Primul test cu Alfa Romeo Ibrida Q4

Alfa Romeo Junior Ibrida Q4 AutoExpert

Săptămâna trecută îți scriam aici detaliile legate de Alfa Romeo Ibrida Q4. Între timp, am fost prezent la testele internaționale și am venit cu informațiile care contează. Cum se simte în linie dreaptă, pe viraje și, mai ales, pe teren alunecos? Iată, pe scurt, impresiile de condus. Poți citi articolul extins, împreună cu o scurtă istorie a sistemului Q4, în revista AutoExpert.

Am condus acest sistem ușor și simplu, datorită lipsei elementelor mecanice și hidraulice, în Italia, în cele mai plauzibile situații în care l-ar putea „arunca“ un viitor posesor. Adică, fiind un SUV mic Alfa Romeo cu tracțiune integrală, am alternat porțiunile de oraș, drum național și autostradă cu virajele rapide cu diferență de nivel și le-am condimentat cu câțiva kilometri de drum forestier plin cu noroi și bălți.

Alfa Romeo Junior Ibrida Q4 AutoExpert

Sistemul este activ până la 90 km/h și funcționează astfel: în modurile Natural și Advanced Efficiency, motorul electric din spate este gata să intervină oricând până la 90 km/h, viteză de la care rămâi cu tracțiune față. În Dynamic, ai permanent tracțiune integrală până la 40 km/h, pentru un răspuns instantaneu la culcarea accelerației, apoi, până la 90 km/h, motorul electric din spate se decuplează, putând interveni oricând. În sfârșit, în Q4, motorul electric din spate este cuplat până la 30 km/h, lucrând doar la cerere până la 90.

Proba practică

În linie dreaptă, niciun indiciu nu te face să bănuiești că ești la volanul versiunii Q4, comportamentul fiind absolut identic cu al celei cu tracțiune față. Și consumul s-a păstrat la valori extrem de apropiate de cele pe care le-am obținut anterior cu Juniorul „normal“, la sfârșitul zilei valoarea medie afișată fiind de 5,7 l/100 km.

Doar dacă ai simțurile fine, remarci o mică diferență când deschizi gazul la viteze mici și medii, când motorul din spate împinge, aducând o omogenitate care umple un pic golul de cuplu de la versiunea 4×2, în special acolo unde „doare“, în modul Efficiency. N-aș zice că reprizele sunt mai rapide, ci că experiența condusului este mai împlinită.

Pe virajele strânse, motorul electric din spate e prezent la viteze de până la 90 km/h, transformând caracterul subvirator al conceptului „totul în față“ într-unul mai apropiat de neutru. Este drept, anvelopele Goodyear EfficientGrip nu s-au dovedit un monument de aderență, atuurile acestora ținând mai mult de eficiență, iar direcția rămâne ușoară, tipică SUV-urilor mici. Dar în modul Dynamic, cu accelerația la podea, controlul tracțiunii lasă suficientă libertate, profitând de forța motoare a punții din spate, care crește aderența, iar Junior Q4 se simte ceva mai ușor de înscris pe trase decât fratele 4×2.

Noroi să fie!

În sfârșit, pentru porțiunile mai dificile există un nou mod de rulare, Q4, activabil de la selectorul DNA, care păstrează motorul electric permanent în uz. Q4 se simte vioi și ușor de manevrat, chiar și cu anvelopele nepotrivite pentru un astfel de drum. Iar ca regulă, indiferent în ce mod de rulare ești, până la 90 km/h ai permanent tracțiunea integrală activă permanent sau la nevoie, indiferent cât de goală e bateria, motorul termic acționând ca un generator și alimentând cu energie motorul electric din spate.

Alfa Romeo Junior Ibrida Q4 AutoExpert

Ce câștigi când alegi Q4 în detrimentul versiunii cu tracțiune față? Un comportament dinamic superior la viteze mici și medii, o suspensie posterioară mult mai rafinată, care transmite clar mai puține șocuri în habitaclu și care păstrează impecabil contactul cu șoseaua pe viraje, și mai câștigi capacități evident crescute de rulare pe teren alunecos. La ce renunți? La 75 l destinați bagajelor, care sunt confiscați de motorul electric din spate, și la câteva mii de euro. Nu la 7000, cât ar fi diferența dintre prețurile de bază ale celor două versiuni, pentru că Q4 vine echipat standard cu pachetele Premium și Technology, care însumează 5260 de euro. Practic, diferența reală de preț este de 1740 de euro.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda CX-30 AutoExpert

Test Mazda CX-30, model 2025

Mi-e greu să cred că un alt crossover compact aflat acum pe piață poate fi mai plăcut decât Mazda CX-30, mai ales