Lipsită de prejudecăți, populată de oameni care dansează în jurul unui bec până la răsărit și personaje care au viză neoficială de flotant pe toată durata verii, Vama Veche nu este chiar primul loc pe care l-ai asocia cu workshopuri și cursuri. Ei bine, tocmai varietatea celor care frecventează cea mai sudică plajă și micile construcții cu tâlc fac deliciul fotografilor și a celor în căutarea unor noi teritorii concrete sau creative pentru exprimarea vizuală.
Vama sub lumini de Oscar (VSLO) este unul dintre cele mai neconvenționale festivaluri de arte vizuale, acoperind fotografie, film, pictură sau teatru, și s-a bucurat de-a lungul timpului de susținerea unor lectori apreciați la nivel mondial care, pe lângă talentele și viziunile creative ale artiștilor locali, au ridicat an de an nivelul întrgului eveniment. Aflat la a noua ediție, festivalul a avut o latură puternic orientată către fotografia de stradă. Am urmărit prezentările lui Jens Krauer (Elveţia), fotograf oficial pentru Fujifilm X-Photographer, apoi ale faimosului street photographer american Chris Suspect. După cum îi anunță chiar numele, multe dintre cadrele sale sunt ”suspecte” și ar fi bine să nu-i descoperiți portofoliul când aveți copii prin preajmă. Desigur, același lucru este valabil și despre portofoliul lui Ciprian Strugariu, conținând imaginile ce înfățișează acele domnișoare legate fedeleș (workshopul susținut de el anul acesta s-a intitulat ”Moda ieșită din comun”).
BMW și MINI fotografiate la VSLO
Nu puteam să nimerim mai bine cu BMW și MINI decât la un eveniment puternic influențat de fotografia de stradă. Opt cursanți au fost aleși în urma unei preselecții să descopere mici secrete ale fotografiei automotive alături de jurnaliștii diferitelor publicații, online sau tipărite. Pe noi, jurnaliștii auto, oamenii ne văd de obicei drept niște fericiți ai sorții, copii care au ajuns să joace în maturitate cu surprizele gumelor de mestecat printate 3D. Dincolo de plăcerea de a descoperi cele mai noi creații din industrie și a putea discuta cu parte din cei care le-au făcut, de călătorii prin locuri de vis cu peisaje care-ți rămân întipărite în minte, există și muncă. Nopți dormite pe jumate uneori, bani pe un sfert din ce să plătește pe afară, zboruri anapoda alese și foarte des multă muncă de convingere, cot la cot cu fotograful, pentru a putea așeza mașinile în locuri atractive. De regulă, locurile frumoase sunt păzite de cele mai aparte personaje.
Fotografia auto are câteva particularități. Adună sub aripa ei mai multe laturi de la fotografia de produs la cea sportivă, iar abordarea diferă pentru fiecare publicație în parte. Revistele cu orientare germană sunt foarte descriptive și au o rețetă bine stabilită care trebuie urmată, iar în lista cadrelor obligatorii sunt cele cu bancheta, portbagajul sau chiar motorul, deși în acest ultim caz vezi doar ce scrie pe capacul negru care îl acoperă. Pentru destinația online ai mai multă libertate și nu ești restricționat de încadrarea subiectului într-un anume fel. La reviste tipărite se ține cont și de locul în care se lipesc paginile, iar la o deschiderea a două pagini trebuie să ai grijă ce ajunge fix pe centru, în acea tăiere. Apoi, expunerile cadrelor care sunt folosite în tipar trebuie să fie cât mai corecte, hârtia nefiind la fel de permisivă ca un monitor și taxează orice greșeală.
Cu câte doi jurnaliști și doi cursanți în fiecare mașină s-a plecat în căutarea unor locuri cât mai diferite pentru a avea la sfârșitul zilei mai multe interpretări. Alături de noi au fotografiat Ramona Copil și Cecilia Ivan. Ramona a încercat să fotografieze din postura unui fotograf auto și să transpună în imagini povestea de ansamblu, presărată pe ici, colo cu detalii ale lui MINI Hatch 5 uși One D. Este genul de mini eseu fotografic care însoțește în mod normal articolele de test drive alel unui anumit model. S-ar integra rapid în orice redacție. Cecilia a fost atrasă de unduirile caroseriei și s-a concentrat pe aspectele și unghiurile care i-au bucurat privirea.
Galerie Imagini Cecilia Ivan
Se pare că eu și Radu, celălalt jurnalist prezent în mașină, am reușit să fim sociabili, iar Ramona Copil, plăcut impresionată de întreaga experiență, a trimis oficial câteva impresii: ”Ce poate fi mai frumos într-o zi de vară pentru o pasionată de mașini și fotografie decât să aibă șansa să testeze noul model MINI si să-l fotografieze într-un ambient grozav, poate la cel mai sudic punct geografic al țării? A fost o zi cu adevărat grozavă, în care am putut sa descopăr performanțele noului MINI, creat să ofere experiențe Maxi, să fiu uimită de manevrabilitatea acestui autoturism al cărui design va întoarce cu siguranță și mai multe priviri pe drumurile pe care va trece.
E greu să pot spune ce mi-a plăcut cu adevărat mai mult dintre experiența unicătrăita alături de o serie de jurnaliști auto și faptul că am putut să imortalizez în imagini acest nou model, însă cu siguranță pot spune că aceasta experiența oferită de VSLO și MINI mă va face să mai sterg astfel încă un lucru de pe Bucket list-ul meu.
Mulțumesc MINI, vă iubesc VSLO!
Galerie Imagini Ramona Copil