MAI pregătește noi reglementări pentru pietoni și utilizatori de trotinete

Trotineta electrica, pietoni, MAI proiect lege trotinete

Ministerul Afacerilor Interne a publicat ieri pe site-ul său un proiect de hotărâre care prevede noi reglementări pentru șoferi, dar și pentru pietoni și utilizatori de trotinete electrice și biciclete.

Conform proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1.391/2006 se instituie obligativitatea ca trotinetele electrice să fie conduse numai în aliniament pe drumurile publice. „Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna”, specifică documentul.

De asemenea, în proiectul de hotărâre publicat pe site-ul MAI pe 14 aprilie este menționat la articolul 160 faptul că „bicicletele și trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând. Dacă pe direcția de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin.(1) sunt obligați să circule numai pe această pistă”.

Articolul 161 arată că „se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete, să circule în paralel cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate, să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă, să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament”.

Totodată, în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, se menționează cu titlu de exemplu că „în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni. Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă”.

Prin îmbunătățirea legislației rutiere cei din MAI se referă la noi reglementări privind pietonii care „desfășoară o activitate de natură a le distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. (…) Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță. În contextul necesității existenței acestei asigurări, pentru o mai bună previzibilitate a ceea ce înseamnă prudență în traversarea drumului public în trafic, prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top