Legea RCA intră astăzi, 12 iulie, în vigoare, printre cele mai importante prevederi ale sale fiind introducerea valorilor de referinţă, decontarea directă şi limitarea cheltuielilor asigurătorilor la 25% din tarif.
Potrivit Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie – Legea RCA, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente. Excepţiile sunt persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal.
În plus, şi maşinile aflate în proces de înmatriculare vor avea nevoie de asigurare auto obligatorie înainte de a obţine numerele de înmatriculare, dar bicicletele şi căruţele nu vor plăti RCA.
Tariful de referinţă şi de primă
Legea mai prevede că tariful de referinţă – prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei RCA – va fi calculat pe baza unei formule, semestrial, de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, angajată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Instituţia are obligaţia să publice aceste valori. Primele tarife de referinţă au fost anunţate deja, fiind calculate pe baza datelor cu privire la poliţele din perioada 2012 – 2016 şi la daunele înregistrate în intervalul 2010 – 2016. Intrate în vigoare vineri, 19 mai 2017, acestea au valori cuprinse între 500 lei/an şi 7.300 lei/an.
În ceea ce priveşte calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementări ale ASF.
Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus-malus sunt cele prevăzute în reglementările ASF, iar clasa B/M poate lua în calcul istoricul şoferului.
Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.
Asiguratul riscant
O noţiune nou introdusă în legislaţia RCA este cea referitoare la “asiguratul cu risc ridicat”. Potrivit legii, acesta este persoana pentru care cel puţin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de “N” ori mai mare decât tariful de referinţă. Factorul ,,N” este stabilit de către BAAR, cu aprobarea ASF şi este calculat pentru un vehicul cu aceleaşi caracteristici tehnice cu ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum şi pentru aceeaşi clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrică, cu excepţia vehiculelor cu motoare electrice, caz în care se va ţine seama de puterea acestora.
Citiţi continuarea pe www.floteauto.ro