Lexus ES, un sedan nou pentru o eră nouă

Lexus ES AutoExpert.ro

La Salonul auto de la Shanghai, Lexus a prezentat cea de-a opta generație a berlinei ES. Acesta este primul model al mărcii japoneze care urmează o nouă strategie de propulsie, care va fi atât electrică, cât și hibridă, dar și primul care introduce noul limbaj de design derivat din conceptul LF-ZC.

Este dificil să recunoști noul ES ca fiind un Lexus. Stilul a făcut un pas decisiv înainte și au fost introduse elemente stilistice complet noi. Mașina a devenit un adevărat hatchback, dar fiecare element arată ruperea de trecut: lateralele elegante, cu un element aerodinamic contrastant, partea frontală foarte închisă, care renunță la grila în formă de clepsidră și introduce faruri noi, și posteriorul cu un singur element LED orizontal și profiluri aerodinamice foarte accentuate. De asemenea, pentru unele versiuni, Lexus a prevăzut o variantă cu ampatamentul alungit cu 80 mm (2,95 metri și 5,14 metri lungimea mașinii).

Adio, comenzi fizice!

Revoluția continuă la interior. De la volanul cu trei spițe la ecranele tactile, de la liniile curate ale consolei centrale la reducerea drastică a comenzilor fizice, ES s-a schimbat profund. Pentru a obține aceste linii curate, inginerii japonezi au introdus două inovații fundamentale: comutatoarele Responsive Hidden Switches, integrate în tapițeria bordului, și Sensory Concierge, care combină controlul climatizării, distribuitorul de odorizant și iluminarea dinamică cu leduri pentru a crea o ambianță unică.

 

Trei hibrizi și două electrice

Bazat pe platforma modulară TNGA-K, Lexus ES va oferi trei variante hibride și două electrice, adaptându-se astfel la nevoile diferite ale piețelor globale. Pe frontul termic, găsim doi hibrizi pe benzină aspirați natural: de 2,0 litri și 197 CP la 300h și de 2,5 litri și 201 sau 247 CP la 350h, cu tracțiune față sau integrală și transmisie cu variație continuă. La capitolul BEV există 350e, cu un singur motor, de 224 CP, și o autonomie de 685 km (în ciclul CLTC, chinezesc), și 500e, cu două motoare, de 342 CP, și o autonomie de aproximativ 610 km (tot CLTC). Bateriile se pot încărca la 150 kW, de la 10 la 80 % în aproximativ 30 de minute (timpul crește la aproximativ 60 de minute la temperaturi sub zero grade).

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda CX-30 AutoExpert

Test Mazda CX-30, model 2025

Mi-e greu să cred că un alt crossover compact aflat acum pe piață poate fi mai plăcut decât Mazda CX-30, mai ales