol de 210 mm ajută în teren accidentat.

Deși X-Trail se află la limita superioară a segmentului său, este oferit deocamdată doar cu un diesel de 1,6 litri. Evident, are cele mai slabe accelerații iar consumul anunțat nu este mai mic decât la Mazda care are 45 CP în plus. Cel puțin în acest caz, downsizingul nu a avut efectul scontat.  Însă, totuși, în valoare absolută, consumul este redus iar dieselul este foarte rafinat și nu își trădează originea de diesel cum este cazul la Toyota spre exemplu.

Test comparativ SUV compacte (041)

În echiparea de top Tekna din test, Nissan X-Trail este cel mai bine dotat din acest comparativ având standard printre altele inclusiv faruri cu LED, trapă panoramică, jante de aliaj de 19 inci, sistem de acces fără cheie și sistem de navigație. Practic, nu mai trebuie să cheltuiești pentru niciun echipament opțional. În plus, echiparea de siguranță activă disponibilă de asemenea standard este de apreciat. În schimb, reviziile sunt cele mai scumpe din test.

Americanul – Toyota RAV4 2.0 D-4D Luxury

Noua generație RAV4 este perfectă pentru gusturile americanilor, oferind un spațiu interior foarte generos. În Europa însă pretențiile sunt mai mari, mai ales la prețul cerut, Iar gusturile, diferite.

Test comparativ SUV compacte (044)

La prima vedere, noua Toyota RAV4 pare o mașină desenată pentru gusturile clienților de peste Ocean. Designul extravagant  cu farurile subțiri care integrează grila radiatorului și stopurile masive care ies în afara caroseriei conferă un aer original și foarte american. De asemenea, față de vechea generație, lungimea a crescut cu 20 cm, ceea ce este destul de mult. Totuși, noul RAV4 nu este cea mai lungă mașină din test, Honda având o lungime identică, iar noul X-Trail fiind și mai lung. Totuși, Toyota a utilizat cel mai bine spațiul interior, spațiul în spate fiind cel mai mare din test. Practic, în spate, se stă la fel de aerisit ca într-o limuzină de clasă mare. De asemenea, tot tipic american, Toyota are cele mai mari scaune în față și cel mai lung șezut în spate. Fără îndoială, din acest punct de vedere, RAV4 este o ofertă atractivă pentru familii, mai ales că și volumul maxim al portbagajului este printre cele mai mari din test (1.746 litri). Nici volumul standard al portbagajului nu este de neglijat fiind aproape la fel de mare ca și cel al lui Honda (547 litri față de 589 litri la Honda).  De asemenea, ca și la Honda, marginea de încărcare este joasă, bancheta se rabatează inteligent și se obține o suprafață de încărcare aproape plană, iar spătarul banchetei se poate înclina sub trei unghiuri diferite.

Test comparativ SUV compacte (046)

Influențele de peste Ocean sunt evidente și la trenul de rulare. Acesta este moale, iar direcția este supraasistată și nu oferă un feedback suficient. Pe drumuri bune confortul este de înalt nivel dar în virajele rapide ruliul este cel mai mare dintre toate mașinile din test. Surprinzător însă, pe macadam și drumuri proaste confortul nu este la nivelul oferit de rivalii care au tren de rulare mai ferm, cum ar fi VW sau Ford.

Prezent în test cu transmisia manuală, RAV4 are accelerații foarte bune, iar consumul oficial este printre cele mai scăzute, lucru care se confirmă și în practică. Însă la accelerații, motorul de 2,2 litri își trădează originea de diesel și mormăie la urcarea în ture. Alături de Nissan, Toyota este singura care oferă un diferențial central blocabil. Din păcate, RAV4 nu poate aborda terenuri foarte accidentate deoarece garda la sol de 160 mm este cea mai mică din test.

Test comparativ SUV compacte (048)

Marea problema a lui RAV4 este interiorul. Americanii nu se vor plânge însă europenii și-ar dori cu siguranță materiale mai bune și indicatoare de bord mai elegante. Pielea naturală de pe partea centrală a bordului și imitația din fibră de carbon din jurul schimbătorului nu se potrivesc cu plasticul ieftin de pe planșa de bord și cu afișajul sistemului audio.

Versiunea de test nu era cea de top dar în clasamentul prețurilor am comparat versiunea de top având în vedere că toți rivalii au fost prezenți în versiunile cele mai scumpe.

Însă în această versiune Toyota este cea mai scumpă. Consolarea este că perioada de garanție este cea mai lungă: 5 ani sau 160.000 km, aceleași condiții de garanție fiind preluate și de la rivalii de la Honda.

Verdict AutoExpert

Verdict general
Deși are în spate 7 ani, VW Tiguan reușește să rămână în topul clasei în ciuda ofensivei lupilor tineri. Agilitatea și calitatea fabricației îl recomandă încă, dovadă și vânzările foarte bune. Mazda CX-5 urmează filozofia lui Tiguan înscriindu-se în același tipar compact și punând accentul pe agilitate și un interior solid construit, plus un design proaspăt și atrăgător la fel ca și prețul. Ford Kuga vine cu o ofertă neașteptat de generoasă pentru interior combinată cu proverbiala dinamică a trenului de rulare derivat din cel de la Focus. Honda CR-V impresionează prin rafinament, modularitate și confort la fel ca și Nissan X-Trail. Toyota RAV4 pune de asemenea accentul pe valorile familiale având un interior generos.Test comparativ SUV compacte (049)Mazda CX-5 4,5 steleMazda CX-5 oferă un bun compromis între agilitate și confort, are un motor rafinat, economic și puternic și o ergonomie corectă. Are un preț foarte bun și costuri de întreținere reduse. Interiorul este mai mic decât la unii rivali.VW Tiguan 4,5 steleUn SUV foarte manevrabil și confortabil în același timp cu o calitate de fabricație excelentă și o ergonomie ireproșabilă. Poziționarea de preț este corectă. Ca și Mazda, este ceva mai mic la interior și motorul este ușor gurmand.Ford Kuga 4,5 steleUn SUV de familie foarte spațios care se conduce incisiv  ca un Focus dar este foarte confortabil în același timp. Motorul este rafinat și performant iar prețul atractiv cu programele Trade-In sau Rabla. Ergonomia consolei centrale este principala critică.

Honda CR-V  4 stele

Confortul, rafinamentul și spațiul interior inteligent modulabil sunt principalele atuuri. Motorul este foarte rafinat și silențios dar este mai gurmand. Nu este la fel de manevrabilă ca rivalii și nu e la fel de capabilă în off-road. Este scumpă.

Nissan X-Trail  3,5 stele

Mare la interior, construită solid și cu materiale de calitate. Este confortabilă și rulează silențios, iar dotarea standard este excepțională. Nu e foarte incisivă la condus. iar downsizingul nu a adus efectul scontat în privința consumului, care este mic dar nu impresionant.

Toyota RAV 4   3,5 stele

Noul RAV4 marchează o referință în privința generozității spațiului interior, oferind foarte mult loc. Motorul este economic și performant, însă nu este la fel de rafinat ca la rivali. Nu este foarte agilă, iar calitatea materialelor suferă mai ales la prețul afișat.

 

Date tehniceFordHondaMazdaNissanToyotaVW
ModelKuga 2.0 TDCI TitaniumCR-V 2.2D Executive A/T NaviCX-5 2.2D Revolution Aut.X-Trail 1.6 dCi TeknaRAV4 2.2 D-4D Luxury A/TTiguan 2.0 TDI Cityscape
Motor/nr. CilindriL4, turbodieselL4, turbodieselL4, turbodieselL4, turbodieselL4, turbodieselL4, turbodiesel
Supape/axe cu came4/24/24/24/24/24/2
Cilindree (cmc)199721992191159822311968
Putere max./turaţie (CP/rpm)163/3750150/4500175/4500130/4000150/3600140/4200
Cuplu maxim/tura?ie (Nm/rpm)340/2000350/2000420/2000320/1750340/2000320/1750-2500
Transmisieintegralăintegralăintegralăintegralăintegralăintegrală
Cutie de vitezeautomată Powershift, 6 trepteautomată, 6 trepteautomată, 6 treptemanuală, 6 trepte manuală, 6 trepteautomată DSG, 7 trepte
Tip anvelopeContinental Sport ContactMichelin Latitude SportToyo Proxes R36Pirelli ScorpionYokohama Geolandar G91Continental CrossContact
Dimensiuni anvelope235/50 R18 V225/60 R18255/55 R19225/55 R19225/65 R17235/50 R18
Sistem de frânare fa??/spatediscuri ventilate/discuridiscuri ventilate/discuri)discuri ventilate/discuridiscuri ventilate/discuridiscuri ventilate/discuridiscuri ventilate/discuri
L/l/h (mm)4524/1838/17004570/1820/16854555/1840/17104643/1820/16954570/1845/16604426/1809/1703
Ampatament (mm)269026302700270626602604
Gardă la sol (mm)200165215210160200
Diametru de bracaj (m)11,011,811,211,212,012,0
Masă la gol/sarcină utilă (kg)1630/5001713/5181615/5001610/4701605/5051605/
Volum portbagaj (l)456-1653589-1669503-1620550-1982547-1746470-1510
Acceleraţie 0-100 km/h (s)10,410,29,4119,6 10,2
Viteză maximă (km/h)196190204186190188
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km)7,4/5,2/6,28,0/5,7/6,66,0/4,7/5,26,2/4,7/5,36,9/5,0/5,7 7,9/5,5/6,3
Normă poluare/Emisii CO2 (g/km)Euro /162Euro/174Euro 6/136Euro 5b+/139Euro/147Euro 5/167
Costuri/garanţie (lei cu TVA)
Impozit anual18079279264792177
Interval revizii (km)20000200002000015000
Costuri revizii pentru 60000 km (lei cu TVA)4.0762.6555.8103.600
Garanţie2 ani fără limită de km5 ani sau 160000 km5 ani sau 150000 km5 ani sau 160000 km4 ani sau 120.000 km
Garanţie împotriva coroziunii12 ani12 ani12 ani12 ani12 ani12 ani
Preţuri/echipare (euro cu TVA)
Preţ de bază32.050(1)39.29635.790 (4)35.64038.31932.455 (7)
Airbaguri frontale/laterale/cortin?/genunchiserie/serie/serie/serieserie/serie/serie/-serie/serie/serie/-serie/serie/serie/-serie/serie/serie/serieserie/serie/serie/-
Aer condiţionat automatserieserieserieserieserieserie
Geamuri faţă/spate electriceserie/serieserie/serieserie/serieserie/serieserie/serieserie/serie
Banchetă fracţionabilăserieserieserie (5)serieserieserie
Scaune faţă încălzite electric200serieserieserieserie-7
Lumini de zi cu LED/Faruri bi-xenon800serie/serieserie/serieserie/serie (6)serie/serieserie
Jante aliaj 17/18/19 inciserie/250/500-/serie/--/-/serie-/-/serieserie/1.469/--/serie/-
Tapiţerie piele700serieserieserieserie2.038 (8)
Vopsea metalizată550521510660serie332
Pilot automat/adaptivserie/750serie/-serie/-serie/-serie/-serie/-
Cutie automatăserieserieserie-serieserie
Senzori de parcare faţă/spate-2serieserieserieserie (6)599 (9)
Radio CD/Sistem de navigaţieserie/3900 (2)serie/serieserie/serieserie/serieserie/1.018serie/ de la 729
Sisteme de asistenţă*1.250-serieserie-599 (10)
Scaune reglabile electric-serie (3)serieserieserie-7
Acces fără cheie de contact2serieserieserieserie358
Preţ comparat40.450 (1)39.81736.300 (4)36.30040.80637.110 (7)

 

* include asistent unghi mort, asistent păstrare bandă, fază lungă automată, frânare de urgență;(1) cu oferta Trade-In se oferă 6.350 euro avantaj client iar cu Rabla 6.850 euro cu tichetul rabla inclus;(2) inclus în pachetul Titanium Premium care mai cuprinde sistem keyless entry, sistem hands free de deschidere automată a hayonului, sistem de asistență la parcare, sistem audio cu 9 difuzoare, Bluetooth și voice control; (3) doar șofer; (4) în această perioadă există un discount tracțiunea integrală de 1800 de euro fiind oferită gratis; (5) fracționabilă 40/20/40%

 

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top