E oficial și e o premieră absolută pe continent. Franța permite vehiculelor capabile de rulare autonomă să se deplaseze în trafic, alături de bicicliști și pietoni. Un autobuz autonom a fost dat în folosință în Toulouse.
Ca întotdeauna, e suficientă o scânteie, ca să fie creat un precedent. Iar scânteia s-a produs în Franța, unde a fost permisă circulația unui autobuz autonom. Un amănunt important, acesta nu va avea șofer care să intervină în cazul unei probleme. Acum, va fi mult mai simplu pentru celelalte țări europene să tragă cu ochiul la hexagon, pentru a vedea cât de sigură e situația. Și, de asemenea, să aprobe o astfel de soluție, dacă se dovedește sigură în Franța.
Povestea acestui autobuz autonom
Autobuzul se numește EZ10 și poate transporta până la 12 pasageri. Acesta a fost testat timp de 10 luni în interiorul unui campus din Touluse, unde a transportat studenți, cadre didactice și personal medical. S-a comportat ireproșabil, de aceea, ministrul transporturilor Jean-Baptiste Djebbari și ministrul tranziției ecologice (orice ar însemna asta), au aprobat ”eliberarea monstrului” în trafic. Și nu oricum, ci fără șofer la bord.
“Acesta este un pas important către democratizarea conducerii autonome, atât pe platforme private mari, cât și pe drumurile publice”, a declarat Benoit Perrin, directorul general al companiei producătoare, EasyMile.
Totodată, Perrin a precizat că EasyMile primul producător de vehicule fără șofer din Europa care are un vehicul autobuz autonom printre alte vehicule, pietoni și bicicliști, fără supraveghere la bord, pe un drum public.
➡ Acesta este camionul autonom fără cabină produs de Scania 💡
Sigur, există și un asterix. Pentru început, traseul va fi de 600 m, iar ruta va fi repetitivă. Ulterior, dacă se va dovedi fezabil, ruta va deveni mai complexă. De asemenea, se plănuiește și lansarea unei flote de autobuze autonome, care vor fi supravegheate de un centru, de la distanță.
C’est une première en Europe : une navette va pouvoir rouler sur la voie publique sans conducteur. Et ça se passe à Toulouse. pic.twitter.com/EyhRTQMFGA
— Jean-Baptiste Djebbari (@Djebbari_JB) November 22, 2021
Acum… nu mă pot abține să-mi imaginez un astfel de autobuz autonom pe linia lui 335 din București. Câte frâne la podea ar aplica, de fiecare dată când un dezaxat îi taie calea. Cât ar sta în sensul giratoriu, așteptând politicos să primească prioritate. Cât ar dura o călătorie între capetele traseului și cât de amestecați ar ieși călătorii la capătul ei.
via euronews