Mai mult Clio?

După ce Clio hatchback a readus marca franceză pe radarele clienților de clasă mică, acum a venit rândul versiunii Estate să ne facă cu ochiul. Să fie oare un Clio mai mare un Clio mai bun?

Modelele de clasă mică în declinare break sunt un fel de rara avis în peisajul modern al automobilului, doar Renault și Skoda încăpățându-se în a oferi mașini de clasă mică cu extra-portbagaj. Pe vremuri, Volkswagen avea o versiune Variant pentru Polo, dar nemții au renunțat la ea îndată ce Skoda a intrat în schemă, iar cehii au primit undă verde pentru a se concentra pe ideea de spațiu la un preț accesibil.

Acum putem privi problema în două moduri, fie nu există cerere pentru modele de clasă mică break, fie restul producătorilor nu au curajul să conteste experiența Renault și Skoda. Să nu exagerăm însă cu raționalizarea acestei mașini și să vedem ce ascunde particula Estate. Pentru început, o imagine eminamente reușită, una ce a ajuns să caracterizeze noile modele desenate de Laurens Van Akers, Așadar, vești bune pentru francezi pe termen lung, deoarece viitoarele modele Renault vor prelua această nouă identitate de design.

Poate că singurul element ce face notă discordantă sunt portierele spate cu mânerele disimulate în zona montanților C, care se potrivesc la hatchback, mai puțin la break.

2

În compensație, designerii au reușit să integreze cei 20 cm în plus față de hatchback într-un mod inspirat, iar asta contează în cazul unei mașini de dimensiuni reduse, ce poate fi ușor afectată din punct de vedere estetic dacă volumul posterior este supradimensionat. În interior veștile sunt bune, sau, la fel de bune ca în cazul oricărui Clio. Materialele plastice se încadrează în media clasei, dar trișează într-un mod inteligent prin folosirea unor texturi plăcute atât ochiului cât și tactil.

Mai mult Clio?

Reușita este și configurația planșei de bord care a fost eliberată aproape în totalitate de butoanele clasice, grație integrării sistemelor multimedia cu ecran tactil ce controlează toate funcțiile mașinii cu excepția climatizării. Modelul de test era echipat cu tableta inteligentă R-Link, care oferă șoferului dincolo de funcțiile clasice audio/navigație/ setări/interfața cu telefonul o multitudine de aplicații pe care le poți downloada de pe portalul dedicat Renault. Unele sunt amuzante, unele sunt utile, dar mai important este ca nu ai nevoie de o diplomă de inginerie software pentru a le downloada sau folosi.

Cei care nu au nevoie de un sistem de o asemenea complexitate pot oricând merge pe mâna MediaNav, oferit standard de la al doilea nivel de echipare. Spațiul pentru pasagerii de pe banchetă nu este chiar un record în clasă și nici nu mă așteptam ca el să reprezinte unul dintre atuurile modelului în condițiile în care versiunea hatchback are aceeași problemă, iar ampatamentele sunt identice. Logic, lungimea suplimentară a fost rezervată exclusiv portbagajului ce oferă un volum de 443 l, cu 50% mai mare comparativ cu hatchback-ul.

După ce Clio hatchback a readus marca franceză pe radarele clienților de clasă mică, acum a venit rândul versiunii Estate să ne facă cu ochiul.

Adaugă și posibilitatea de a rabata plat bancheta plus scaunul pasagerului din dreapta șoferului (pentru a încărca obiecte lungi de 2,48 m) și pragul foarte jos de încărcare și este clar că versatilitatea spațiului de încărcare este unul dintre atuurile principale ale francezului. Pentru a susține volumul suplimentar de încărcare Clio Estate primește setări diferite pentru puntea spate, setări care nu afectează însă comportamentul dinamic plăcut prin care s-a făcut remarcată versiunea hatchback.

Poate că nu va egala un Ford Fiesta, dar se află suficient de aproape pentru a satisface pretențiile clienților tineri. Pentru moment, lista de motorizări numără patru propulsoare, două diesel 1.5 dCi 75 sau 90 CP și două pe benzină 1.2 16v/75 CP și 0,9 TCe/90 CP pentru ca, pe viitor, să apară în ofertă și propulsorul 1,2 TCe/120 CP. Până atunci însă, cel mai potent motor rămâne 1.5 dCi/90 CP, unitate ce se anunță opțiunea cea mai populară pentru Clio Estate. Alegerea este corectă deoarece motorul 0,9 TCe are limitări de cuplu ce vor deveni evidente cu mașina încărcată și la drum lung, un scenariu tipic pentru un break.

Dieselul nu va avea această problemă și în plus va oferi un consum pe care nu pot să îl calific altfel decât excelent (6 l în oraș, 4,5 l afară) pe fondul unei livrări plăcute a cuplului și a unui fundal sonor foarte rezervat. Financiar vorbind, Clio Estate 1.5 dCi/90 CP te va costa 14.800 de euro, cu 1.000 euro mai mult decât hatchback-ul și cu 800 de euro mai puțin decât un Captur cu aceeași motorizare. După ce le-am condus pe amândouă la o săptămână distanță, personal eu aș pune banii în dreptul lui Captur.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Ferrari F80 AutoExpert.ro

Mi-am configurat cel mai tare Ferrari F80

Ferrari tocmai a lansat noul model-vedetă: F80. Pentru că mă lupt zilnic să devin miliardar, m-am jucat cu configuratorul acestuia și iată

Scroll to Top