Urmare activităţilor întreprinse pe parcursul anului 2010 de către lucrătorii de poliție rutieră s-a reuşit diminuarea riscului rutier, fiind pentru prima dată, când în doi ani consecutivi (2009 şi 2010), se înregistrează scăderi atât a numărului accidentelor rutiere grave, cât şi a numărului persoanelor decedate, respectiv al celor rănite grav.
Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave produse în anul 2010, comparativ cu anul 2009, relevă trendul descendent al tuturor indicatorilor specifici, respectiv reducerea numărului accidentelor grave cu 7,8% (de la 9.992 la 9.213), al persoanelor decedate cu 13,5% (de la 2.729 la 2.363) şi cel al răniţilor grav cu 4,8 % (de la 8.903 la 8.477).
Se constată faptul că abaterile săvârşite de pietoni constituie principala cauză generatoare de accident în anul trecut, fiind urmată în clasament de viteză (sub cele două forme: neadaptată şi excesivă), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi, respectiv, vehiculelor.
Raportat la categoria drumului pe care s-au produs accidentele grave de circulaţie, se constată că cele mai multe accidente grave au avut loc pe străzi (3.710), după care urmează în clasament drumurile naţionale (3.474 accidente) şi drumurile judeţene (1471).
Din analiza distribuţiei accidentelor grave de circulaţie pe zilele săptămânii, rezultă că vinerea rămâne ziua cu riscul cel mai ridicat, urmată îndeaproape de duminică, în timp ce sâmbăta continuă să ocupe locul al treilea, cu valori sensibil egale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totodată, analiza repartiţiei accidentelor grave pe luni, arată că perioada în care se înregistrează cele mai multe accidente grave rămâne luna august, singurele luni când a fost depăşit nivelul anului anterior fiind martie şi decembrie.
Datele au fost puse la dispozitie de Directorul Directiei Rutiere din IGPR Comisar sef Dinita Lucian