Executivul intenţionează să modifice Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi – “Prima maşină”, aprobat prin OUG 66/2014.
Potrivit Guvernului, modificarea este necesară, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru extinderea ariei de aplicabilitate a Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, în caz contrar existând riscul necorelării cu perioada de implementare a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-o scăderea gradului de interes din partea finanţatorilor şi potenţialilor beneficiari.
“Guvernul continuă să stimuleze piaţa auto prin măsuri adaptate pieţei europene. Adoptăm astăzi un act normativ cu un important impact social, economic şi pentru protecţia mediului. Modificăm programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut cetăţenilor ca programul ‘Prima maşină’, astfel încât să devină mai dinamic şi mai atractiv. Vrem să sprijinim cât mai mulţi români care doresc să-şi cumpere o maşină nouă”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.
Premierul a adăugat că Guvernul, prin măsurile adoptate, va încuraja “achiziţionarea de autoturisme nepoluante şi eficiente energetic”.
“Concret, pe lângă facilităţile pe care le oferă, deja, acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetăţenii vor beneficia de garanţii guvernamentale şi pentru împrumuturile contractate pentru achiziţionarea autoturismelor hibrid, electric-hibrid şi pur electric. În plus, persoanele fizice vor putea să-şi achiziţioneze un autoturism nou chiar dacă au mai deţinut anterior un astfel de autoturism. Pe lângă beneficiile de mediu, am avut în vedere şi efectele bune pentru industria auto şi cea a componentelor auto cu o pondere însemnată în economia naţională”, a mai afirmat premierul Viorica Dăncilă.
Astfel, Ordonanţa de urgenţă care urmează să fie adoptată de Guvern pentru modificarea programului “Prima maşină” prevede că:
– pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă), preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA;
– pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA;
pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric, preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA.
Citiţi articolul integral pe www.floteauto.ro