Motive populare moldovenești și explicațiile lor

Exteriorul caselor, țesăturile cum sunt păturile, carpetele de pus pe pereți și hainele de prin părțile locului sunt înfrumusețate cu motive populare specific moldovenești. Simbolul solar, simboluri florale și geometrice, toate și-au păstrat liniile de demult și se regăsesc încă pe teritoriul zonei de Nord a țării și nu numai.

Printre cele mai des întâlnite motive și simboluri populare moldovenești este simbolul solar, care este des brodat pe iile românești, vopsit pe pereții caselor, pe garduri, și este evidențiat, cum altfel?, dacă nu printr-un soare sau o floarea-soarelui, în formă de cerc.

Acesta este un motiv care amintește de divinitate, dar și de temperaturile ridicate ale soarelui, care pot da viață și regenera natura. Faptul că este în formă rotundă te duce cu gândul la ciclicitatea vieții.

Motivele florale și vegetale

Copacul cu ramuri este aproape la fel de des regăsit în tot ceea ce îi înconjoară pe moldoveni. Motivele inspirate de natură, în special copacul, semnifică viața lungă și, deopotrivă, înțelepciunea, reînvierea și viața, în ansamblul ei.

Frunza de viță de vie și ciorchinii sunt brodați cu fir verde, mov și albastru și simbolizează faptul că oamenii din zonă lucrează viile și culeg roadele, ca să facă licori bune de băut și vândut. De asemenea, vița de vie e semn de prosperitate.

Iată o listă tradusă cu motive populare moldovenești

Arborele vieții este motiv simbolic foarte răspândit pe covoare, ceramică, sculpturăîn lemn, și se regăsește în cultura multor popoare.

Brad, motiv fitomorf, se regăsește în ritualuri, ceremonii, folclor, în broderii, ceramică, arta lemnului și semnifică „tinerețea fără bătrînețe și viața fără de moarte”.

Coasta vacii, asa se numește o compoziție simbolică din pătrate mici, colorate în multe nuanțe și aranjate în dungi diagonale sau orizontale, în gama curcubeului, și întrerupte cu zone negre. Acest motiv popular moldovenesc vrea să ducă cu gândul la câmpul negru lat ‒ pământul mult și bogat al boierilor, iar pătrățelele mici și colorate – terenurile mici și lutoase ale țăranilor;

Mai departe

Sursa poza

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top