Maşină veche, proprietar nou? Cum îţi recuperezi banii pe RCA daca ţi-ai vândut maşina

RCA

A venit vremea să te desparţi de vechea maşină şi urmăreşti să o vinzi? Trebuie să ştii că pe lângă banii pe care îi vei obţine pe ea, îţi poţi recupera şi banii pe asigurarea RCA pentru perioada asigurată, dar nefolosită.

Cu toţii ştim că asigurarea RCA este obligatorie şi că orice şofer este practic obligat să o încheie din primul moment în care a ales să-şi scoată maşina din garaj, însă puţini sunt cei care ştiu şi că îşi pot recupera o parte din banii plătiţi pe RCA dacă nu au fost implicaţi în accidente şi aleg să-şi vândă maşina înainte de a expira perioada de valabilitate a asigurării.

Conform cu prevederile Legii 132/2017 a asigurărilor RCA, atunci când asiguratorul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptăţit să o recupereze proporţional cu perioada neexpirată a contractului RCA.

Însă, vocea comună a brokerilor de asigurare dovedeşte că sunt prea puţini cei care cunosc faptul că au dreptul de a-şi recupera aceşti bani în condiţiile în care asiguraţii care îşi vând maşinile anual se ridică la ordinul zecilor de mii şi nu puţini sunt cei care au o asigurare RCA încheiată pe 12 luni.

Cum îţi poţi recupera banii pe asigurare dacă ai vândut maşina?

Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru recuperarea banilor

Concret vorbind, dacă ai încheiată o asigurare RCA obligatorie, pe un an de zile şi îţi vinzi maşina după 5 luni de la data încheierii asigurării poţi urma paşii următori în vederea recuperării banilor pentru cele 7 luni pentru care nu vei avea nevoie de asigurare.

  1. În primul rând trebui să ai în vedere că data ce se va lua în calcul pentru recuperarea banilor nu este cea la care s-a încheiat contractul de vânzare cu noul proprietar, ci data la care acesta îşi va înmatricula maşina pe numele lui. Ceea ce este şi logic, întrucat în momentul în care noul proprietar îşi depune actele de înmatriculare are nevoie şi de RCA valabil în vederea înmatriculării.
  2. În momentul în care noul proprietar îţi confirmă înmatricularea, te poţi adresa fie asiguratorului, fie brokerului care ţi-a vândut asigurarea RCA. De exemplu, dacă ai încheiat RCA la i-Asigurare şi ne contactezi în vederea recuperării banilor din RCA pentru maşina vândută, ţi se va da spre completare o cerere standard. Ulterior va fi necesar să revii către i-Asigurare cu:
  • cererea de restituire completată
  • copie a actului de identitate, iar în cazul persoanelor juridice se depune copie după persoana împuternicită, reprezentant legal al companiei şi CUI-ul societatii.
  • copie a certificatului de radiere de la poliţie sau o copie după cartea de identitate a maşinii faţă – verso.

Aici este important să se vadă clar cine este vechiul şi noul proprietar

  • extras de cont pentru contul în care se doreşte restituirea banilor
  • în cazul personalor juridice va fi nevoie de împuternicire pentru cel care depune solicitarea sau ca solicitarea să fie ştampilată şi semnată de reprezentantul legal al companiei.
  • asigurarea RCA. În cazul în care ai incheiat asigurarea RCA prin i-Asigurare, regăseşti o copie a acesteia în contul tau de client sau direct în aplicaţia pentru telefoane mobile iOS/ Android
  • documentul care dovedeşte plata asigurării (chitanţă, op, extras de cont)
  • copie după contractul de vânzare-cumpărare / factura fiscală, cu semnatură şi stampilă de la Direcţia Fiscală Taxe şi Impozite.

Bine de ştiut: Asiguratorii susţin că termenul de rambursare a banilor este de ordinul câtorva zile, cel mult 7 din momentul în care solicitarea de restituire a fost depusă şi evident, toate condiţiile au fost îndeplinite.

De asemenea, este important de reţinut că banii nu se recuperează doar în cazul maşinilor vândute, ci şi în cazul celor casate sau radiate. Procedura pentru situaţiile din urmă este aceeaşi, doar ca în loc de certificatul de radiere se va depune la solicitarea de restituire, un certificat fiscal sau documentul de la unitatea ce casează maşina. În aceste cazuri banii sunt restituiţi între 15 – 60 de zile, termenul diferă de la un asigurator la altul.

Excepţii la restituirea RCA

  1. Accident în timpul perioadei de valabilitate RCA. Deci dacă ai facut un accident în luna 2 de asigurare şi ai vandut maşina în luna 7, nu îţi vei putea recupera banii pentru cele 3 luni diferenţă, în cazul unei asigurări încheiată pe 1 an. Cu alte cuvinte, restituirea se acordă doar în cazul unui istoric curat.
  2. Banii pentru asigurarile RCA achiziţionate în leasing nu vor putea fi recuperaţi, întrucât maşina este proprietarul de drept al companiei de leasing până la închierea contractului. Astfel ca în cazul în care în perioada de valabilitate a contractului de leasing se schimbă utilizatorul maşinii, va fi necesară închierea unei noi polite RCA, pentru noul utilizator.

Tot pentru cei care aleg să-şi înstrăineze maşinile este important de cunoscut în relaţia cu asigurarea RCA ca şi clasa de bonus malus poate fi transferată de pe o asigurare pe alta. Astfel că dacă ţi-ai vândut maşina şi ai un istoric fără incidente, îţi poţi transfera bonusurile de pe asigurarea RCA veche, pe cea încheiată pentru maşina nou achizitionată. Astfel, istoricul nu va mai începe de la clasa 0, iar tu vei beneficia de preţuri mai mici pentru poliţele de asigurare RCA ulterioare.

Bine de ştiut: Transferul clasei de bonus – malus se face pe baza istoricului asiguratului pentru maşina vândută şi se ia în calcul pe baza solicitării scrise de asigurat. De asemenea vor fi solicitate documentele justificative cu privire la vânzarea sau radierea maşinii în cauză, precum şi documentele care dovedesc achiziţia unei noi maşini.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top