9 recomandări pentru cumpărarea cu succes a unei mașini second hand

9 recomandări pentru cumpărarea cu succes a unei mașini second hand

Cumpărarea unei mașini second hand pare foarte tentantă. Este mai ieftină decât una nouă, iar procesul de cumpărare este mai facil, deoarece varietatea de opțiuni este mult mai amplă. Poate că preferi hatchback-ul sexy din 2011 în locul noii generații care și-a pierdut șarmul…

Cu toate acestea, atunci când un potențial cumpărător cercetează cu adevărat piața de autoturisme second hand, lucrurile dintr-o dată își schimbă perspectiva. Spre deosebire de o mașină nouă, una folosită nu are mereu un istoric verificat, deci există întotdeauna o îndoială față de lucrurile susținute de vânzător.

Aveți mai jos un ghid extrem de detaliat pentru cumpărarea unei mașini second hand. Sperăm că vă va scăpa de nervi, si vă va ajuta să economisiți timp și bani, desigur.

  1. Vrei o mașină nouă? Așteaptă 1 an și cumpăr-o mai ieftin!

În medie, prețul unui automobil nou este de aproximativ 32.000 de euro. Cu toate acestea, în numai 1 an, după aproximativ 15.000 de kilometri, acesta scade cu mai mult de un sfert, ajungând până la pragul de 23.500 de euro. Următoarele 12 luni nu aduc scăderi atât de mari. În al doilea an, scăderea medie este de 4.000 euro (aproximativ 17%).

mașini second hand

În concluzie, să aștepți 1 an este o idee grozavă. Numai 12 luni de răbdare îți pot salva o avere!

Însă cu mărcile de lux, intrăm în altă poveste. Se exemplu, proprietarii de Mercedes-Benz sau Bentley, nu sunt dispuși să negocieze prea mult, de aceea aceste mărci își păstrează mai bine prețul.

  1. Ce perioadă este cea mai bună?

Ți-ai găsit mașina de vis și o vrei acum! Totuși, dacă aștepți un pic, îți poți reduce semnificativ cheltuielile.

Ca și alte companii, dealerii de mașini lucrează după un calendar. Aceștia trebuie să-și atingă obiectivele care, de obicei, sunt legate de sfârșitul trimestrelor. Acest lucru conduce la concluzia că lunile martie, iunie, septembrie și decembrie sunt cele mai bune luni pentru portofelul tău, deoarece vânzătorii tind să ofere reduceri sau bonusuri pentru a-și atinge rezultatele la timp. Pe de altă parte, nu veni la showroom în ultima zi a lunii. Dealerii se străduiesc să își îndeplinească obiectivele mai devreme. Dacă le ating, bonusurile dispar până în trimestrul următor.

Pe tot parcursul anului, este recomandat să eviți week-end-urile sau începutul lunii când sunt de obicei stabilite zilele de plată. Mai multe persoane sunt susceptibile de a veni în această perioadă, iar cererea ridicată scade întotdeauna disponibilitatea vânzătorului de a reduce prețul.

Cu toate acestea, la achiziționarea unei mașini de la un vânzător privat nu se aplică cele de mai sus. Sfatul nostru este să monitorizezi prețul mașinii alese timp de câteva luni. Dacă acesta este în scădere, nu te grăbi să cumperi. Dacă, însă, prețul începe să crească, nu mai aștepta!

De asemenea, ia în considerare perioadele în care mai puțini oameni sunt interesați să cumpere. Crăciunul sau vacanțele de vară ar putea fi o alegere perfectă. De exemplu, în timpul iernii există o cerere mai redusă pentru autovehicule. Prețul ar trebui să reflecte acest lucru. Folosește asta în avantajul tău!

  1. Întreabă-te lucruri practice

Unii oameni sunt cu adevărat pasionați de mașini. Alții sunt mai practici. Unii încearcă să combine toate opțiunile. Indiferent de grupul din care faci parte, merită cel puțin să întocmești o listă cu câteva întrebări practice pe care să ți le adresezi.

Benzină, motorină sau GPL? Poate un hibrid sau o mașină electrică?

Combustibilul pe care îl preferi poate influența modelul pe care îl vei alege. Reține că în viitorul apropiat ar putea fi interzis dieselul în unele orașe. Pe cealaltă parte, guvernele pot oferi unele reduceri sau beneficii pentru achiziționarea de vehicule electrice ecologice.

Care sunt nevoile tale reale?

Lasă emoțiile deoparte. De ce tip de mașină ai cu adevărat nevoie? Ce cerințe primare ar trebui să indeplinească? Trebuie să aibă suficient spațiu pentru o familie mare? Drumurile pe care conduci necesită un SUV 4X4? Va trebui să tractezi o remorcă? Sau vrei o mașină economică? Sau poate toată viața ți-ai dorit un cabrio roșu?

Călătorii scurte de oraș sau deplasări lungi?

Cum ar trebui să funcționeze mașina pentru a te mulțumi pe deplin? Ar trebui să economisească combustibil în orașele cu trafic intens și să se încadreze într-un spațiu mic de parcare? Sau ar trebui să fie suficient de puternică pentru a rula la viteze ridicate pe autostradă?

Cât de mare ar trebui să fie portbagajul?

Vei avea nevoie de spațiu pentru un cărucior de copii sau pentru echipament sportiv? Sau singurul lucru pe care îl vei transporta vor fi două pungi de la un magazin alimentar?

 

  1. Prețul real al mașinii

Cât costă mașina pe care ai pus ochii? Trebuie să știi că, pe lângă prețul mașinii, vei mai scoate bani din buzunar pentru costurile curente. Asigură-te că ai în vedere cel puțin câteva dintre ele:

Prețul combustibilului. E bine să ai în vedere câteva modele la care să comparați consumul de combustibil. Site-urile web ca HonestJohn au un instrument numit “Real MPG”, care te poate ajuta să analizezi mai ușor ofertele. Spre deosebire de testele de laborator ale producătorilor, acest site vă oferă date reale obținute în condiții de trafic normal.

Asigurare. Costul asigurării depinde de istoricul pe care îl ai în calitate de șofer dar este, de asemenea, strâns legat de puterea motorului, vârstă, model, caracteristici de siguranță, etc. Este indicat să te consulți cu un expert sau să verifici calculatorul de asigurare online pentru a afla ce mașină îndeplinește condiții mai bune.

Impozit. Taxele variază în diferite țări, dar depind în general de tipul de combustibil al vehiculelor, emisiile de C02, puterea motorului, greutatea automobilului, dacă este o mașină de lux etc. Ia în calcul acest amănunt înainte de a alege mașina mult visată.

Întreținere. Fiecare mașină trebuie să fie întreținută în conformitate cu programul de service furnizat de producător. Deci, când cumperi o mașină, află câți kilometri au rămas până la viitoarea revizie. Ca recomandare, verifică rapoartele carVertical.

Anvelope. Vânzătorul oferă anvelope și de iarnă și de vară? Sunt suficient de bune pentru a fi folosite un sezon sau două? Dacă răspunsul este “nu”, mașina va necesita din nou o sumă considerabilă de bani.

  1. Verifică kilometrajul

Dacă oscilezi între mai multe exemplare, dar nu te poți hotărî, un factor definitoriu este istoricul acestora. Este simplu și nu ai nevoie decât de numărul de identificare al autovehiculului (VIN). Astfel, poți începe evaluarea la distanță a autovehiculului. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, acest cod de 17 caractere poate dezvălui întrega sa istorie.

Tot ce trebuie să faci este să introduci VIN pe carvertical.com și să cumperi un raport istoric al mașinii. Acesta vă va furniza date privind kilometrajul real, accidentele grave sau chiar furtul. De cele mai multe ori vei primi și fotografii de arhivă și alte informații utile.

Este foarte important să știi kilometrajul real al mașinii. Mai mulți km se traduc printr-o uzură mai mare. De aceea, dealerii lipsiți de scrupule încearcă adesea să ”înfrumusețeze” kilometrajul.

Un autovehicul merge în medie 15.000-20.000 kilometri pe an. Înmulțește acest număr cu vârsta mașinii. Dacă kilometrajul este semnificativ prea mare sau prea mic, întreabă vânzătorul despre aceasta. Evaluează răspunsul critic până în cele mai mici detalii.

Nu uita că numărul de km ar fi  putut fi schimbat. De exemplu, instituțiile din SUA estimează că mai mult de 450.000 de vehicule sunt vândute în fiecare an cu număr eronat de km. Poliția germană a estimat că aproximativ fiecare a treia mașină a fost supusă fraudării kilometrajului. Deci, este recomandat să cumperi un raport istoric al mașinilor pentru a verifica kilometrajul real.

În medie, carVertical identifică fraudări de 72.000 km. Cu toate acestea, uneori înregistrează cazuri, cum ar fi acest Mercedes-Benz E-220 , la care a fost schimbat kilometrajul cu aproape o jumătate de milion – 430.000 km.

Mai mult, raportul îți oferă și un kilometraj mediu al acelorași modele și de aceeași vârstă.

  1. Află totul despre trecutul ei

Vânzătorii necinstiți încearcă adesea să ascundă accidentele auto sau alte daune. Dar carVertical detectează aceste cazuri. Dacă daunele sunt văzute, raportul dă, de obicei, costul evaluat prin asigurare.

O valoare medie înregistrată a daunelor este de aproximativ 3.000 de euro, însă unele dintre ele depășesc 30.000 de euro. Proprietarii nu încearcă nici măcar să le repare, dar “maeștrii garajului” le pot schimba aspectul, astfel încât să arate în stare perfectă, chiar dacă problemele sunt tratate doar superficial.

În plus, există întotdeauna o șansă ca mașina aleasă de tine să fi fost furată. Numai în Uniunea Europeană, ofițerii de poliție înregistrează 650.000 de furturi în fiecare an. Deci, este mai mult decât util să verifici înainte de a cumpăra.

Raportul privind istoricul auto te ajută nu numai să eviți fraudele, ci îți permite să evaluezi rațional orice achiziție. Să luăm de exemplu programul de întreținere menționat deja mai sus. Poți să o cumperi cu caietul de service furnizat de vânzător și să decizi dacă mașina a fost întreținută corect.

  1. Folosește propriile criterii de analiză

E cea mai frumoasă mașină pe care ai văzut-o vreodată? Îți place sunetul acelui motor? Oprește emoțiile pentru o clipă și examinează vehiculul ca pe un mecanism care ar trebui să te servească pentru următorii ani.

Test de ochi de vultur. Lasă-ți ochii și degetele să examineze cu atenție fiecare “cicatrice” atît exterioară cât și interioară. Orice zgârietură sau semn te poate avertiza că vânzătorul nu spune totul despre trecutul acestei mașini.

Scurgeri. Uită-te la motorul mașiii, chiar dacă nu ai văzut niciodată o astfel de unitate. Este posibil să observi câteva urme de scurgere de ulei sau de apă. Acum, când capota este deschisă, scoate joja și verifică nivelul uleiului. De asemenea, aruncă o privire sub vehicul pentru semnele de scurgere.

Echipamente. Pornește luminile, ștergătoarele, aerul condiționat, verifică radioul, deschide și închide geamurile, pornește sistemul GPS, testează camera de siguranță etc. Asigură-te că toate accesoriile funcționează corect.

Anvelope. Testează anvelopele, presiunea și starea lor generală.

Uși. Deschide și închide toate ușile, precum și capota și ușa portbagajul. Se mișcă fără probleme?

  1. Negociază. Mereu.

Unii oameni s-au născut să negocieze, dar majoritatea consideră că este inconfortabil. Cu toate acestea, este vorba despre banii din porofelul tău. Poate că e greu să începi, dar e corect să procedezi așa.

Încearcă să-i faci pe comercianții să concureze între ei.  Dacă este posibil, găsește câteva oferte similare. Apoi implică toți vânzătorii în proces și  alege cea mai bună ofertă. Prin competiție, consumatorul câștigă mereu și tu ești cel care se află de această parte a baricadei.

Reducerile înseamnă reduceri mai mari. Dacă o mașină a fost deja redusă, este mai ușor din punct de vedere psihologic ca vânzătorul să reducă prețul mai mult. Încurajează-l pe agentul de vânzări să facă acest lucru.

Să știi să taci. Tăcerea în negociere se simte ciudat. Agentul de vânzări experimentat încearcă să te facă să accepți o ofertă pentru a a nu lăsa loc acestei tăceri, care poate însemna lipsa de interes.

Nu cumpăra în prima zi. Refuză pur și simplu, nu contează cât de frumoasă ar fi oferta . Refuzând prima ofertă, îți întărești poziția. Acum devii cel care urmează să fie urmărit și sedus cu o ofertă mai bună.

Fii politicos, dar captivant. Inspectează bine mașina. Ia cu tine un prieten apropiat. Chiar și cea mai mică zgârietură poate deveni argument pentru o reducere substanțială.

Mai devreme sau mai târziu vei ajunge la punctul în care vânzătorul va spune că nu are voie să ofere un preț mai bun. Apoi le ceri ceva în plus. Poate îți vor propune noi anvelope, jante la modă etc. De asemenea, banii sunt pur și simplu împachetați într-o altă formă.

  1. Test drive

E timpul pentru partea amuzantă. Hai la o plimbare! Condu mașina și solicită vânzătorului să o conducă în timp ce vei sta pe scaunul pasagerului. Acesta din urmă este o mare oportunitate de a examina lucruri pe care nu le poți verifica în timp ce mâinile tale stau pevolan.

În cele din urmă pune-ți câteva întrebări:

Sunt satisfacut? Mai întâi de toate, îmi place? Se simte atât de bine cum mi-am imaginat?

Stau comfortabil? Pot regla scaunul sau volanul în cea mai bună poziție pentru mine? Se simte suficient de ergonomic pentru a folosi pedalele sau pentru a schimba vitezele?

Aud zgomote? Am auzit ceva suspect de la motor, cutie sau de la trenul de rulare?

Patinează ambreiajul, volanul are jocuri? Încearcă-le în cât mai multe moduri posibile!

Rulează corect? Mașina rulează în mod normal?

E ok pentru zona în care locuiesc? Conduc atât în ​​jurul orașului, cât și pe autostradă. Este suficient de puternică? Este ușor să o parchez?

Cum sunt frânele? Găsește un loc sigur și efectuează o frânare bruscă. Așa vei încerca viteza de răspuns a sistemului de frânare. Apoi găsește un deal și trage frâna de mână. Mașina se oprește? Se aud sunete ciudate?

Cum sunt suspensiile? Mă pot bucura de o călătorie confortabilă?

Cum rămâne cu spațiul? Pasagerii vor avea suficient spațiu pentru a se simți confortabil, în special în timpul călătoriilor lungi? Elementele voluminoase se vor potrivi în portbagaj? Va fi ușor să fixezi un scaun pentru copii dacă ai nevoie de unul?

În final, vine timpul pentru o decizie finală. Poate că mașina este în stare perfectă, dar pur și simplu nu o mai vrei. Pe de altă parte, probleme minore detectate ar putea să nu te deranjeze și să o alegi.

Totul depinde de tine. Dar este mult mai ușor să decizi când ești informat!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top