Test drive – MINI Coupe John Cooper Works 1.6 T 208 CP

MINI Coupe John Cooper Works

Mic, jos, rapid și cu două locuri, MINI Coupe pare a fi reuniunea perfectă a atuurilor ce definesc marca britanică. Am fost până la Munchen ca să ne convingem.

Atunci când întreaga ta filozofie de design se bazează pe o formă generală, în cazul MINI pe versiunea hatch, orice încercare de a divaga de la această formă aduce de la sine câteva riscuri. Designerii MINI știu foarte bine asta și cu toate acestea i-au tăiat spatele unui hatch și l-au transformat în coupe.

Rezultatul este interesant, în sensul în care văd mulți posesori de MINI care vor rezona cu un astfel de concept grafic. Dar, pentru că trebuia să existe un dar, câteva unghiuri m-au pus pe gânduri. Spre exemplu, nu înțeleg ce s-a întâmplat în zona stâlpului C acolo unde plafonul coboară spre linia mediană, după care se răzgândește și din lipsă de alternative apare un geam în formă de trapez. Restul caroseriei preia teme binecunoscute de design MINI așa că pariez că ele vor trece fără probleme de filtrul estetic al cumpărătorilor.

Nici interiorul nu va crea prea multe controverse în rândul fanilor, tema retro fiind respectată întocmai. Singurele două excepții care confirmă regula sunt parbrizul ceva mai înclinat față de hatch și lipsa banchetei, pe care sincer nu cred că o va regreta cineva. Cine a încercat să convingă doi adulți să ia loc pe bancheta unui MINI hatch știe la ce mă refer.

Totuși, ca să nu simtă cineva că a ieșit în pierdere atunci când a ales coupe-ul în locul hatch-ului, acolo unde se află bancheta au apărut două spații generoase de depozitare precum și o trapă care îți permite accesul direct către cei 290 l din portbagaj (din actuala gamă MINI, doar Countryman se poate lăuda cu un portbagaj mai mare – 350 l).

Rezonabil de practic. Dar rapid?

Răspunsul simplu ar fi da, iar motivele sunt lesne de înțeles. Versiunea Coupe a plecat din start cu avantajul dinamic al unei platforme care a confirmat veleitățile sale sportive în cazul hatch-ului, iar modificările ușoare aduse de ingineri nu aveau cum să genereze efecte adverse. În plus, motorizările disponibile pentru drive-test au fost alese pe sprânceană de oficialii MINI, cel mai puternic motor pe benzină 1.6 Turbo 211 CP indicativ JCW și 2.0 D 143 CP indicativ SD. Deloc suprinzător cozile cele mai mari s-au format pentru versiunea pe benzină, cea diesel fiind rezervată celor care nu au apucat să pună mâna pe un set de chei inscripționate JCW.

Ca un utilizator normal de mașină este destul de greu să îți dai seama că centrul de greutate a fost mutat spre față și coborât cu 5 mm, sau că bara antiruliu este acum cu câțiva mm mai groasă, așa că voi lăsa pe mai târziu discuțiile tehnice. Cert este că din momentul în care roata se învârte pentru prima oară, te simți ca într-un MINI, mașina răspunde instant comenzilor, fie că ele sunt inițiate prin volan sau accelerație, iar instinctul de a te arunca spre cel mai apropiat viraj intră în rol. În cazul versiunii JCW aceste tendințe sunt acompaniate și de evacuarea sport și de răspunsul prompt al motorului, care îți lasă impresia că știe să livreze puterea atât liniar cât și exploziv, în funcție de gusturi. Totul depinde în mare măsura de poziția butonului Sport și de cât de greu îți este piciorul drept.

Diferența față de versiunea hatch se observă imediat ce ajungi pe o porțiune ceva mai proastă de drum (surprinzător vei găsi așa ceva și în Germania). Acolo unde un Cooper S devenea nervos și ușor instabil în special pe viraje, varianta Coupe afișează o flexibilitate de invidiat a suspensiei fără însă a compensa negativ prin ruliu. Un scenariu foarte rar în industria auto, atunci când câștigi confort, fără să pierzi din sportivitate. MINI a reușit și bănuiesc că regândirea barelor antiruliu a avut un efect chiar mai important decât cel al noilor arcuri și amortizoare.

Rauno Autanen, legendarul pilot MINI de raliuri din anii 70“, a ținut să ne demonstreze pe un circuit de îndemânare ce poate să facă acest Coupe raportat la un Hatch. Nu vom contesta zecimile de secunde pe care le câștiga Coupe-ul, dar în același timp sunt foarte sceptic că ele vor vinde această mașină. Nici măcar plusul de confort sau practicalitate superioară nu vor fi punctele principale de atracție. Secretul acestei mașini este imaginea și faptul că fiecare nou produs MINI atinge cu precizie corzile sensibile ale fanilor mărcii.

Date tehnice: MINI
Coupe John Cooper Works
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.6 T
Nr. usi/locuri 3/2
Masa proprie/totala [kg] 1165/1455
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 3734/1683/1384
Ampatament
Volum portbagaj [l] 290 (290)
Motor si transmisie
Tip motor 1.6 T
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1598
Sistem alimentare injectie directa+turbo
Putere max. [kW(CP)/rpm] 155(211)/6000
Cuplu max. [Nm/rpm] 260/1850
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 240
0-100 km/h [s] 6.4
Consum urban/extra/mixt 9.4/5.8/7.1
Emisii CO2 [g/km] 165

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top