Raportul ACEA privind înmatriculările de autoturisme noi din prima jumătate a anului arată că România are cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și a doua de pe întregul continent.
Cele 58.712 autoturisme noi înmatriculate în prima jumătate a anului 2022 în România corespund unei creșteri cu 23,1% față de aceeași perioadă a anului trecut și asta, conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), este cea mai mare majorare a unei piețe din întreaga Uniune Europeană (UE).
Comparată cu toate țările de pe continent – inclusiv statele EFTA (Islanda, Norvegia și Elveția) și Marea Britanie – creșterea din România este a doua după cea din Islanda, acolo unde cele doar 9.267 de unități corespund unei creșteri cu 53,4%.
La nivelul Europei, comerțul cu mașini este într-un declin accentuat generat, pe lângă pandemie și războiul din Ucraina, de criza semiconductorilor și a materiilor prime, dar și de creșterea continuă a prețurilor finale pentru vehicule. În total, în statele UE, EFTA și Marea Britanie, au fost înmatriculate în prima jumătate a lui 2022 doar 5.597.656 de autoturisme, în scădere cu 13,7% față de perioada ianuarie – iunie 2021.
În acest context, pe lângă România și Islanda, singurele țări care au raportat o creștere a înmatriculărilor de mașini noi au fost Bulgaria (13,3%), Irlanda (2,1%) și Letonia (6%). Toate celelalte țări au raportat scăderi, unele chiar importante. În această situație se găsesc state precum Lituania (-25,1%), Danemarca (-23,8%), Finlanda (-23,3%), Austria (-19,2%) sau Suedia (-16,7%).
Chiar și cele mai mari piețe europene se află în situații deloc plăcute. Astfel, în Germania au fost înmatriculate în primul semestru din acest an doar 1,23 milioane de autoturisme, în scădere cu 11% față de perioada similară din 2021. În Marea Britanie, scăderea de 11,9% a dus la înmatricularea a doar 802.079 mașini, iar în Franța au intrat în circulație numai 771.980 de mașini noi, valoare corespunzătoare unui recul cu 16,3%.
În condițiile în care producătorii nu reușesc să se aprovizioneze cu semiconductori și alte componente și materii prime, iar prețurile vor continua să crească, a doua jumătate a lui 2022 pare a merge în aceeași direcție ca și prima parte, finalul de an aducând și el o scădere importantă a pieței.
– ACAROM: Producția uzinelor Dacia și Ford din România s-a majorat cu 13,56%