Noile tendinţe în finanţarea maşinilor de companie prin leasing financiar

Una din soluţiile adoptate de companii pentru reducerea costurilor de operare şi control a unei flote auto este finanţarea acesteia prin leasing financiar, o metodă de achiziţie pe care o consideră avantajoasă, în condiţiile în care îşi doresc şi proprietatea asupra maşinii la final de contract.

Creşterile înregistrate pe piaţa auto, în industrie, construcţii sau comerţ, generate de un context macroeconomic mai stabil şi de reforme fiscale, precum reducerea TVA, au creat în ultima perioadă un climat favorabil pentru investiţii şi, implicit, pentru achiziţiile în leasing financiar.

Ca atare, piaţa de profil a fost caracterizată anul trecut de o performanţă foarte bună, atât la nivel de volume finanţate, cât şi ca dinamică, atingând o valoare de 2 miliarde de euro şi înregistrând un avans anual de 20%. Şi cum evoluţia pieţei este corelată într-o mai mare măsură cu apetitul pentru investiţii decât cu acela pentru consum, cei mai importanţi jucători din leasingul financiar au început să observe o mai mare deschidere, din partea companiilor, către reînnoirea parcurilor auto, un fapt pe care îl consideră favorabil creşterii în continuare a finanţărilor.

Suntem optimişti în ce priveşte dinamica pozitivă a volumelor de finanţări noi în leasing. Sistemul financiar se află într-o relaţie de interdependenţă cu mediul economic, astfel încât trendul pozitiv înregistrat de economia naţională va influenţa pozitiv şi piaţa de leasing financiar. Se observă deja o mai mare disponibilitate pentru investiţii din partea companiilor, astfel că estimăm că şi volumele de finanţări vor creşte semnificativ”, consideră directorul general al RCI România, Aurelia Leoveanu.

Ca noţiune, leasingul reprezintă un pachet integrat de finanţare, asigurare şi servicii post-vânzare pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată. Activul finanţat, cum ar fi vehiculele, se constituie în cele mai multe cazuri drept singura garanţie a finanţării, iar aprobarea dosarului se face de cele mai multe ori mai rapid în comparaţie cu un credit bancar. De asemenea, TVA-ul este finanţat de facto, fără să afecteze gradul de îndatorare, iar plăţile TVA sunt eşalonate de-a lungul perioadei de leasing. În aceste condiţii, finanţatorii consideră că leasingul permite un management eficient al resurselor financiare ale companiiloe şi este accesibil pentru segmente largi de utilizatori.

 

Citeşte continuarea pe www.floteauto.ro

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top