Planurile Mercedes-Benz: începând cu 2025, compania va lansa numai arhitecturi electrice. Asta înseamnă că nu va mai dezvolta motoare termice decât în următorii 4 ani.
Germanii nu vor mai investi în motoare convenționale începând cu 2025. Toate arhitecturile pe care le vor lansa începând de peste 4 ani vor fi dedicate propulsiilor pur electrice. Mai mult, din 2022 va exista câte o versiune electrică în fiecare segment în care este implicat Mercedes-Benz.
Trecerea la EV se accelerează – în special în segmentul de lux, din care face parte și Mercedes-Benz. Punctul de cotitură se apropie și vom fi pregătiți, deoarece piețele vor trece la vehicule exclusiv electrice până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat Ola Källenius, CEO al Daimler AG și Mercedes-Benz AG.
Pentru a face acest pas, investițiile nemților între 2022 și 2030 vor depăși 40 mld. euro.
Planurile Mercedes-Benz până în 2030
În 2025, compania va lansa trei arhitecturi dedicate vehiculelor electrice.
- MB.EA va fi destinată autoturismelor din segmentele mediu și mare. Va fi scalabilă, modulară și va deveni coloana vertebrală a gamei.
- AMG.EA va fi o platformă dedicată modelelor electrice performante.
- VAN.EA va sta la baza vehiculelor comerciale ușoare, contribuind la transportul fără emisii.
Pentru a face posibilă accelerarea spre era electrică, germanii vor construi planul pe verticală. Astfel, primul pas, baza, va fi achiziția companiei britanice YASA, care produce motoare electrice cu flux axial. Acestea au avantajul că o suprafață mai mare a motorului este dedicată conversiei energiei, decât la motorul electric convențional cu flux radial. Astfel, poate produce un cuplu mai mare la aceeași mărime a motorului.
Apoi, va începe construirea a 8 giga-uzine pentru baterii. Acestea ar trebui să totalizeze 200 gigawatt-oră, pentru a putea suporta cea mai mare parte din producția de electrice. Ele se vor alătura rețelei de 9 uzine electrice aflată deja în planurile Mercedes-Benz. Viitoarele baterii vor utiliza compozit silicon-carbon la construcția anodului, pentru a crește densitatea energetică.
Șoferii vor încărca bateriile fără să mai treacă prin procesul autentificării. Ca la benzinărie: cuplezi, alimentezi, decuplezi, pleci. Sistemul Plug & Charge va fi disponibil începând cu lansarea lui EQS din acest an și se va dezvolta continuu.
În 2022 va fi prezentat modelul Vision EQXX. Scopul său: să scadă consumul real de curent sub 10 kWh/100 km, la viteze de autostradă! Autonomia reală va depăși 1000 km. Modelul va fi dezvoltat de o echipă ce include experți din Formula 1.
Începând din 2022, gama de electrice a germanilor va fi produsă în 7 locații de pe 3 continente.
via Daimler