Mercedes-Benz CLA la Tokyo – Lecția de arhitectură

Tokyo | AutoExpert.ro

Cu peste 30 de milioane de locuitori, Tokyo este unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, deci parcarea unei mașini s-ar putea dovedi un pic dificilă. Totuși, părerea noastră este că merită să încerci. 

Întins între Oceanul Pacific și restul țării, tăiat în două de râul Sumida și înțepat în inimă de una dintre cele mai înalte structuri artificiale ale lumii, turnul Skytree de 634 de metri, Tokyo este prizonier între trecut, prezent și viitor. Echipa Mercedes-Benz s-a lăsat prinsă în timp, la bordul unui CLA 250.

Un spațiu misterios și ciudat, decenii înaintea și totuși parcă, în urma civilizației Vestului. O lume în sine, unde CLA-ul este doar un intrus. Deși un intrus primit cu brațele deschise.

În timp ce toată lumea ridică clădiri de oțel și sticlă cât mai aproape de cer, un arhitect din Japnia a construit Casa de Plastic în cartierul Yutenji: o locuință cubică minimalistă pentru o mică familie alcătuită dintr-o mamă și fiul său. Paneluri subțiri de 4 milimetri lățime țin lumea agitată la distanță. O lume de lemn, am putea spune. Pentru că cele mai multe familii japoneze încă își construiesc case din lemn.

Tokyo | AutoExpert.ro

Conducînd CLA 250 departe de centrul metropolei, echipa MB a dat peste o altă construcție ciudată, Casa Moriyama. Case prefabricate, zece la număr, ridicate într-o structură care include mai multe locuințe, între 1 și 3 etaje, unde fiecare cameră este de fapt, o clădire în sine. În secolul vitezei, cu un deceniu în urmă, această casă a fost asamblată într-o singură zi.

Și nu ați văzut încă ce este și mai impresionant. În anii ’60, un tânăr arhitect, Kenzo Tange, împreună cu doi dintre colegii săi, a pus bazele arhitecturii organice, metabolismul. Începutul poveștii lor lor explică înfățișarea Turnului Televiziunii Fuji. Punctul de vizibilitate maximă este, de partea cealaltă a golfului, de pe Podul Curcubeu.

În timp ce pătrund mai adânc în Tokyo, mai întâlnesc o clădire care le atrage atenția: Turnul Capsulelor Nakagin, primul turn din lume care urmează acest stil. În 1996, a fost inclus în Patrimoniul Mondial.

După o zi plină petrecută la vânătoare de construcții bizare, este timpul petru o porție de supă miso și sushi. Apoi… Sayonara, Japonia!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top