Sfaturi pentru tinerele șoferițe

După ce au intrat în posesia permisului auto mulţi şoferi începători se află în faţa unei dileme importante: să aleagă un automobil potrivit pentru primul an (primii ani ) de şofat. Pentru aceştia considerăm utile câteva recomandări.

1. Nu cumpăraţi neapărat o maşină nouă!

Părerea noastră este că un şofer începător nu are destulă experienţă într-ale conducerii şi mai are încă multe de învăţat. Deşi lipsa de experienţă şi modul nesigur de conducere sunt deficienţe ce se pot ameliora în timp, este bine ca la începutul activităţii de şofat prima maşină să nu fie una nouă şi scumpă. O utilizare necorespunzătoare a automobilului nou cumpărat, la care s-ar produce loviri ale caroseriei sau tamponări cu diferite obstacole din teren sau cu alte maşini, ar necesita cheltuirea unor sume importante de bani pentru efectuarea reparaţiilor, remedierilor, revopsirii etc.

2. Preferaţi o maşină de oraş, de putere şi dimensiuni mici!

Aceasta are posibilităţi mai bune de parcare şi de conducere pe şosele aglomerate. Ar trebui să alegeţi un autoturism rulat de dimensiuni reduse (din clasa mini sau mică) din plaja de preţuri 1.500 – 3.000 EUR, nu mai vechi de 4-6 ani, pentru a-l putea revinde mai uşor după un an sau doi de folosire. În cazul în care este mai vechi, de 8-10 ani, şi l-aţi luat la un preţ în jur de 1000- 2000 euro, după un an sau doi de experienţă în utilizare îl veţi putea valorifica şi prin Programul Rabla ca să vă luaţi automobilul nou dorit.

3. Preferaţi o maşină rulată autohtonă!

Avantajele cumpărării unui automobil rulat din producţia autohtonă, cu stare tehnică şi de întreţinere satisfăcătoare, sunt multe şi importante: preţul mult mai mic, oferte numeroase de piese de schimb şi consumabile ieftine pe piaţa locală, accesibilitatea la reparatorii din orice atelier service etc. În momentul de faţă există în ţară o diversitate de oferte atractive de automobile Dacia Logan rulate. Deşi multe au rulaje ce pot depăşi 100.000 km, majoritatea lor prezintă în continuare o fiabilitate bună a motorului şi a cutiei de viteze şi preţuri destul de mici.

4. Nu cumpăraţi de la samsarii din târguri!

Este de preferat să cumpăraţi un automobil rulat autohton direct de la fostul proprietar sau de la o firmă care îşi înlocuieşte maşinile rulate din parcul auto findcă acestea sunt verificate tehnic şi se pot acorda şi garanţii, de la 6 luni până la un an. Cumpărându-l de la samsari riscaţi trei lucruri: să fie mult mai uzat decât arată kilometrajul de la bord, să fie furat sau să aibă hibe ascunse şi să funcţioneze doar până ajungeţi cu el acasă.

5. Nu vă grăbiţi să cumpăraţi o maşină rulată străină!

Deşi există oferte tentante de maşini rulate străine, cu un grad de echipare superior celor din producţia autohtonă sfatul nostru este să fiţi foarte circumspecţi în alegerea dvs. Trebuie să aveţi în vedere că un automobil rulat străin nu are un istoric cunoscut, uneori este fără documente legale, provine de la persoane necunoscute şi
nu este verificat tehnic în prealabil la un service! Atunci când nu-i puteţi cunoaşte cu exactitate provenienţa, anul
fabricaţiei, rulajul şi istoricul intervenţiilor suferite nu-l cumpăraţi, chiar dacă oferta pare foarte atractivă.

6. Alte facilităţi:

Conducând fără emoţii un automobil rulat, un şofer începător va putea să-şi formeze un stil de conducere relaxat, să-şi dezvolte abilităţi pentru un condus eficient şi economic, iar în paralel va putea să asimileze mai uşor multe cunoştinţe privind funcţionarea subansamblurilor automobilului, modul de înlocuire a consumabilelor, precum şi a executării unor operaţiuni simple de verificare şi completare a plinurilor cu fluide de lucru.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top