Maroc, stat care găzduiește uzine de vehicule ale grupurilor Renault și Stellantis, încearcă să ancoreze industria auto în țară prin dezvoltarea unei fabrici de baterii.
Statul nord-african care, odată cu deschiderea celei de a doua uzine Renault, a dat fiori angajaților Dacia din România pentru că pe una dintre liniile de asamblare ale acesteia sunt produse vehicule Dacia se pregătește să mai facă un pas înainte în dezvoltarea industriei auto.
Conform ministrului industriei, Ryad Mezzour, Marocul negociază cu producători de baterii pentru vehicule electrice dezvoltarea unui proiect pentru o așa-numită „gigafactory”.
Ca și autoritățile altor state care au reușit să rețină producători auto pe teritoriul lor, cele din Maroc au înțeles că ancorarea producției de mașini înseamnă, printre altele, existența în apropierea uzinelor de asamblare a unei facilități care să producă baterii.
„Sperăm să semnăm un acord pentru fabrică înainte de sfârșitul acestui an”, a spus ministrul într-un interviu pentru Reuters. Oficialul a refuzt însă să dea alte detalii sau să menționeze numele companiilor cu care se află în contact.
Fabrica de baterii pentru mașini electrice planificată de autoritățile din Maroc va „oferi un impuls uriaș pentru sectorul auto local” și va beneficia de existența unor surse consistente de energie regenerabilă, precum și de materii prime precum cobaltul.
Cererea de baterii pentru mașini electrice este în creștere atât în afara cât și în interiorul Marocului, țară în care sunt produse vehicule ale grupurilor Renault și Stellantis cu o capacitate totală de 700.000 de unități. Mai mult chiar, ministrul Ryad Mezzour consideră că țara poate viza producția a „1 milion de mașini în următorii trei sau patru ani”.
De altfel, conform lui Mezzour, „industria auto și cea aerospațială sunt doi factori ai inovației în țară”.
Cei aproximativ 250 de producători de mașini și componente din Maroc au înregistrat în primele cinci luni din acest an vânzări de 4,13 miliarde de dolari, în creștere cu 24%.