Programele Rabla şi Rabla Plus merg mai departe

Rabla ministrul mediului casare AFM

Guvernul va finanţa în continuare Programele Rabla şi Rabla Plus, care, în acest an, vor fi demarate, probabil, în luna martie, a anunţat premierul Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, anul trecut nu s-au achiziţionat foarte multe maşini electrice, o parte din Programul Rabla urmând a fi alocat şi pentru maşinile electrice

“Vor fi finanţate. Aici este clar că trebuie să dăm acest impuls, în special pentru producătorii din România. Industria auto în România are un procent foarte important din produsul intern brut. De asemenea, asigură o foarte mare parte din exporturile României, or, aici e nevoie de acest stimulent pentru a creşte, practic, producţia internă. (…) Cel mai probabil în luna martie (…) Rabla Plus va continua. (…) În anul 2019 nu s-au achiziţionat foarte multe maşini electrice, dar o parte din Programul Rabla va fi alocat şi pentru maşinile electrice”, a declarat premierul.

Peste 430.000 de maşini achiziţionate prin Rabla

Datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) arată că de la lansarea programului Rabla, în 2005, au fost casate 682.304 vehicule, fiind achiziţionate alte 437.614 de unităţi noi. Bugetul total alocat a fost de 3,4 miliarde de lei, cea mai mare sumă fiind disponibilă în 2019, de 375 milioane de lei.

Anul trecut, prima de casare prevăzută în Programul Rabla Clasic pentru autoturisme mai vechi de 8 ani a fost de 6.500 lei şi s-a acordat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, care generează maximum 120 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC. În cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 140 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt.

La prima de casare s-a putut adăuga un ecobonus, în următoarele condiţii:
a) la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC, conform informaţiilor înscrise în COC, se acordă un ecobonus de 1.000 lei, pentru anul 2019;
– în cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2019;
b) la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

 

Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top