Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane de dolari pentru susținerea acestui acest proces.
În câteva luni, Northvolt a trecut de la statutul de cea mai bună șansă a Europei de a avea un campion autohton al bateriilor pentru vehicule electrice la o cursă pentru a rămâne pe linia de plutire. Împiedicată de probleme de producție, pierderea unui client important și finanțarea deficitară, cursa pare să se fi încheiat fără succes.
În acest context Northvolt a anunțat că operațiunile sale vor continua normal în perioada falimentului și se așteaptă să finalizeze restructurarea până în primul trimestru al anului 2025. Compania a depus cererea în temeiul capitolului 11 la tribunalul american pentru falimente din Houston.
Depunerea cererii de către cel mai important producător de baterii pentru mașini electrice din Europa este cea mai mare lovitură dată speranțelor blocului comunitar de a-și construi propria industrie de acest fel și speranțelor constructorilor auto occidentali de a își reduce dependența de firme chineze precum CATL sau și BYD.
Oficialii Northvolt au declarat că suma de 100 de milioane de dolari este aferentă unui împrumut și face parte din totalul de 245 de milioane de dolari cu care speră să poată depăși perioada falimentului fără probleme majore.
Ulterior, producătorul suedez de camioane Scania menționat că a împrumutat 100 de milioane de dolari companiei Northvolt pentru a sprijini producția de celule de baterii pentru vehicule electrice în Skellefteå.
Având grupul Volkswagen printre acționarii săi, compania Northvolt a condus un val de startup-uri europene care investesc zeci de miliarde de euro în producția de baterii pentru a la furniza producătorilor auto de pe continent pe măsură ce aceștia trec de la motoarele cu ardere internă la vehiculele electrice. Din nefericire însă, cererea de vehicule electrice avansează într-un ritm mult mai lent decât cel estimat, iar concurența venită din China este acerbă. Datele Agenției Internaționale pentru Energie arată că, în prezent, marele stat asitaic controlează nu mai puțin de 85% din producția mondială de celule pentru baterii.
Luni, agenția Reuters scria că Northvolt a ratat unele obiective interne și a redus producția la fabrica sa de celule pentru baterii din nordul Suediei. Asta după ce, în octombrie, compania ajunsese la un acord grație căruia și-a asigurat temporar finanțarea cu o mică sumă de bani. Negocierile cu alți eventuali investitori care să finanțeze Northvolt până la revenirea la creștere a pieței europene a vehiculelor electrice au devenit însă tot mai dificile în ultimele săptămâni.
Falimentul Northvolt este o problemă și pentru Suedia, stat care găzduiește mai multe companii majore care au optat în ultimii ani pentru intrarea sub protecția falimentului. Printre acestea se numără compania aeriană scandinavă SAS și colectorul de creanțe Intrum. Totuși, Ebba Busch, vice prim-ministru în guvernul suedez a declarat în această săptămână că statul nu intenționează să preia o participație în Northvolt.