Mașinile „made in China” importate în Europa, inclusiv Dacia Spring, ar putea avea noi taxe

Masini electrice export China 2 Rusia

În urma verificărilor realizate în ultimele luni, Comisia Europeană ar putea solicita impunerea unor taxe pentru importurile de mașini produse în China. Măsura ar afecta și Dacia.

Comisia Europeană intenționează să înceapă înregistrarea vamală a importurilor de vehicule produse în China. Ca urmare, acestea ar putea fi taxate suplimentar, dacă ancheta comercială demarată în septembrie 2023 va arăta că acestea beneficiază de subvenții guvernamentale care distorsionează piața.

La jumătatea lunii septembrie a anului trecut, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), anunța deschiderea unei anchete asupra subvențiilor de care beneficiază producătorii chinezi de mașini. Șefa CE menționa atunci că piața globală este inundată de mașini chinezești ieftine și că „prețul lor este ținut artificial la un nivel scăzut de subvenții uriașe ale statului (n.n. – chinez). Acest lucru ne distorsionează piața. Și, deoarece nu acceptăm această distorsiune din interior pe piața noastră, nu acceptăm asta din exterior”.

„Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos”, a adăugat ea explicând și că „trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea – aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an”.

Ancheta aflată încă în curs ar trebui să fie finalizată până în luna noiembrie a acestui an, scrie LifeNews.ro, însă, în baza unor concluzii preliminare, UE ar putea impune taxe provizorii încă din iulie 2024.

Într-un document publicat în această săptămână, CE notează că deține suficiente dovezi care tind să arate că vehiculele electrice produse în China au fost subvenționate de stat și că importurile acestora s-au majorat cu 14% de când ancheta a fost lansată în mod oficial.

Înregistrarea vamală va începe în ziua următoare publicării planului în Jurnalul Oficial al UE.

Oficialii chinezi responsabili cu relațiile comerciale cu Uniunea Europeană s-au declarat imediat dezamăgiți de această posibilă măsură precizând că, în opinia lor, valul de importuri de mașini chinezești reflectă creșterea cererii europene pentru astfel de vehicule.

O decizie de impunere a unor taxe vamale pentru importurile de mașini din China, în special asupra celor electrice care sunt subvenționate de stat, ar putea crea mari probleme atât unor mărci chineze precum BYD, Aiways, Nio sau Xpeng, cât și producătorilor europeni care colaborează cu companii din China pentru a asambla mașini în statul asiatic cu scopul de a le vinde inclusiv pe piața europeană. În acest caz, chiar și modelul Spring al Dacia ar avea de suferit, dar și vehicule ale unor mărci ca BMW, Volvo sau Tesla.

Totodată, așa cum au menționat de-a lungul ultimelor luni unii dintre șefii marilor grupuri auto europene, impunerea unor taxe vamale de către UE ar putea atrage măsuri similare din partea statului chinez. Pe de altă parte, impunerea acestor taxe ar putea forța producătorii chinezi să construiască uzine în Europa sau în state cu care UE are acorduri de liber schimb. Deja grupul chinez BYD, care a depășit anul trecut Tesla urcând în poziția de lider mondial al vânzărilor de vehicule electrice, a anunțat recent că va construi o uzină de automobile în Ungaria pentru a susține ofensiva sa din Europa.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Ferrari F80 AutoExpert.ro

Mi-am configurat cel mai tare Ferrari F80

Ferrari tocmai a lansat noul model-vedetă: F80. Pentru că mă lupt zilnic să devin miliardar, m-am jucat cu configuratorul acestuia și iată

Scroll to Top