Pot să duc soția/soțul cu mașina la serviciu? Ce răspunde Poliția Română

politia romana coronavirus

Ordonanța militară nr. 3 din 2020 are și formulări ambigue. Nu este clar dacă este permis să îți duci soțul/soția la serviciu indiferent dacă are sau nu carnet de conducere. Unii șoferi au fost avertizați, iar alții amendați.

Ce spune Poliția Română?

Dacă apreciaţi că motivul deplasării este unul justificat, puteţi face acest lucru completând declaraţia pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanţa Militară nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie). După cum se poate constata, situaţiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanţă. O astfel de situaţie ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de aşteptare în staţii, etc).“

Deci, teoretic, răspunsul este afirmativ.

Pe de altă parte, unele formulări sunt ambigui gen dacă deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport.

Și dacă te urci doar într-un mijloc de transport, riscul infectării este uriaș.Ce contează că mergi cu un mijloc, cu două sau cu trei mijloace de transport? Riscul există și este mare numai dacă stai în stație și aștepți autobuzul sau tramvaiul alături de alți oameni.

Pe de altă parte, adunarea mai multor oameni în spații închise cum este cazul în autobuz sau tramvai este cea mai riscantă. Pe stradă nu au voie grupuri mai mari de 3 persoane dar într-un autobuz se pot înghesui 10 sau 20 de oameni?

Bineînțeles că a duce soțul sau soția la serviciu cu mașina nu este o urgență dar este o necesitate pentru că reduce riscul infectării.

Mai este și cazul în care soțul sau soția nu au carnet de conducere. Cum ar putea evita transportul public în acest caz decât dacă ar fi condus/condusă de soț/soție la serviciu cu mașina?

Din păcate, în practică apar situații multiple și cei care fac aceste texte de lege ar trebui să se gândească la ele pentru a nu amenda abuziv niște oameni care încearcă să își ia toate măsurile posibile de protecție împotriva infectării cu coronavirus.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top