BMW Group a investit o jumătate de miliard de euro în construcţia noului BMW Seria 3 la uzina din München, acolo unde producţia a debutat luni, 28 octombrie 2011.
Lansarea producţiei celei de-a şasea generaţii BMW Seria 3 reprezintă startul unei noi ere la uzina numărul unu din München. Investiţiile s-au făcut, printre altele, în echipamente inovatoare de producţie şi tehnologii revoluţionare de fabricaţie. Acestea sunt parte a unei strategii pe termen lung al cărei obiectiv este consolidarea competitivităţii şi a viabilităţii viitoare pentru uzina din München. Astfel sunt garantate 9.000 de locuri de muncă în capitala landului Bavaria. Pentru a realiza acest obiectiv, BMW Group a semnat, la sediul central, un angajament special cu privire la responsabilitatea socială.
Uzina de la München este un punct strategic al reţelei mondiale de producţie pe care o deţine BMW Group. Fabrica este punctul principal de producţie a noului BMW Seria 3.
Furnizarea pentru toate regiunile mapamondului se va face direct de la uzina numărul unu pentru a se asigura o lansare simultană pe piaţă. În plus, uzina de la München este cea care determină secvenţa de asamblare şi arhitectura proceselor pentru producţia BMW Seria 3 în numele întregii reţele de producţie. Datorită unor procese standardizate de fabricaţie şi a unor sisteme eficiente de producţie, punctul maxim la uzina de la München va fi atins într-un timp scurt. La doar trei luni de la startul producţiei BMW Seria 3 Sedan se va atinge capacitatea maximă de producţie – 680 de unităţi pe zi. La acel moment, capacitatea totală a uzinei va depăşi 900 de automobile pe zi.
Facilităţi de avangardă pentru producţia inovatoare a automobilelor.
Pentru a asigura cel mai înalt nivel de precizie şi eficienţă, noile structuri de producţie au fost create pentru toate zonele de fabricaţie.
Astfel, producţia celei de-a şasea generaţii BMW Seria 3 beneficiază, de exemplu, de o presă nouă, mai mare. Cu 17 lovituri pe minut, această instalaţi se numără printre cele mai avansate la nivel mondial. Zilnic, presa prelucrează 600 de tone şi dezvoltă o forţă de apăsare cuprinsă între 650 şi 2.500 de tone. Astfel, într-un interval de numai 12 zile, acest utilaj foarte performant procesează aceeaşi cantitate de oţel ca cea care a fost necesară la construcţia Turnului Eiffel din Paris. În plus, noua infrastructură de producţie asigură şi cea mai mare economie de spaţiu sau debitarea optimă a materialului. Pe lângă acestea, respectiva presă permite o îmbunătăţire a calităţii şi a eficienţei.
Roboţi de ultimă generaţie funcţionează în atelierul pentru caroserii şi în vopsitorie.
Pentru producţia noului BMW Seria 3, vechiul atelier pentru caroserii a fost demolat pentru a face loc unei clădiri complet nouă. În acelaşi timp, au fost montaţi numeroşi roboţi noi, unii dintre aceştia operând anterior la uzina din Leipzig. Aceste sinergii au o contribuţie importantă la reducerea costurilor şi la asigurarea unei utilizări durabile a resurselor. În plus, sunt utilizaţi şi roboţi cu laser de ultimă generaţie sau roboţi avansaţi de sudură. Acum, acest proces modern la temperatură redusă este utilizat de două ori mai des la BMW Seria 3 comparativ cu generaţia anterioară a modelului, înlocuind parţial sudura punctiformă convenţională. Tehnica inovatoare îmbunătăţeşte semnificativ etanşarea şi prevenirea coroziunii.
Producţie curată: acum, procese de fabricaţie fără deşeuri nereciclabile.
Prin noul BMW Seria 3, BMW a reuşit să implementeze procese de producţie care au eliminat, practic, reziduurile nereciclabile şi au redus aproape complet generarea de deşeuri solide, apă reziduală şi emisii, în timp ce zgomotul şi vibraţiile au fost reduse la minimum. Acum, cantitatea de deşeuri nereciclabile rezultată de la fiecare automobil a fost redusă la aproximativ opt grame.
În plus, peste 60% dintre maşinile care părăsesc uzina sunt transportate şi livrate pe calea ferată. Datorită unei gestiuni foarte eficiente a resurselor, uzina din München reprezintă un punct de reper al producţiei automobilelor şi în privinţa protecţiei mediului. O altă prioritate majoră a fabricii bavareze este dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate. De exemplu, se acordă o atenţie deosebită protejării rezidenţilor locali de zgomotul produs de uzină. Măsurile de reducere a poluării fonice includ utilizarea unor soluţii inovatoare (amortizoare, echipamente de ventilaţie şi lambriuri antifonice), precum şi a unei logistici optimizate pentru transport. Mirosul de la vopsitorie este evitat prin sisteme revoluţionare de filtrare şi oxidanţi termici regeneratori. Pe lângă acestea, toate procesele de producţie sunt monitorizate în permanenţă, evaluându-se şi impactul asupra rezidenţilor locali.