Legea RCA, adoptata marti de Parlament, prevede un mecanism corect de despagubire a victimelor accidentelor de circulatie, oferind persoanelor prejudiciate posibilitatea de a alege modul in care vor primi compensatiile.
Astfel, prejudiciile suferite vor fi stabilite fie de judecator, fie pe cale amiabila, a anuntat, vineri, Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC). “Persoanele prejudiciate care au suferit vatamari corporale pot alegevarianta amiabila de stabilire a despagubirii care, asa cum este prevazuta in lege, garanteaza un nivel minim al indemnizatiei, urmand ca, prin particularizare cu ajutorul unor documente de specialitate (medicale si/sau psihologice) sa se poata ajusta despagubirea pentru fiecare caz in parte,” se arată in comunicatul remis presei.
Potrivit AVAC, singurul in masura sa analizeze si sa decida este magistratul judecator, care are la indemana probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic si statistic, potrivit asociatiei. AVAC subliniaza ca stabilirea prejudiciului trebuie sa aiba la baza principiului proportionalitatii intre suma acordata si intensitatea si durata vatamarilor.
”Trebuie inteles ca, la baza despagubirii, se afla institutia raspunderii civile delictuale ce implica repararea integrala a prejudiciului. Suma acordata drept despagubire trebuie sa fie echitabila, rezonabila si desigur sa nu reprezinte o imbogatire fara justa cauza”, explica reprezentantii AVAC.
Proiectul legii RCA, care reglementeaza si introducerea noilor tarife de referinta RCA, a fost adoptat marti, 16 mai, cu 226 voturi pentru, 25 voturi impotriva si 4 abtineri de Camera Deputatilor, for decizional. VEZI CARE SUNT NOILE TARIFE RCA DE REFERINȚĂ AICI.