Noutăți importante în programul Rabla 2022

Barna Tanczos - Best Electirc Car Rabla Clasic Rabla 2021 Ministrul Mediului Rabla AFM diesel

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au anunțat astăzi modificările aduse programelor Rabla Clasic și Rabla Plus care vor începe în februarie 2022.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos a anunțat astăzi că programele Rabla (Clasic și Plus) vor avea o valabilitate de trei ani, din 2022 până în 2024 și vor avea cel mai mare buget alocat până acum.

Ca prime noutăți, ministrul a menționat posibilitatea de a preda două vehicule vechi în loc de unul așa cum era până acum, precum și acordarea unui bonus suplimentar de vechime în valoare de 1.500 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Programul Rabla 2022

Astfel, pentru achiziționarea unei mașini prin Rabla Clasic, cei care participă la program vor putea primi o primă de casare de 6.000 de lei, la care se adaugă un bonus de vehcime de 1.500 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Cu o singură mașină casată se acordă astfel 7.500 de lei pentru achiziționarea unui vehicul nou cu motor convențional.

În cazul casării a două mașini, suma maximă acordată de stat poate ajunge la 12.000 de lei care, conform AFM, includ 9.000 de lei primă de casare și două ecobonusuri de câte 1.500 de lei pentru vechime.

Pentru a putea fi casat un vehicul trebuie, din 2022, să aibă o vechime de cel puțin șase ani de la data fabricației sau a primei înmatriculări în România.

În cazul Rabla Plus, la casarea unui singur autovehicul, cei înscriși în program vor putea primi un ecotichet de 45.000 de lei și un plus de 1.500 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Suma acordată de stat ajunge astfel la 46.500 de lei. Pentru un vehicul Plug-In Hybrid (hibrid cu încărcare la priză) doritorii pot primi un ecotichet de 20.000 de lei și ecobonusul de vechime de 1.500 de lei. Suma acordată de Guvern atinge în acest caz 21.500 de lei.

Dacă se casează două vehicule, programul include un ecotichet de 45.000 de lei, la care se adaugă 3.000 de lei prima de casare și dpuă ecobonusuri de vechime de câte 1.500 de lei dacă este cazul. Astfel, suma primită de la Guvern poate ajunge la 51.000 de lei.

Pentru un Plug-In hybrid, doritorii pot primi, conform ministrului Mediului, un ecotichet de 20.000 de lei, plus o primă de casare de 3.000 de lei și două bonusuri de vechime de câte 1.500 de lei dacă mașinile casate sunt mai vechi de 15 ani. Astfel se atinge o sumă acordată de stat de 26.000 de lei.

Este important de menționat că, din acest an, participarea la Rabla Plus este condiționată de casarea a cel puțin un vehicul vechi.

„Rabla este un program care face majoratul, în acest an se împlinesc 18 ani de când acesta a fost lansat și a adus o contribuție semnificativă în ceea ce privește întinerirea parcului auto, au fost peste 700.000 autoturisme cumpărate în această perioadă. Este pentru prima dată când planificăm implementarea acestor programe pe trei ani, în urma consultărilor avute cu asociațiile producătorilor, importatorilor și comercianților auto, asigurând astfel predictibilitate în implementarea politicilor publice în acest domeniu și rezultatul scontat este scoaterea din circulație a cel puțin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

Totodată, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád, a explicat că „în 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor înscrie în RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru că și autoritățile publice trebuie să fie încurajate spre achiziții verzi și eco-mobilitate. Dacă ne uităm la cifre, în 2021 au fost achiziționate, în cadrul RABLA PLUS, 8500 mașini de către persoane fizice și 7728 mașini de către persoanele juridice, cifre care arată interesul românilor pentru achiziția unor autoturisme mai prietenoase cu mediul. Cetățenii interesați să se înscrie în programul RABLA trebuie să știe că vechimea autovehiculului uzat eligibil în program trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, față de 8 ani cât este în prezent. Totodată, se diminuează cu 5 grame valorile cantităților de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului”.

O altă modificare adusă programului Rabla Clasic este că valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, față de 240 zile cât este în prezent. În plus, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor (fără suplimentări ulterioare). RABLA Clasic beneficiază de 560 milioane lei, iar RABLA Plus de 680 milioane lei.

– Ediția din 2022 a programului Rabla va începe pe 4 februarie
– Ministrul Mediului: În 2022 „sigur nu va exista taxa auto”

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Ferrari F80 AutoExpert.ro

Mi-am configurat cel mai tare Ferrari F80

Ferrari tocmai a lansat noul model-vedetă: F80. Pentru că mă lupt zilnic să devin miliardar, m-am jucat cu configuratorul acestuia și iată

Scroll to Top