Mercedes-Benz a adus camioane electrice eActros pentru a fi testate în România

Mercedes-Benz eActros 1

Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania a adus la noi primele trei camioane eActros propulsate cu motoare electrice, acestea urmând a fi oferite unor clienți-cheie care vor testa vehiculele în condiții reale de trafic, în cadrul operațiunilor de transport și distribuție.

Mercedes-Benz eActros nu este primul camion electric ajuns pe șoselele de la noi. Încă din vara acestui an, compania Blue River a inclus în flota sa un vehicul Scania P25 B6x2*4 BEV (Battery Electric Vehicle) care poate transporta 14 tone de marfă. În următorii cinci ani, camionul electric Scania va asigura transferul mărfurilor din depozitele centrale Lidl către magazinele din București și zonele limitrofe. Este interesant de menționat că, zilele trecute, camionul cu pricina a fost filmat în timp ce era tractat de un alt vehicul pe o șosea din România, fapt ce a dat naștere unor glume mai mult sau mai puțin sărate despre fiabilitatea camioanelor electrice.

De asemenea, în urmă cu doar câteva săptămâni, Serhan Turfan, președintele Ford Trucks și vicepreședinte al Ford Otosan a confirmat prezența în România a primului camion electric al mărcii. „România este o piață importantă pentru noi”, a declarat oficialul Ford Trucks în timpul unei discuții purtată la Istanbul cu jurnaliștii români adăugând că testele realizate cu camionul electric sunt „importante pentru noi pentru că vom înțelege mai bine nevoile municipalităților. În viitor ați putea vedea camioanele noastre electrice în România, la transportul de deșeuri”.

Așadar, Mercedes-Benz eActros este al treilea camion electric care ajunge pe șoselele românești. Conform reprezentanței din România a producătorului german, primele autocamioane disponibile în România sunt modele eActros 300, respectiv eActros 400, cu masa maximă autorizată de 19T și 27T, ce pot atinge o viteză de până 89 km/h.

Acestea dispun de trei sau patru pachete de baterii, fiecare cu o capacitate instalată de 112 kWh, ce asigură o autonomie de până la 300, respectiv 400 de kilometri în condiții optime de trafic și vreme. Camioanele pot fi încărcate la stații cu putere de până la 160 kW, iar cele trei sau patru pachete de baterii au nevoie de puțin peste o oră pentru a fi încărcate de la 20% la 80%, la o stație standard de încărcare rapidă, la o intensitate de 400 A.

„Cele trei camioane demonstrative eActros reprezintă primul pas pe care noi îl facem pentru tranziția la mobilitatea electrică și la transportul sustenabil în România. Credem cu tărie că, pentru o dezvoltare rapidă sunt necesare investiții considerabile pentru stimularea achizițiilor de vehicule comerciale electrice. De aceea, este esențial ca întreaga industrie și autoritățile să lucreze împreună pentru a pune în aplicare un plan de măsuri de sprijinire a transportatorilor. Ca și până acum, compania noastră își arată deschiderea de a colabora cu toate părțile interesate pentru conturarea unei viziuni sustenabile a transportului rutier de mărfuri”, a declarat Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania.

De asemenea, Virgil Titirișcă, Sales Manager Trucks Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania, consideră că „avem cel mai performant camion electric de pe piață la momentul de față și suntem încrezători că acest lucru va fi confirmat și de companiile din România. Așteptăm cu interes primele evaluări din partea clienților nostri în urma utilizării lor. Urmează cea mai aglomerată perioadă din an în sectorul de distribuție și credem că beneficiarii serviciilor de transport vor valorifica prezența noilor camioane electrice în procesele lor de lucru”.

Mercedes-Benz eActros, un camion tehnologizat

În „inima” tehnologică a modelului eActros se află sistemul de propulsie cu două motoare electrice integrate, împreună cu o transmisie cu două trepte. Ambele motoare asigură un confort impresionant la rulare și o dinamică excelentă a vehiculului. Datorită acționării electrice silențioase și fără emisii, camionul poate fi utilizat și pentru livrări pe timp de noapte, dar și pentru intrarea în interiorul orașelor cu interdicții pentru vehiculele diesel.

Pentru că Mercedes-Benz eActros este foarte silentios la drum, acesta a fost echipat cu un sistem extern de alertă acustică a vehiculelor (AVAS), inclus în configurația standard și în conformitate cu cerințele legale, ce avertizează utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii sau bicicliștii, cu privire la camionul electric aflat în proximitatea lor. Sistemul este format din două difuzoare, conectate atât între ele, cât și la vehicul. În funcție de condițiile de conducere, sunt redate diferite sunete pentru deplasarea înainte și înapoi. Sunetul de deplasare înainte „simulează” un sunet silențios al ventilatorului, în timp ce în marșarier este emis un sunet intermitent format din două tonuri.

Modelele eActros 300 și 400 sunt echipate cu a doua generație MirrorCam, disponibilă din aprilie 2022, ce îi oferă șoferului vizibilitate mai mare, în multe situații din traficul rutier, datorită brațelor mai scurte cu zece centimetri și a noilor parametri de imagine pentru o reprezentare și mai realistă a împrejurimilor. Astfel, culorile și luminozitatea sistemului de afișaje au fost armonizate pentru a reprezenta și mai precis zonele relevante pentru situația de conducere.

Sistemul MirrorCam îmbunătățit poate ajuta acum la gestionarea situațiilor precum depășiri, conducerea în condiții de vizibilitate slabă și întuneric, viraje și treceri prin spații înguste, mai sigur și fără stres.

Un alt element definitoriu de siguranță este cea de-a cincea generație de asistență activă la frânare (ABA 5) cu detectarea pietonilor. ABA 5 folosește o combinație de sisteme radar și camere, ce contribuie la prevenirea accidentelor rutiere. Fie că este vorba de un vehicul în față care frânează brusc, un obstacol staționar sau un pieton care traversează drumul, se apropie de camion, merge pe banda din față sau se oprește brusc speriat, șoferul este avertizat vizual și sonor. În situația în care conducătorul auto nu reacționează adecvat, ABA 5 poate iniția frânarea parțială la trei metri pe secundă (aproximativ 50 la sută din puterea maximă de frânare), ca măsură de siguranță. Dacă o coliziune este încă iminentă, ABA 5 poate efectua automat o frânare completă a vehiculului.

O altă componentă de siguranță este reprezentată de Sideguard Assist, ce poate interveni pentru a asista și avertiza șoferul, într-un proces în mai multe etape, în situația în care, în timpul virajelor la dreapta, sunt detectați pietoni sau bicicliști în unghiurile moarte ale vehiculului.

Pentru a ajuta companiile ce trec la electromobilitate, Mercedes-Benz Trucks a încorporat camionul eActros într-un ecosistem holistic, ce include servicii de consultanță pentru utilizarea eficientă a vehiculelor și optimizarea costului total de exploatare (TCO). În plus, o serie întreagă de aspecte ce țin de autocamioanele electrice trebuie clarificate, precum rutele destinate acestora, infrastructura de încărcare electrică, măsuri structurale și investiții pentru încărcarea în autobaze. Astfel, devine important pentru Mercedes-Benz Trucks să fie alături de clienți nu doar în momentul achiziției unui camion electric, ci pe toată perioadă procesului de electrificare a flotei.

Rutele existente sunt analizate pentru a determina profilul de utilizare și pentru a determina traseele ce pot fi parcurse cu autocamioane electrice. În plus față de electrificarea autobazei, toate aspectele legate de planificare, modalitățile de aplicare și implementare a infrastructurii de încărcare necesare, precum și de conectarea la rețea, fac parte din serviciul de eConsulting, personalizat în funcție de cerințele individuale ale clienților.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Ferrari F80 AutoExpert.ro

Mi-am configurat cel mai tare Ferrari F80

Ferrari tocmai a lansat noul model-vedetă: F80. Pentru că mă lupt zilnic să devin miliardar, m-am jucat cu configuratorul acestuia și iată

Scroll to Top